Wijnoverschot in Zuid-Afrika door nieuwe drooglegging

Wijnoverschot in Zuid-Afrika door nieuwe drooglegging

Vorig artikel Volgend artikel

In Zuid-Afrika zijn de overheidsmaatregelen rondom de coronacrisis op bepaalde fronten niet voor te stellen. Tijdens de eerste lockdown werd er een drooglegging afgekondigd. Dit om de ziekenhuizen te ontzien van patiënten die aandacht vereisen door alcoholproblematiek. Nu er een tweede lockdown dreigt kampt de grootste wijngaard van het land met een overschot van 240 miljoen liter wijn.

Er is inmiddels een hele serie te maken van voedsel- en drankproducenten die door de pandemie en noodzakelijke maatregelen kampen met een overschot aan producten. Verschillende Limburgse bierbrouwerijen hebben zelfs te maken met een tekort aan bierkratten omdat er door omstandigheden meer bier thuis wordt gedronken.

Drooglegging

De Zuid-Afrikaanse regering besloot in maart om een algehele drooglegging in het land af te kondigen. Hierdoor was het niet mogelijk om in het land alcohol te kopen, maar voor producenten was het ook niet meer mogelijk om alcoholische dranken te exporteren. De reden van deze drastische maatregel is dat alcohol een groot probleem is in Zuid-Afrika.

Hoewel maar 1 op de 3 Zuid-Afrikanen alcohol drinkt, zorgen die wel voor grote problemen in het land. De alcoholdrinkers doen dit met volle overgave met lichamelijke klachten, geweld en verkeersongelukken tot gevolg. Om een beter beeld te schetsen: een derde van de ziekenhuisopnames in Zuid-Afrika is gerelateerd aan alcoholgebruik.

240 miljoen liter

Richard Rushton van een van de grootste Zuid-Afrikaanse exporteurs Distell ziet alles met lede ogen aan. Tegen persbureau Reuters zegt hij: “Het is een enorm probleem, het is een structureel probleem dat minstens twee jaar kan duren om op te lossen.” Distell bezit een eeuwenoude wijngaard met uitzicht op de Drankenstein-bergen waar bekende wijnmerken zoals Nederbrug worden verbouwd.

Volgens Rushton kampt West-Kaap met een overschot van rond de 240 miljoen liter wijn, de wijngaard van Distell neemt daarvan 40 miljoen liter voor zijn rekening. Rushton: “We moeten manieren vinden om deze wijn toch nog te verkopen of op andere manieren te gebruiken. Daarmee nemen we een bepaald probleem weg bij de boeren en waarschijnlijk de hele industrie.” Hij hoopt dat er via online verkoop ook nog een mogelijkheid is om iets te doen met de 240 miljoen liter wijn.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies