Er zijn allerlei producten, ook in Nederland, die beschermend worden door een gecontroleerde oorsprongsbenaming van de Europese Unie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de kazen: Spaanse Manchego, Griekse Feta of Noord-Hollandse Gouda. Een van de meest bekende beschermde producten is champagne en daar zijn de wijnboeren uit het Zwitserse dorp Champagne nu ook achter gekomen.
Het dorp Champagne ligt in het Zwitserse kanton Waadt nabij het meer van Neuchâtel. Al jaren vinden de wijnboeren die de wijnen die ze op hun 28 hectaren grond produceren gewoon de naam van hun dorp mogen geven. Daarbij geven ze vooral aan dat zij er geen mousserende wijnen produceren dus dat de consument niet in verwarring wordt gebracht.
Begin 2021
Ze werden gesterkt in hun overtuiging toen aan het begin van dit jaar de lokale regering van het kanton hen toestemming gaf om de gecontroleerde oorsprongsbenaming ‘Commune de Champagne’ te gebruiken. Toen de Fransozen uit Champagne hier lucht van krijgen, waren de rapen gaar. Ze dienden over dit besluit een bezwaar in bij het grondwettelijk hof van het Zwitserse kanton.
Mag toch niet
Het hof heeft inmiddels de Fransen in het gelijk gesteld. De rechter gaf als uitleg bij de beslissing dat de kantonregering van Waadt in strijd heeft gehandeld met bilaterale verdragen tussen Zwitserland en de Europese Unie over de bescherming van oorsprongsbenamingen. Dit heeft dus tot gevolg dat de Zwitserse wijnboeren een andere naam dan de dorpsnaam moeten gaan gebruiken als naam voor hun wijnen.
Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.