Pilot Albert Heijn met ‘Brood van Gisteren’ in regio Rotterdam

Pilot Albert Heijn met ‘Brood van Gisteren’ in regio Rotterdam

Vorig artikel Volgend artikel

In de strijd tegen voedselverspilling is supermarktketen Albert Heijn in de regio Rotterdam bij 10 winkels een proef van tien weken gestart. Bij die winkels wordt onder de noemer ‘Brood van Gisteren’ brood van de dag ervoor tot 11:00 uur verkocht voor een voordelige prijs: een half brood voor 0,25 cent en een heel brood of een zak bolletjes voor 0,50 cent.

Wageningen University & Research (WUR) deed een onderzoek naar voedselverspilling waaruit blijkt dat relatief gezien in de categorie brood en banket veel wordt verspild. Voor de supermarktketen een van de voornaamste redenen om deze pilot te starten. Sowieso heeft Albert Heijn voedselverspilling als speerpunt en heeft het bedrijf de ambitie om in 2030 de helft minder te verspillen.

Voedselverspilling

Een van de grote problemen van het goede werk om voedselverspilling terug te dringen is dat er minder producten gaan naar de Nederlandse voedselbanken die daardoor kampen met problemen in de toevoer. Toch heeft Albert Heijn in 2020 in totaal 4,2 miljoen producten gedoneerd aan de voedselbanken.

Herbestemming

Producten die niet meer goed zijn voor menselijke consumptie krijgen een ander tweede leven. Oud brood wordt omgetoverd tot veevoer en andere organische reststromen worden vergist tot biogas of omgezet in oliën of biobrandstof. Een van de grote reststromen in de winkels van Albert Heijn komt van de verse sinaasappelpersmachines. Per jaar leveren die 5 miljoen kilo sinaasappelschillen op. Vorig jaar is het de supermarktketen gelukt om 75 ton schillen te verwerken in andere producten zoals handzeep en afwasmiddel.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies