Ilja Gort geeft het wijnstokje door aan zoon Klaas

Ilja Gort geeft het wijnstokje door aan zoon Klaas

Vorig artikel Volgend artikel

Ilja Gort kocht 27 jaar geleden een vervallen chateau dat de naam Château La Tulipe kreeg. Inmiddels is het tijd voor pa Gort om zich bezig te houden met een nieuwe tv-serie en het schrijven van romans. Daarom geeft hij het wijnstokje door aan zoon Klaas die samen met vriendin Meriam de dagelijkse leiding krijgen over het chateau en het kasteel-B&B. Dat alles gebeurt onder de nieuwe naam: Château Gort & Gort.

De focust komt te liggen op ‘Terug naar de natuur’ waarbij ze zich gaan richten op het pure, kleinschalig maken van wijnen waarbij duurzaamheid en kwaliteit centraal staan. Zoon Klaas is opgegroeid op het chateau en is er inmiddels tien jaar werkzaam. De nieuwe wijnen onder de nieuwe naam zijn vanaf deze maand verkrijgbaar.

Ambities

Voor Ilja Gort was de grote droom om wijnen van hoog niveau te maken op het chateau. Dat lukte tot op zeker niveau en het bedrijf groeide, maar daarbij veranderde het klimaat rondom Bordeaux ook enigszins. Pa Gort over de veranderingen: “Om deze risico’s te beperken, hebben we er een jaar of tien geleden voor gekozen om wijngaarden te pachten in Zuid-Frankrijk en Spanje voor de merken Slurp en Tulipe.

Dat werd een groot succes, maar succes brengt ook veel extra werk mee en ons bedrijf werd groter en groter. Door het verkleinen van ons bedrijf kunnen Klaas en ik ons beter concentreren op datgene waar alles mee begint: gezonde druiven. Daartoe gaan we terug naar de natuur.”

Gezonde biodiversiteit

Zoon Klaas gaat wat dieper in op de ‘gezonde druiven’ en vertelt: “We rooien een deel van onze wijngaarden en herplanten die met bomen en struiken voor gezonde biodiversiteit. Onkruidbestrijders? Nooit van mijn leven! Integendeel: we laten gras groeien tussen de wijnranken en prachtige bloemen en wilde kruiden. Maaien doen we pas nadat alles zich heeft kunnen uitzaaien, zodat we elk jaar meer bloemen krijgen. Zo zijn de druiven sterk genoeg om zichzelf te verdedigen tegen ziekten en agressieve insecten.”

Échte smaak

Een nieuwe manier van werken heeft natuurlijk invloed op het resultaat. Ilja Gort over de ‘nieuwe’ wijnen: “Dankzij die gezonde wijngaard kunnen we terug naar het natuurlijke karakter van de wijn. En haar échte smaak ontdekken. We produceren minder wijn, maar wel betere, want we willen een wijn maken met het niveau van een Grand Cru. Een wijn, zo lekker, dat je er het liefst je hele kelder mee vol zou willen gooien.”

De wijnen van Gort&Gort zijn exclusief verkrijgbaar bij Albert Heijn.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies