Eet je de kapjes of kontjes van brood? Dan verspil je aanzienlijk minder

Eet je de kapjes of kontjes van brood? Dan verspil je aanzienlijk minder

Vorig artikel Volgend artikel

Uit nieuw onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat mensen die de kapjes of kontjes van hun brood eten, tot wel 3 keer minder brood weggooien en ook minder ander eten verspillen. Het blijkt dat ouderen het vaakst kapjes eten. Met het kapje wordt het kontje of korstje van het brood bedoeld.

Deze groep blijkt dus minder brood weg te gooien, maar ook twee keer minder ander voedsel te verspillen dan de ondervraagden die wel hun kapjes weggooien. Woordvoerder van het Voedingscentrum, Lolkje de Vries, zegt hierover: “We zien in het onderzoek dat de meeste kapjeseters vinden dat je kapjes hoort op te eten. Ook waarderen ze de smaak van kapjes beter dan de niet-kapjeseters.”

Van thuis uit

Het is grappig om in dit onderzoek te lezen dat de mensen die de kapjes eten dit van huis uit hebben meegekregen en dat ze dit zijn blijven doen. Het is daarnaast fijn om te zien dat maar een klein deel van de respondenten aangeeft dat de kapjes alleen geschikt zijn om het gesneden brood bij elkaar te houden.

Minder verspillen

Van de respondenten geeft net iets meer dan de helft (51%) aan zo goed als altijd de kapjes te eten en 70% geeft aan dat dit gewoon hoort. De Vries duidt de cijfers: “Wat mooi is om te zien, is dat de overgrote meerderheid gemotiveerd is om minder brood te verspillen. Dat geldt zowel voor kapjeseters (96%) als niet-kapjeseters (85%). Alleen vinden mensen uit die eerste groep dat makkelijker (88%) dan uit die tweede (66%).”

Veel broden ter redden

Uit cijfers blijkt dan ook dat er nog een wereld te winnen valt als het op brood aankomt. Er wordt wekelijks namelijk veel meer brood verspild dan alleen de kapjes. Het is zelfs zo dat er wekelijks door de Nederlandse huishoudens 2 miljoen kilo aan diverse soorten brood van de prullenbak kunnen worden gered. Omgerekend zijn dat 2,5 miljoen broden.

Toast of invriezen

Zelf aan het eind van de week nog wel eens wat brood over? Dan heeft het Voedingscentrum nog wat tips om het niet te verspillen. De gouden tips van De Vries: “Kijk hoeveel je nog in huis hebt, en maak op basis hiervan een boodschappenlijstje. Vries brood dat je niet direct nodig hebt in (eventueel in porties). Haal alleen de boterhammen eruit die je nodig hebt, en je hebt elke dag vers brood.”

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.