De food- en drinktrends van 2019

De food- en drinktrends van 2019

Vorig artikel Volgend artikel

De laatste dag van het jaar is ideaal om terug te kijken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar volgend jaar. Vandaar dat we in dit artikel eerst kijken naar de food- en dranktrends van afgelopen jaar.

We gaan een beetje willekeurig door de lijst, maar dat mag de pret niet drukken.

De food- en drinktrends van 2019

Plantaardige revolutie

Het is onomwonden vast te stellen dat dit jaar in het teken stond van vegan. In veel restaurants staan er inmiddels vegangerechten op de menukaart, plantaardige varianten van verschillende voedselsoorten zijn smaakvol in plaats van alleen maar praktisch, er openen steeds meer veganrestaurants en iedere fastfoodketen heeft inmiddels een plantaardige burger op het menu. 2020 begint zelfs met een veganmaand, maar daar in het nieuwe jaar meer over.

Shared dining

Veel restaurants zijn overgegaan op een vorm van shared dining. Toevalligerwijs heb je met ongeveer drie gerechtjes per persoon genoeg, maar je kan altijd bijbestellen. Het hele idee van shared dining is natuurlijk prachtig, maar de Nederlandse variant hiervan is niet altijd geslaagd. Kleine btw; nooit meer vragen of gasten bekend zijn met het concept.

Non-alcoholische dranken

In 2018 begon deze trend al, in dat jaar kwamen er steeds meer dranken met een lager alcoholpercentage uit. Die trend zette door in 2019 en inmiddels zijn mocktails niet meer weg te denken van menukaarten en heeft ieder drankmerk wel een alcoholloze variant in het assortiment. Zelf hebben we onder andere allerlei alcoholloze bieren, gins en zelfs jenevers geprobeerd. Ook op dit gebied trapt 2020 goed af.

Ceder'sDryJanuary-239
(Afbeelding: Alcoholvrije gin - Ceder's Crisp)

Jenever is back

Eigenlijk is het helemaal niet vreemd dat na de hele ginrevolutie jenever een comeback heeft gemaakt. Het begint namelijk met precies hetzelfde ingrediënt én stiekem zijn we in Nederland bijzonder goed in het maken van jenever. Dan heb je een winnende combi te pakken. Zelf waren we enorm blij met de Kornuit x Jajem die begin van het jaar op de markt werd gebracht. Verwacht in 2020 veel meer combinaties van jenever en craft beer op menukaarten. De kopstoot 2.0 is in aantocht.

Anti-voedselverspilling

In onze ogen is dit misschien wel de beste innovatie van 2019: er is meer aandacht dan ooit voor voedselverspilling. Veel supermarkten hebben bijvoorbeeld ingezien dat, in een tijd waar het aantal bezoekers van de voedselbanken in ons land stijgt, het belachelijk is dat er zoveel nog goed voedsel weg wordt gegooid. Anti-verspillingsplatform Too Good To Go is hier een voorname voortrekker in.

TooGoodToGo_5383
(Afbeelding: Too Good To Go maaltijd gered - Too Good To Go)

Meer bestellen vanuit de luie stoel

In Nederland hebben Thuisbezorgd, Deliveroo en UberEats inmiddels flink wortel geschoten. Ook dit jaar hebben we weer meer eten besteld via deze bestelplatformen. Het gaat zelfs zó ver dat er ‘spookkeukens’ ontstaan. Daar kan je niet komen eten of afhalen, maar ze koken uitsluitend voor een van de etenbestelwebsites. Daar gaan we in 2020 nog veel (negatiefs) over horen.

Overzicht meest bestelde gerechten in Nederland via Deliveroo

  1. Sushi Burrito - Sushito | JP Heije- Amsterdam
  2. 9 Hotwings Boxmeal - KFC Eindhoven- Eindhoven
  3. Groene Curry - Bird Thais Restaurant - Amsterdam
  4. Aloha Way Ohana - Poké Sushi - Den Haag
  5. Gyros - Meat&Greek - Amsterdam
  6. Whopper® Menu - Burger King Spui - Den Haag
  7. Cheeseburger - Five Guys Den Haag - Den Haag
  8. Van Dobben Croquet - Van Dobben Eetsalon - Amsterdam
  9. The Classic - The Poke Box Posthoornstraat - Rotterdam
  10. Prosciutto di Parma - Pietza - Eindhoven
Ordering Deliveroo
(Afbeelding: eten bestellen via Deliveroo - Deliveroo)
Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies