De aardappel komt weer iets vaker op tafel

De aardappel komt weer iets vaker op tafel

Vorig artikel Volgend artikel

Aangezien het buiten guurder en kouder wordt, zijn boeren weer druk in de weer met het rooien van aardappels. Voor veel mensen betekent dit ook dat het stamppotseizoen weer begint. Uit cijfers van onderzoeksbureau Nielsen blijken er vorig jaar 3% meer kruimige aardappelen verkocht te zijn en dat kan wijzen op dat de oer-Hollandse stamppot aan populariteit wint.

Uit een ander onderzoek naar stamppot dat uitgevoerd is door Future of Food Institute in opdracht van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) heeft men gekeken naar wat de favoriete stamppot is van de Nederland. Niet geheel onverwachts geeft 34% aan dat boerenkool de favoriet is, gevolgd door andijvie (20%) en met gedeeld op de derde plek zuurkool en hutspot (17%).

Stamppot

Dick Hylkema, directeur van de Nederlandse Aardappel Organisatie: “De opening van het stamppotseizoen is hét moment dat de aardappel bij veel mensen weer op tafel komt. De veelzijdige aardappel is namelijk onze gezonde, lokale held! Enerzijds bouwt de aardappel voort op een eeuwenoude Hollandse traditie en anderzijds is het een hypermodern wereldwijd voedingsproduct.”

Voorkeuren

De aardappeleters hebben wel echt duidelijke voorkeuren. Kijk je naar stamppot dan is er een duidelijk verschil tussen liefhebbers van zuurkoolstamp, dat zijn namelijk vaak ouderen. En de liefhebbers van een andijviestamppot zijn just vaak jonger dan 40 jaar. Het is ook duidelijk dat aardappels vooral populair zijn in de koude maanden tijdens de herfst (23%) en winter (35%). Tijdens de lente (8%) en zomer (4%) is de Nederland niet per se groot fan.

Wes van Geneijgen

Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies