De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Aangezien het buiten guurder en kouder wordt, zijn boeren weer druk in de weer met het rooien van aardappels. Voor veel mensen betekent dit ook dat het stamppotseizoen weer begint. Uit cijfers van onderzoeksbureau Nielsen blijken er vorig jaar 3% meer kruimige aardappelen verkocht te zijn en dat kan wijzen op dat de oer-Hollandse stamppot aan populariteit wint.
Uit een ander onderzoek naar stamppot dat uitgevoerd is door Future of Food Institute in opdracht van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) heeft men gekeken naar wat de favoriete stamppot is van de Nederland. Niet geheel onverwachts geeft 34% aan dat boerenkool de favoriet is, gevolgd door andijvie (20%) en met gedeeld op de derde plek zuurkool en hutspot (17%).
Stamppot
Dick Hylkema, directeur van de Nederlandse Aardappel Organisatie: “De opening van het stamppotseizoen is hét moment dat de aardappel bij veel mensen weer op tafel komt. De veelzijdige aardappel is namelijk onze gezonde, lokale held! Enerzijds bouwt de aardappel voort op een eeuwenoude Hollandse traditie en anderzijds is het een hypermodern wereldwijd voedingsproduct.”
Voorkeuren
De aardappeleters hebben wel echt duidelijke voorkeuren. Kijk je naar stamppot dan is er een duidelijk verschil tussen liefhebbers van zuurkoolstamp, dat zijn namelijk vaak ouderen. En de liefhebbers van een andijviestamppot zijn just vaak jonger dan 40 jaar. Het is ook duidelijk dat aardappels vooral populair zijn in de koude maanden tijdens de herfst (23%) en winter (35%). Tijdens de lente (8%) en zomer (4%) is de Nederland niet per se groot fan.
Verder lezen over Groente
Lifestyle15.10.2025
Zo voorkom je een herfstdip dit jaar
Gezond09.12.2024
Koolhydraatarm eten: Een gids voor een gezondere levensstijl
Gezond14.11.2024
Oma’s Soep lanceert Oma’s maaltijd aan huis
Versbereide maaltijden om eenzaamheid te bestrijden
Recepten08.04.2024
Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg
Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode
Tipt13.06.2023
Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken
Nieuws23.02.2023
Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen
Food05.01.2023
Zo krijg je de geur van knoflook van je handen
Verder lezen over Koken
Proeft10.12.2025
We probeerden de Stamppotsaus van Kesbeke en Ron Blaauw
Food27.11.2025
Deze ongefilterde olijfolie verandert alles in je keuken
Lifestyle26.11.2025
Inspiratie nodig? Dit zijn dé keukentrends voor liefhebbers van rust en warmte
Food17.09.2025
De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid
Lifestyle19.05.2025
Een keuken waarin je wilt blijven koken (én eten): zo ontwerp je het zelf
Tipt08.01.2025
Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren
Lifestyle19.12.2024
5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven
Proeft04.12.2024