Brabantse nonnen kampen met overschot van 20.000 flessen wijn

Brabantse nonnen kampen met overschot van 20.000 flessen wijn

Vorig artikel Volgend artikel

Het idee dat in Noord-Brabant in een klooster is waar nonnen wijn verbouwen is er misschien een waar je even aan moet wennen. Toch maken de nonnen van de Norbertinessenpriorij Sint-Catharinadal in Oosterhout sinds 2014 witte wijn. Die verkopen ze dan aan de horeca en KLM plaatst jaarlijks een grote order. Alleen deed de vliegmaatschappij dat dit jaar niet.

De nonnen hebben in totaal veertien voetbalvelden aan druiven staan, verdeeld over de drie rassen (Pinot Gris, Pinot Blanc en Auxerrios) waarmee ze de wijn maken. Met de jaarlijkste oogst zijn ongeveer 55.000 flessen wijn te maken. Zo’n 20.000 flessen waren gereserveerd voor de jaarlijkse order van KLM. Die kwam niet en nu zitten de nonnen met de gebakken peren.

Red een non; drink wijn

Om de nonnen te helpen, schieten twee lokale ondernemers ten hulp die eerder al boeren hielpen om van het overschot aan gladiolen af te komen nadat de Nijmeegse Vierdaagse niet doorging. Onder de noemer ‘Breda Maakt Mij Blij’ zijn de wijnen van het klooster voor het eerst voor consumenten te koop.

Het hele productieproces wordt ieder jaar door de zusters zelf gedaan. Ze oogsten de druiven, persen ze rondom het klooster waar ze ook tot wijn worden verwerkt. Toch willen de initiatiefnemers de nonnen graag een handje helpen, zeker nu de bestellingen binnenvliegen.

Online bestellen

Iedereen die de nonnen een hart onder de riem wil steken, kan de wijn online kopen. Over het eerste weekend zijn de initiatiefnemers zeer tevreden, tegenover lokale media zeggen ze: “We hebben in een paar uur tijd al honderd bestellingen, echt een vliegende start. Sommige mensen bestellen één fles, andere meerdere dozen. In september worden de druiven voor het nieuwe wijnseizoen geoogst, dan gaan we met vrijwilligers ook helpen oosten. Er wonen veertien nonnen, die kunnen dat niet alleen.”

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies