De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Dat we in Nederland van een neutje houden is allang geen geheim meer, maar we houden ons steeds beter aan de richtlijn voor alcohol die de Gezondheidsraad hanteert. Uit cijfers van het CBS blijkt dat vier op de tien Nederlanders in 2019 geen alcohol of niet meer dan één glas per dag heeft gedronken.
Dat is wederom een stijging van het percentage volwassenen die zich hier aan houdt. In 2014 was dit 37%, in 2018 was dit 39% en in 2019 is het 41%. Wat uit het onderzoek opvalt is dat mensen die meer drinken, ook meer roken.
Heel Nederland drinkt
Vier op de vijf volwassenen geeft in het onderzoek aan in 2019 wel eens alcohol te hebben gedronken dat jaar. Elf procent zegt niet te hebben gedronken in 2019, maar daarvoor wel. En ons land kent 9% geheelonthouders, dat zijn mensen die nog nooit een druppel alcohol hebben gehad.
Woordvoerder van het CBS, Tanja Traag, noemt de resultaten goed nieuws: “Het advies is er niet voor niets. We zien dat het aandeel van de mensen dat zich hieraan houdt is toegenomen, dus dat is zeker iets goeds. Het is niet verrassend, want de cijfers stijgen consequent.’’
Alcoholrichtlijn
Sinds 2015 adviseert de Gezondheidsraad om geen alcohol te drinken of maximaal één glas per dag. Het advies zet op een rij welke voedingsmiddelen en -patronen leiden tot gezondheidswinst. 41 procent van de bevolking van 18 jaar en ouder voldoet aan deze alcoholrichtlijn; 30 procent van de mannen tegen 53 procent van de vrouwen.
Van de mensen van 75 jaar of ouder dronk 66 procent niet of maximaal een glas alcoholhoudende drank per dag. Van de 18- en 19-jarigen voldeed 30 procent aan deze richtlijn. Onder mensen met een laag inkomen is het aandeel dat niet drinkt of hooguit een glas alcohol per dag hoger dan onder de mensen met een hoog inkomen (54 procent tegen 30 procent).
Traag vindt de jaarlijkse monitor interessant: “Het is interessant om te monitoren in hoeverre deze norm effect heeft op deze verschillende groepen. Een ongezonde leefstijl is voor sommigen moeilijk te doorbreken, zoals bij rokers.’’