In het Italiaanse Florence zijn de wijnramen weer geopend

In het Italiaanse Florence zijn de wijnramen weer geopend

Vorig artikel Volgend artikel

Dat de wereldwijde pandemie waarmee we te maken hebben niet alleen maar kommer en kwel is, bewijzen ze in de Italiaanse regio Toscane. Op verschillende plekken in de hoofdstad Florence zijn de middeleeuwse wijnramen weer geopend. Destijds was het tijdens de uitbraak van de Italiaanse pest dé uitkomst en nu ook weer.

Volgens de Buchette del Vino ofwel de Wine Windows Association (WWA) zijn er in Florence meer dan 150 van dit soort ramen te vinden en door alle coronamaatregelen die ook in de Italiaanse horeca getroffen worden, zien steeds meer ondernemers het als een slimme oplossing om coronaproof gasten contactloos te kunnen bedienen.

Wijnramen

De ramen zijn uniek voor de regio en zijn ooit tijdens de Italiaanse pest in gebruik genomen zodat de welgestelden hun overtollige wijnen veilig aan het plebs konden verkopen zonder zelf de pest op te lopen. De WWA werd in 2016 opgericht om in de omgeving nieuwe ramen te ontdekken en te helpen bij het behoud van dit typisch stukje cultureel erfgoed.

In een interview vertelde de voorzitter van de vereniging, Matteo Faglia, hoe ze vroeger werden gebruikt: “Mensen konden op de kleine houten luiken kloppen en hun flessen laten vullen rechtstreeks van de families Antinori, Frescobaldi en Ricasoli, die nog steeds enkele van de bekendste wijnen van Italië produceren.”

Wijn, ijs en koffie

Omdat veel van de wijnramen niet eens opvallen in het straatbeeld is de WWA altijd bezig geweest om mensen er over te informeren. Dat de huidige crisis ineens de revival van de wijnramen inluidt is natuurlijk enigszins wrang, toch lijkt het in 2020 een ingenieuze oplossing voor het idee van social distancing.

Op verschillende plekken in de stad zijn de afgelopen weken de ramen weer opnieuw in gebruik genomen. Of het nou gaat om een ijsboer of een restaurant. Deze aparte tijden zorgen voor creatieve oplossingen voor de plotselinge hordes waarmee (horeca)ondernemers te maken hebben gekregen. In Florence zorgt dat er nu dus voor dat, in sommige gevallen na eeuwen, de wijnramen weer open zijn en mensen er contactloos: eten to go, ijs, wijn, koffie en cocktails te krijgen.

(Afbeeldingen bij dit aritkel © Buchette del Vino)

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies