8 bewezen gezondheidsvoordelen van bier

8 bewezen gezondheidsvoordelen van bier

Vorig artikel Volgend artikel

De meeste mensen zijn wel bekend met dat het drinken van één glas rode wijn een paar dagen per week gezondheidsvoordelen heeft. Alleen is rode wijn niet de enige drank waarvoor dat geldt. Zo hebben we al eens gekeken naar hoe gezond whisky is. Vandaag zoomen we in op de gezondheidsvoordelen van bier.

Vooropgesteld: iedere vorm van alcoholmisbruik en bovenmatig alcoholgebruik raden we ten zeerste af en heeft géén enkel gezondheidsvoordeel, dat alles heeft alleen maar nadelen. De voordelen die hieronder beschreven worden zijn klinisch bewezen en gaan alleen op bij matige inname.

8 gezondheidsvoordelen van bier

Dat gezegd hebbende is het tijd om de gezondheidsvoordelen te belichten.

#1 Bier helpt met hydrateren na een workout

Er zijn natuurlijk allerlei shakes en drankjes die je lichaam helpen met herstellen na een goede workout. Maar uit Spaans onderzoek waarin werd bekeken of water of bier beter hielp bij het hydrateren na het trainen, bleek bier beter te werken om te hydrateren dan water.

#2 Bier beschermt het hart

Er zijn verschillende studies gedaan naar wat het drinken van alcoholische dranken doet op het gebied van hart- en vaatziekten. Daaruit blijkt dat iemand met een matige consumptie van bier minder snel last krijgt van hartaanvallen, beroertes of hartaandoeningen dan iemand die niet drinkt. Sowieso wordt een lage consumptie van alcoholische dranken geassocieerd met lagere percentages hart- en vaatziekten.

#3 Bier helpt nierstenen te voorkomen

Het drinken van bier kan helpen om het ontwikkelen van nierstenen te verminderen. Uit de meest recente studies blijkt zelfs dat mannen en vrouwen die een matige hoeveelheid bier drinken het risico op ontwikkelen van een niersteen met 41% verminderen. Opvallend dat dit vooral geldt voor bieren die veel hop bevatten zoals allerlei pale ales.

#4 Bier helpt de cognitieve functies

Uit dit voordeel blijkt wel dat het alleen gaat om een matig gebruik van alcohol, want iedereen die ooit lam is geweest weet dat juist de cognitieve functies er als eerste volledig aan gaan. Uit Amerikaans onderzoek bleek dat bij proefpersonen van middelbare leeftijd die een paar glazen bier dronken de cognitieve functies verbeterden.

#5 Bier helpt de creativiteit

Dit is waarschijnlijk voor iedereen die ooit de tv-serie Mad Man heeft gekeken totaal geen verrassing, maar briljante ideeën ontstaan vaak onder het genot van een drankje. Uit een studie die in The Journal Consciousness and Cognition is gepubliceerd blijkt dat na het drinken van twee biertjes de creativiteit helpt. Voor het onderzoek keken 40 personen een film terwijl ze verbale puzzels op moesten lossen. De nuchtere deelnemers waren seconden langzamer dan de personen met een percentage van 0,075 alcohol in hun bloed.

#6 Bier is de meest voedzame alcoholische drank

Al het fruit waar antioxidanten in zit wordt al snel een superfruit genoemd. De beste grap is dat in bier bijvoorbeeld net zoveel antioxidanten zitten dan in wijn. Daarbij komt dat bier een grotere hoeveelheid proteïne en vitamine B bevat. En verder zit in bier: ijzer, calcium, fosfaten en vezels.

#7 Bier helpt stress verminderen

Iedereen kent het gevoel wel van na een drukke (werk)week te ontladen met een heerlijk koud drankje. Uit onderzoek blijkt ook dat twee glazen bier op zo’n moment helpen bij het omlaag brengen van werkgerelateerde stress of angst. Groot nadeel is dat dit op de lange termijn nooit de juiste manier is van omgaan met stress, want routinematig drinken kan juist op de lange termijn gevoelens van depressie en angst bevorderen.

#8 Bier versterkt de botten

Dit is een onderzoek van het Amerikaanse National Institute of Health waarin werd gekeken hoe bier hielp bij het de groei en ontwikkeling van bot- en bindweefsel. Daaruit bleek dat het hoge siliciumgehalte in bier in de vorm van orthosiliciumzuur (OSA) helpt bij de groei van bot- en bindweefsel. Het helpt zelfs bij het verminderen van de botverdunnende ziekte osteoporose.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies