Gezond27.01.2022

Wat is intermittent fasting en waarom doen steeds meer mensen dit?


Overal hoor en lees je steeds meer van mensen die aan ‘intermittent fasting’ ofwel periodiek vasten doen. Er wordt dan bijvoorbeeld om de dag gevast of via de 16/8-methode. Dan vast iemand tijdens 16 uur per dag en eet diegene tijdens de overige 8 uur. Er is veel over te doen op het gebied van gezondheid, of het vol te houden is en vooral ook waarom mensen dit doen.

Afgelopen week kwam er een fantastisch pakket binnen van Yoghurt Barn met de nieuwe Overnight Oats om de week iedere ochtend goed te beginnen met een heerlijk ontbijt. Alleen wil het toeval dat ik ’s ochtends nooit honger heb, laat staan echt iets eet. Toen ik jaren geleden bijna twee jaar een ketogeen eetpatroon had, is er bij mij standaard intermittent fasting via de 16/8-methode ingeslopen. Ik had namelijk toch geen honger, dus het kostte geen moeite en energie om 16 uur per dag te vasten.

Gezondheidseffecten

Het boeiende aan het hele verhaal van periodiek vasten is dat het enorm polariseert: een groep gelooft heilig dat je er van afvalt en dat het goed voor je is en de andere groep ziet het helemaal niet zitten. Uiteindelijk hangen gunstige gezondheidseffecten altijd af van wat je precies doet: ben je naast aan vasten meer aan het sporten en eet je minder calorieën dan je verbruikt, dan is de kans vrij groot dat je ook echt gewicht gaat verliezen.

Bloedwaarden

Over de langetermijneffecten van intermittent fasting is nog te weinig bekend om daar echt een eenduidig beeld van te krijgen. Wel komt uit verschillende studies naar voren dat het een gunstig effect kan hebben op sommige bloedwaardes. Het aantal vetten in het bloed neemt naarmate er sprake is van gewichtsverlies toe.

Het totaal cholesterol en LDL-cholesterol neemt volgens verschillende studies af. Al heeft dit wel te maken met hoe hoog dit aan het begin van de periode is. Als je op deze manier gewicht verliest heeft het daarnaast ook een gunstig effect op je bloeddruk en op de nuchtere insulinewaardes.

Eigen ervaring

Aangezien ik eigenlijk al zo’n lange periode periodiek vast, kan ik me niet meer zo goed hoe het voorheen was. Ik doe alles via de 16/8-methode van 12:00 uur tot 20:00 uur en heb ik sowieso altijd één dag in de week waar alles mag. Als er een etentje op de planning staat, verplaats ik gewoon de tijden van wanneer ik weer iets mag eten.

Het enige waar je gewoon altijd voor moet zorgen is dat je door de dag heen gewoon genoeg water drinkt én je in de acht uur dat je mag eten al de voedingstoffen binnenkrijgt die je op een dag binnen hoort te krijgen. C’est ça!

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Fruit

Innocent Kids Smoothies, fruitige slurpverpakking als tussendoortje

Het is altijd goed om bij deze tussendoortjes even stil te staat bij de vraag of ze ook nog gezond zijn. Innocent smoothies staan bekend om hun natuurlijke ingrediënten en het ontbreken van toegevoegde suikers, kleur- e...

Drinks05.06.2024

Innocent Kids Smoothies, fruitige slurpverpakking als tussendoortje

10 tips om gezonder te eten in 2024

Heb jij je voorgenomen om in 2024 gezonder te eten? Dit zijn tien tips om dat voor elkaar te krijgen: 1. Start de dag met een groene smoothie Een lekkere en gemakkelijke manier om gezonder te eten, is je dag te beginnen...

Gezond09.01.2024

10 tips om gezonder te eten in 2024

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

In Nederland nemen we de strijd tegen voedselverspilling zeer serieus. Dat heeft al heel veel goeds opgeleverd en zo leren we ook steeds meer over wanneer voedsel écht niet meer goed is. Alleen is er een seizoen dat wat...

Food21.06.2023

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Er waren tijden waarin men enorm filosofeerde over wat er allemaal op technisch gebied mogelijk zou zijn in 2020. Inmiddels zijn we al een paar jaar verder en moet ik eerlijk bekennen dat de echte technische snufjes er m...

Tipt13.06.2023

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten

Waar we dit weekend nog keken naar het imperium van Salt Bae, blijken er in Nederland ook genoeg bn’ers hun bekendheid in euro’s om te zetten. Een van hen is Chantal Janzen met haar lifestylemerk &C. In samenwerking...

Drinks19.09.2022

Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten

Last van lege schappen: probeer de boerderijwinkel eens uit

Door de boerenprotesten zijn de schappen bij de supermarkten de afgelopen weken wat leger geweest. Verschillende consumenten snapten dat niet en hadden niet echt een plan b voor het moment dat de supermarkten wat lastige...

Nieuws12.07.2022

Last van lege schappen: probeer de boerderijwinkel eens uit

​Extra vitamines ondanks zonnige lente hard nodig

De afgelopen twee jaar heeft de focus op het gebied van gezondheid vooral gelegen op het niet ziek worden in plaats van echt kijken naar de preventie. Het beleid van de overheid rondom het coronavirus was vooral reactief...

Gezond23.05.2022

​Extra vitamines ondanks zonnige lente hard nodig

Kun je de stickers die op fruit zitten eten?

Als je fruit koopt zit er bijna altijd een sticker op. Bij appels is dit bijvoorbeeld om de verschillende soorten makkelijk te spotten in de fruitmand. Daarnaast geven ze ook met een code aan hoe de appels geteeld zijn....

Nieuws14.04.2022

Kun je de stickers die op fruit zitten eten?

Verder lezen over Groente

Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg

Het aspergeseizoen in Nederland is een geliefde tijd voor de echte liefhebbers van deze heerlijke groente. Het seizoen voor asperges begint normaal ergens eind maart/begin april en duurt officieel tot 24 juni, hoewel dit...

Recepten08.04.2024

Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

In Nederland nemen we de strijd tegen voedselverspilling zeer serieus. Dat heeft al heel veel goeds opgeleverd en zo leren we ook steeds meer over wanneer voedsel écht niet meer goed is. Alleen is er een seizoen dat wat...

Food21.06.2023

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Er waren tijden waarin men enorm filosofeerde over wat er allemaal op technisch gebied mogelijk zou zijn in 2020. Inmiddels zijn we al een paar jaar verder en moet ik eerlijk bekennen dat de echte technische snufjes er m...

Tipt13.06.2023

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen

Voor iedereen die de afgelopen periode in de supermarkt bloemkool heeft gekocht moet er iets opgevallen zijn: de prijs rijst namelijk de pan uit óf ze zijn ‘tijdelijk’ niet leverbaar. Dit heeft alles te maken met de...

Nieuws23.02.2023

Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen

Zo krijg je de geur van knoflook van je handen

Als je in de keuken bezig bent zijn er altijd een paar zaken die altijd gebeuren die je op den duur enorm beu bent. Denk bijvoorbeeld aan altijd begin te huilen als je uien snijdt. Een andere onhebbelijkheid in de keuken...

Food05.01.2023

Zo krijg je de geur van knoflook van je handen

Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten

De internationale trend die vorig jaar ingezet is op het gebied van de verkoop van plantaardige vleesvervangers is inmiddels ook in Nederland doorgedrongen. De omzet van vleesvervangers viel in de eerste helft van het ja...

Nieuws20.09.2022

Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten

Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten

Waar we dit weekend nog keken naar het imperium van Salt Bae, blijken er in Nederland ook genoeg bn’ers hun bekendheid in euro’s om te zetten. Een van hen is Chantal Janzen met haar lifestylemerk &C. In samenwerking...

Drinks19.09.2022

Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten

Botanica in Den Haag zet met nieuwe head-chef Bas Hoog in op Dutch Cuisine

Hotel voco The Hague heeft de ervaren chef Bas Hoog aangesteld als nieuwe head-chef van Botanica Kitchen. Onder zijn leiding zet het Haagse restaurant een stap richting een duurzamere toekomst. Het nieuwe menu kenmerkt z...

Food13.09.2022

Botanica in Den Haag zet met nieuwe head-chef Bas Hoog in op Dutch Cuisine