Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Behalve liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online, is hij ook een autoliefhebber.
Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit onderzoek van Uitgekookt. Een nieuwe week begint vaak gezond als het gaat om maaltijden, maar eindigt veelal met pizza of frituur.
Eetgewoonten in Nederland
De maaltijdservice aan huis deed onderzoek naar de eetgewoonten van Nederland. Een nieuwe week wordt door Nederlanders vaak gezond gestart. Ook op de dinsdag is een gezonde maaltijd nog favoriet. Op woensdagen en donderdagen koken de meeste Nederlanders zelf, maar in vergelijking met het begin van de week wordt er al sneller eten besteld. Vanaf vrijdag gaat de voorkeur uit naar iets makkelijks en luiden we het weekend graag in met pizza of frituur. Uit eten? Dat doen we het liefst op zaterdag of zondag.
Anne Roefs is hoogleraar psychologie eetgedrag en kan dit gedrag goed verklaren. “Het weekend staat vaak gelijk aan gezelligheid: sneller aan de borrel, sneller even in de stad wat eten. Je laat het allemaal wat makkelijker los, want het is weekend. Maandag is voor veel mensen een dag waarop de structuur weer terugkomt en dus ook andere keuzes gemaakt worden als het gaat om eten.”
Goede voorbereiding
Uit het onderzoek blijkt dat we goed voorbereid zijn als het gaat om het klaarmaken van onze maaltijden. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Een iets kleiner gedeelte (41%) is wat soepeler. Daar wordt vooraf boodschappen gedaan, maar op de dag zelf pas bepaalt wat er gegeten wordt. 15% bepaalt en koopt maaltijden doorgaans op de dag zelf.
Kiezen en koken
Als het gaat om bepalen wat we eten, zijn er twee belangrijke keuzemomenten: het koopmoment en het eetmoment. Uit het onderzoek blijkt dat we bij het koopmoment vooral letten op de prijs en onze keuze grotendeels laten beïnvloeden door aanbiedingen in de supermarkt. Voorafgaand aan het eetmoment zijn er een stuk meer invloeden. Met name tijd, beschikbare ingrediënten/kruiden en de zin in bepaald eten worden door de meeste Nederlanders genoemd.
Roefs benadrukt dat het plannen van een weekmenu helpt bij het aanbrengen van structuur. “Je moet even door de zure appel heen door al je boodschappen in één keer te doen, maar daarna heb je er de hele week profijt van. Met plannen voorkom je dat je in lastige keuzemomenten komt, zeker wanneer je moe of druk bent. Ook helpt plannen je bij het maken van gezondere keuzes. Mensen die per dag boodschappen doen, vallen makkelijker voor ongezond eten dan mensen die vooruit plannen.”
Op maandag de koelkast vol
Ook worden ingrediëntenboxen en maaltijdservices aan huis steeds populairder. Maaltijdbezorger Uitgekookt herkent de behoefte van Nederlanders om het weekmenu vooraf te plannen. Johan van Marle, directeur bij Uitgekookt: “Maandag is veruit de meest favoriete dag om maaltijden te laten bezorgen. Veel mensen vinden het fijn om de week te beginnen met een gevulde koelkast vol gezonde maaltijden.”
Verder lezen over Koken
Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten
Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer
Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereldRecepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Recepten06.03.2024
AI in de keuken: koken met ChatGPT
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Food25.05.2023
Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp
Food07.05.2023
Dit zijn de beste foodhacks die online te vinden zijn
Verder lezen over onderzoek
Nieuws14.04.2019
Bij welke supermarkt doe je het goedkoopst boodschappen?
En waar betaal je het meest?Nieuws15.02.2019
Foodproducten in 3D visualisaties
Digital Chef modelleert productenRecepten10.08.2018
Wat vinden niet-Nederlanders gekke Nederlandse eetgewoontes?
Nieuws12.07.2018
Strava onderzoekt: dit eten sporters het meest!
Nieuws11.07.2018
Dit is de beste chips van Nederland
Dit gaat je verrassen!Nieuws28.06.2018
Pepsi daagt Coca Cola uit
Nieuws26.06.2018
Digitaal voedsel: koekje erbij?
Recepten25.06.2018
Hotdog water, wondermiddel?
Verder lezen over Pizza
Food31.05.2023
Pizzaketen Sugo gooit roer om: plantaardig is de nieuwe standaard
Food28.04.2023
Samenwerking New York Pizza en De Vegetarische Slager: drie nieuwe pizza’s op het menu
Nieuws17.04.2023
Sugo trakteert Amsterdam op een uur lang gratis pizza
Nieuws31.01.2023
De Frietzza en knapperige frietjes nieuw op het menu bij Domino’s
Food02.03.2022
Big Americans introduceert vegan BBQ Jackfruit pizza
Food09.02.2022
Nationale Pizzadag: Zo eet de Nederlander het liefst zijn pizza
Food03.01.2022
Domino’s heeft met De Vegetarische Slager een Vegeroni Pizza ontwikkeld
Food17.11.2021