Food15.05.2021

Zo bak je een visfilet altijd perfect op de huid


Een wijs man zei ooit: “Je gaat het pas zien als je het doorhebt.” Dat is ook van toepassing op veel van de zogenaamde keukengeheimen. Zo is het perfect bakken van een vis op de huid een van de dingen in de keuken waar mensen vaak tegen opzien. Met deze twee tips wordt het vanaf nu een koud kunstje om een vis perfect op de huid te bakken én een krokante huid te krijgen.

Vaak als ik met nieuwe producten gerechten bedenk voor Eatly denk ik in eerste instantie altijd aan wat uitbundigere gerechten. Toch blijft het mooiste van koken om met een paar ingrediënten een super smaakvol gerecht op tafel te toveren. Daar werd ik ook door de visbox van Freshly Fish weer aan herinnerd. Mooie, verse producten hebben maar een beetje extra aandacht nodig om een feestje op het bord te zijn.

Op de huid

Iedere fan van MasterChef Australia weet hoe ‘crispy skin’ een extra dimensie aan een gerecht kan toevoegen. Toch kiezen we vaak in de keuken voor de veilige weg als het op vis aankomt. Hoogste tijd om daar verandering in te brengen, want met twee simpele tips bak je vanaf nu altijd een vis perfect op de huid.

Voorbereiding

Het perfect bakken van een vis begint bij de vis die je koopt, hoe verser de vis hoe makkelijker het in de pan wordt. Haal de visfilet zo’n 15 á 20 minuten voor je hem gaat bakken uit de koeling om de vis op temperatuur te komen. De volgende stap is om de vis goed droog te deppen met een stukje keukenrol.

Twee tips

Op dit moment heb je twee keuzes om de huid perfect te krijgen. Keuze 1: je haalt de vis aan de huidkant door de bloem, klopt de overtollige bloem af en brengt de viskant op smaak met zout en peper (of andere kruiden). Het afkloppen van de bloem is noodzakelijk want al het overschot verbrandt in de pan. Keuze 2: Zout de huidkant goed in. Dat gaat ervoor zorgen dat de vis goed op smaak is én een krokante huid.

Krokante huid

Welke van de twee opties je gebruikt de voorbereiding en alles in de pan is precies hetzelfde. Je zet een pan op middelhoog vuur en doet er twee eetlepels olie in. Je kan natuurlijk ook gebruikmaken van ongezouten roomboter, dat maakt voor het eindresultaat niet uit. Het idee is dat het bodempje olie of boter waar je de vis inlegt goed warm is.

Als dit het geval is leg je de vis op de huidkant in de pan en die laat je even aan zijn lot over, dus niet teveel klooien met de pan. Je zit al snel de gaarheid van de vis aan de zijkant omhoog schieten. Als die op tweederde is draai je de vis om, zet je het vuur op laag en laat je hem nog ’n minuutje op de viskant bakken. Let wel: als het bakken de hard gaat, draai dan het vuur wat lager en hoe dikker de visfilet hoe langer het duurt voor hij op twee derde is, maar al met al heb je zo binnen een mum van tijd de perfecte vis mét krokante huid op je bord liggen.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Koken

We probeerden de Stamppotsaus van Kesbeke en Ron Blaauw

Kesbeke is mede dankzij Augurkenkoning weer razend populair voor op de eettafel. Maar, zou je het ook bij je kerstdiner op tafel zetten?

Proeft10.12.2025

We probeerden de Stamppotsaus van Kesbeke en Ron Blaauw

Deze ongefilterde olijfolie verandert alles in je keuken

De kans is groot dat er bij jou thuis een fles olijfolie op het aanrecht staat. Handig voor een snelle pastasaus, om groente in te bakken of als laatste topping bij een bord soep. Fijn, maar meestal is het een basisproduct waar je niet veel over nadenkt. Tot je een olie proeft die alles verandert. Atrevido brengt dit najaar eenmalig een ongefilterde olijfolie uit die rechtstreeks uit de heuvels van Tarragona komt.

Food27.11.2025

Deze ongefilterde olijfolie verandert alles in je keuken

Inspiratie nodig? Dit zijn dé keukentrends voor liefhebbers van rust en warmte

Minimalisme blijft een belangrijke trend, maar niet op de koele, strenge manier van vroeger. Het gaat nu om eenvoud met karakter. Strakke lijnen worden verzacht door ronde vormen en warme materialen. De kunst is om te kiezen voor minder, maar wel met aandacht. Denk aan een werkblad dat echt opvalt of een wand met kasten die opgaat in de rest van het interieur. Zo creëer je een keuken die rust uitstraalt, zonder dat het saai wordt.

Lifestyle26.11.2025

Inspiratie nodig? Dit zijn dé keukentrends voor liefhebbers van rust en warmte

De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Van 25 september tot en met 1 oktober staat verbinding centraal tijdens de Week tegen Eenzaamheid. Voor het kookboek ‘De kracht van samen koken’ kwamen verschillende families samen. Zij vonden verbinding door samen te koken. Ik vind het mooi dat koken niet alleen draait om eten, maar ook om verhalen en herinneringen.

Food17.09.2025

De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Een keuken waarin je wilt blijven koken (én eten): zo ontwerp je het zelf

Een keuken is al lang niet meer alleen de plek waar je kookt. Het is het hart van het huis geworden: een ruimte om te leven, te eten, te werken en samen te zijn. Juist daarom verdient het ontwerp van je keuken extra aandacht. Of je nu een doorgewinterde thuiskok bent of iemand die vooral houdt van gemak en gezelligheid. De perfecte keuken sluit aan op jouw leven.

Lifestyle19.05.2025

Een keuken waarin je wilt blijven koken (én eten): zo ontwerp je het zelf

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

Wie een kok aan huis huurt, ervaart niet zomaar een maaltijd, maar een culinaire belevenis op maat. Je ervaart een diner van restaurantkwaliteit, maar dan wel in het comfort van je eigen huis. Wat je eet, mag je geheel zelf bepalen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een bepaalde keuken, of juist de voorkeur geven aan volledig vegan eten. Het kan verschillen van verfijnde gerechten tot hele creatieve presentaties, allemaal afgestemd op jouw wensen. In deze tekst bespreken we daarom populaire menu-opties en thema’s waar jij je door kan laten inspireren.

Tipt08.01.2025

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

Je houdt van eten, dus je spendeert veel tijd in je keuken. Kokkerellen, foto’s van je kookkunsten maken of gewoon de koelkast plunderen nadat je bent uitgeweest. Wil je je keuken een nieuwe look geven, maar wil je niet meteen investeren in een nieuwe keuken?

Lifestyle19.12.2024

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Zeker als je de keuken induikt voor speciale gelegenheden, zoals kerst, is het ideaal als je zelf niet hoeft na te denken over een uitgebreid diner. Een beetje van jezelf en een beetje van Hello Fresh.

Proeft04.12.2024

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Verder lezen over Vis

Zes populaire hoofdgerechten voor op jouw kersttafel!

Dit artikel laat zien welke hoofdgerechten dit jaar het meest gekozen worden voor kerst. Klassiekers als Beef Wellington en gevulde kalkoenrollade blijven populair, terwijl zalm in bladerdeeg, frisse kabeljauw, romige truffelpasta en gevulde pompoen opvallen door hun eenvoud, luxe en feestelijke uitstraling.

Food12.12.2025

Zes populaire hoofdgerechten voor op jouw kersttafel!

​Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat

Sushi is populair, want het voelt licht, het biedt veel verschillende keuzes qua vulling en het is koud en daardoor kan er weinig misgaan bij bezorging. Sushi eten in Nederland: dat geeft je vier opties. Je maakt het zel...

Food23.06.2024

​Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat

​Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

We zitten nu in het staartje van het mosselseizoen. Nog even genieten van dit zilte zeegenot? Dat doe je nog beter met een goede wijn ernaast. Er zijn bepaalde wijnen die het beste in de mossel naar boven brengen: dit zi...

Proeft28.04.2024

​Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris

Het zag er even niet helemaal goed uit voor de Hollandse Nieuwe toen twee weken geleden het Nederlands Visbureau de verkoop van het eerste vaatje nieuwe haring uitstelde van 15 naar 22 juni. De vis was namelijk ‘niet v...

Nieuws20.06.2023

Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris

Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm

Een van de grootste exportproducten van Noorwegen is zalm. Hoewel het nog een ‘jonge’ markt is van nog geen veertig jaar oud, ontwikkeld hij razendsnel. Het kweken van Noorse zalm is een fascinerend proces waar duurz...

Food02.05.2023

Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm

Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers

De tiende editie van de Bewuste Visweek vindt van 26 september tot en met 2 oktober plaats Het initiatief van Marine Stewardship Council (MSC) en het Aquaculture Stewardship Council (ASC) waarbij opgeroepen wordt oog te...

Food22.09.2022

Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers

Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust

Een van de landen waar we als Nederlanders in de zomer maar al te graag heen trekken is Frankrijk. Dat heeft alles te maken dat je in het land alles kan vinden: natuur, cultuur, historie, activiteiten buiten, lekker eten...

Hotspots17.07.2022

Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust

Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap

Als mede-oprichter heeft Bart van Olphen met Fish Tales een bijzonder merk neergezet als het gaat om duurzame vis, schaal- en schelpdieren en blikjes vis. Eind 2021 kreeg de tonijn in blik al het MSC-keurmerk. Vanaf deze...

Food17.02.2022

Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap