Zo bak je een visfilet altijd perfect op de huid

Zo bak je een visfilet altijd perfect op de huid

Vorig artikel Volgend artikel

Een wijs man zei ooit: “Je gaat het pas zien als je het doorhebt.” Dat is ook van toepassing op veel van de zogenaamde keukengeheimen. Zo is het perfect bakken van een vis op de huid een van de dingen in de keuken waar mensen vaak tegen opzien. Met deze twee tips wordt het vanaf nu een koud kunstje om een vis perfect op de huid te bakken én een krokante huid te krijgen.

Vaak als ik met nieuwe producten gerechten bedenk voor Eatly denk ik in eerste instantie altijd aan wat uitbundigere gerechten. Toch blijft het mooiste van koken om met een paar ingrediënten een super smaakvol gerecht op tafel te toveren. Daar werd ik ook door de visbox van Freshly Fish weer aan herinnerd. Mooie, verse producten hebben maar een beetje extra aandacht nodig om een feestje op het bord te zijn.

Op de huid

Iedere fan van MasterChef Australia weet hoe ‘crispy skin’ een extra dimensie aan een gerecht kan toevoegen. Toch kiezen we vaak in de keuken voor de veilige weg als het op vis aankomt. Hoogste tijd om daar verandering in te brengen, want met twee simpele tips bak je vanaf nu altijd een vis perfect op de huid.

Voorbereiding

Het perfect bakken van een vis begint bij de vis die je koopt, hoe verser de vis hoe makkelijker het in de pan wordt. Haal de visfilet zo’n 15 á 20 minuten voor je hem gaat bakken uit de koeling om de vis op temperatuur te komen. De volgende stap is om de vis goed droog te deppen met een stukje keukenrol.

Twee tips

Op dit moment heb je twee keuzes om de huid perfect te krijgen. Keuze 1: je haalt de vis aan de huidkant door de bloem, klopt de overtollige bloem af en brengt de viskant op smaak met zout en peper (of andere kruiden). Het afkloppen van de bloem is noodzakelijk want al het overschot verbrandt in de pan. Keuze 2: Zout de huidkant goed in. Dat gaat ervoor zorgen dat de vis goed op smaak is én een krokante huid.

Krokante huid

Welke van de twee opties je gebruikt de voorbereiding en alles in de pan is precies hetzelfde. Je zet een pan op middelhoog vuur en doet er twee eetlepels olie in. Je kan natuurlijk ook gebruikmaken van ongezouten roomboter, dat maakt voor het eindresultaat niet uit. Het idee is dat het bodempje olie of boter waar je de vis inlegt goed warm is.

Als dit het geval is leg je de vis op de huidkant in de pan en die laat je even aan zijn lot over, dus niet teveel klooien met de pan. Je zit al snel de gaarheid van de vis aan de zijkant omhoog schieten. Als die op tweederde is draai je de vis om, zet je het vuur op laag en laat je hem nog ’n minuutje op de viskant bakken. Let wel: als het bakken de hard gaat, draai dan het vuur wat lager en hoe dikker de visfilet hoe langer het duurt voor hij op twee derde is, maar al met al heb je zo binnen een mum van tijd de perfecte vis mét krokante huid op je bord liggen.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies