Unicum! Amerikaanse kaas wint World Cheese Awards

Unicum! Amerikaanse kaas wint World Cheese Awards

Vorig artikel Volgend artikel

Het is oprecht een unicum te noemen: een kaas uit de Amerikaanse staat Oregon heeft de fameuze World Cheese Awards gewonnen. De ‘Oscars’ van de kaaswereld vonden in het Italiaanse Bergamo plaats. Daar werd uit 3804 kazen uit 42 landen de Rogue River Blue uitgeroepen tot beste kaas van de wereld.

Daarmee is de kaas van Rogue Creamery uit Central Point, Oregon de eerste Amerikaanse óóit die deze prijs wint. Na drie beoordelingsrondes werd de kaas uitgeroepen tot wereldkampioen. De juryleden roemde de Amerikaanse kaas om zijn ‘zoete en kruidige tonen’.

De tweede plaats werd toegekend aan een 24-maanden oude Parmezaanse kaas uit Italië (Nazionale del Parmigiano Reggiano) gemaakt door Latteria Sociale Santo Stefano, terwijl de derde plaats ging naar een rauwe schapenkaas uit Spanje (Torta del Casar DOP Virgen Del Prad)o gemaakt door Queseria Doña Francisca.

Biologische koemelk

De Rogue River Blue wordt gemaakt van biologische koemelk en hij is tussen de negen en elf maanden oud als je hem koopt. De kaas wordt met de hand verpakt in biologische Syrah-druivenbladeren die zijn gedrenkt in perenlikeur. Niet verwonderlijk dat jurylid Bruno Cabral de kaas omschreef als ‘Een smaakfeest van verschillende sensaties met een balans tussen zoete en kruidige tonen’.

WINNAAAR!
(Afbeelding:
Jurylid Cathy Strange met de winnende kaas in handen - ©Tim Johnston, World Cheese Awards)

Eerder dit jaar schreef Rogue Creamery al op haar website dat het een goed jaar was voor de Rogue River Blue: “De korsten ontwikkelen zich prachtig en de smaak is uitzonderlijk en vertoont de smaken van fruit, kruiden, bramen, vanille, hazelnoot, chocolade en waarom de kaas zo bekend is: spek.”

John Farrand, een van de organisatoren van de World Cheese Awards, prijst de Amerikaanse kaasmaker: “Rogue Creamery loopt al enkele jaren voorop in de Amerikaanse ambachtelijke kaasrevolutie. Het lijkt mij dan ook logisch dat zijn de eerste Amerikaanse winnaars van onze World Champion Cheese-trofee zijn.”

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies