Food13.11.2019

Unicum! Amerikaanse kaas wint World Cheese Awards


Het is oprecht een unicum te noemen: een kaas uit de Amerikaanse staat Oregon heeft de fameuze World Cheese Awards gewonnen. De ‘Oscars’ van de kaaswereld vonden in het Italiaanse Bergamo plaats. Daar werd uit 3804 kazen uit 42 landen de Rogue River Blue uitgeroepen tot beste kaas van de wereld.

Daarmee is de kaas van Rogue Creamery uit Central Point, Oregon de eerste Amerikaanse óóit die deze prijs wint. Na drie beoordelingsrondes werd de kaas uitgeroepen tot wereldkampioen. De juryleden roemde de Amerikaanse kaas om zijn ‘zoete en kruidige tonen’.

De tweede plaats werd toegekend aan een 24-maanden oude Parmezaanse kaas uit Italië (Nazionale del Parmigiano Reggiano) gemaakt door Latteria Sociale Santo Stefano, terwijl de derde plaats ging naar een rauwe schapenkaas uit Spanje (Torta del Casar DOP Virgen Del Prad)o gemaakt door Queseria Doña Francisca.

Biologische koemelk

De Rogue River Blue wordt gemaakt van biologische koemelk en hij is tussen de negen en elf maanden oud als je hem koopt. De kaas wordt met de hand verpakt in biologische Syrah-druivenbladeren die zijn gedrenkt in perenlikeur. Niet verwonderlijk dat jurylid Bruno Cabral de kaas omschreef als ‘Een smaakfeest van verschillende sensaties met een balans tussen zoete en kruidige tonen’.

Eerder dit jaar schreef Rogue Creamery al op haar website dat het een goed jaar was voor de Rogue River Blue: “De korsten ontwikkelen zich prachtig en de smaak is uitzonderlijk en vertoont de smaken van fruit, kruiden, bramen, vanille, hazelnoot, chocolade en waarom de kaas zo bekend is: spek.”

John Farrand, een van de organisatoren van de World Cheese Awards, prijst de Amerikaanse kaasmaker: “Rogue Creamery loopt al enkele jaren voorop in de Amerikaanse ambachtelijke kaasrevolutie. Het lijkt mij dan ook logisch dat zijn de eerste Amerikaanse winnaars van onze World Champion Cheese-trofee zijn.”

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Kaas

Dreamfarm plantaardige mozzarella: gemaakt van duurzaam geteelde amandelen

Goed nieuws voor alle kaasliefhebbers en duurzaamheidsfans. Dreamfarm, opgericht door een team van gepassioneerde food-lovers uit Italië, komt met een plantaardig alternatief voor mozzarella op de Nederlandse markt. Je...

Recepten20.06.2024

Dreamfarm plantaardige mozzarella: gemaakt van duurzaam geteelde amandelen

La Petite Soeur brengt joie de vivre naar Rotterdam

Er zijn van die zaken waar je bij binnenkomst gelijk het gevoel hebt van dat het er klopt. Dat had ik toen ik onlangs in Rotterdam bij La Petite Soeur binnenliep. Het kleine zusje van Bistrot du Bac was genomineerd voor...

Hotspots27.12.2022

La Petite Soeur brengt joie de vivre naar Rotterdam

Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg

Op Eatly is al het een en ander over Gastrovino gepubliceerd. Van de zomer was er een grote verrassing: er was een winkel in Tilburg en wel in de Piushaven (sowieso een mooi stuk van de stad). Restaurant Harboury heeft t...

Hotspots14.12.2022

Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg

Gastrovino vierde 90-jarig bestaan met Wine & Food festival

De Landgoederij in Bunnik was op zondag 4 september omgetoverd tot culinaire hotspot om het 90-jarige jubileum van Gastrovino te vieren. Bij meer dan 40 stands waren allerlei delicatessen en ongeveer 200 (prijswinnende)...

Drinks13.09.2022

Gastrovino vierde 90-jarig bestaan met Wine & Food festival

Vegan kaasmerk Willicroft lanceert een plantaardig alternatief voor Goudse Kaas

Er was een tijd dat de plantaardige alternatieven voor kaas niet te nassen waren. Inmiddels zijn er steeds meer alternatieven op de markt die daadwerkelijk goed smaken. Of het iets met kaas vandoen heeft is een tweede. E...

Food05.07.2022

Vegan kaasmerk Willicroft lanceert een plantaardig alternatief voor Goudse Kaas

Van welke kaas is de korst eetbaar en welke kaaskorst is ongezond?

Voor iedereen die graag geniet van de fijne geneugtes des levens zoals een goede kaasplank gaat dit artikel antwoord geven op een van de belangrijkste vragen: welke kaaskorsten kun je eten? Want vaak ligt op het eind van...

Food19.05.2022

Van welke kaas is de korst eetbaar en welke kaaskorst is ongezond?

De smaak van Luxemburg: het kaasfeestje Tartiflette met reblochon

Begin februari hebben we een weekend lang genoten van wijn, crèmants en heel veel kaas tijdens Wine, Cheese, Enjoy in Luxemburg. In de Moselle-regio hadden allerlei restaurants speciale kaasgerechten op het menu om gast...

Recepten07.04.2022

De smaak van Luxemburg: het kaasfeestje Tartiflette met reblochon

De Kaas Club van Betty Koster: iedere maand een kaas- (en wijn)proeverij

De vaste lezers van Eatly weten dat hier op de redactie een credo geldt en dat is: kaas is leven! Vandaar dat een goede borrelplank altijd met gejuich wordt ontvangen, mits er kaas op ligt. Vandaar dat het idee van De Ka...

Nieuws23.03.2022

De Kaas Club van Betty Koster: iedere maand een kaas- (en wijn)proeverij