Rundvlees blijft ongekend populair en biedt onbeperkte mogelijkheden

Rundvlees blijft ongekend populair en biedt onbeperkte mogelijkheden

Vorig artikel Volgend artikel

De afgelopen tien jaar is de consumptie van vlees in Nederland ongeveer stabiel gebleven, al was er in 2019 en 2020 weer een stijging zichtbaar. Waar 2022 het jaar van kip lijkt te worden, is rundvlees nog ongekend populair. Onder die noemer wordt vlees van koeien, stieren en ossen verkocht. Maar wat maakt rundvlees zo populair in Nederland?

Vanuit de voedingsindustrie wordt veel aandacht geschonken aan duurzaamheid en dit wordt vaak gekoppeld aan plantaardige en vegetarische producten. Als je een beetje cynisch bent niet gek, want die markt is nog zó klein dat hij de komende jaren alleen maar kan groeien. Dit terwijl de consumptie van vlees de komende tien jaar redelijk stabiel zal blijven binnen de Europese Unie.

Biologisch rundvlees

Vaak wordt er dan aan voorbijgegaan dat er in heel Nederland goed vlees te kopen is, waaronder bij allerlei biologische online butchers. Daar worden allerlei delen van het dier aangeboden. Als het om rundvlees gaan zie je allerlei stukken zoals steaks en stoofvlees voorbijkomen, maar ook bijzondere soorten rundvlees zoals wagyu.

Goed rundvlees

Het soort vlees zegt ook al vaak iets over de textuur en hoe je het moet bereiden. Zo hoeft een mooie biefstuk niet lang in de pan (of airfryer), maar moet stoofvlees om het perfect op smaak en vooral heerlijk mals te krijgen juist een hele tijd op het vuur staan. Volgens veel kenners is het mooiste rundvlees dat je kan krijgen wagyu.

Wagyu

Over de hele wereld wordt rundvlees van het Japanse rundersoort wagyu hoog gewaardeerd. Dat heeft er alles met de intramusculaire vetcellen van deze runderen te maken die ervoor zorgen dat vet gelijkmatiger over hun spieren worden verdeeld. Dat zorgt voor een rijke marmering door het vet van het vlees, waardoor het een boterachtige smaak en structuur heeft.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Begonnen als content creator, en inmiddels verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies