Lezers Quest roepen boerenkool stamppot uit tot nationaal gerecht

Lezers Quest roepen boerenkool stamppot uit tot nationaal gerecht

Vorig artikel Volgend artikel

Hoewel ons land materieel en immaterieel erfgoed kent en dit heeft vastgelegd, zijn er maar een paar zaken die Nederland op nationaal gebied illusteren. Onze nationale kleur is oranje, onze nationale feestdag is koningsdag en sinds 2015 is onze nationale vogel de grutto. Quest vond het ook de hoogste tijd voor een nationaal gerecht en dat is dankzij de lezers boerenkool stamppot geworden.


Regionaal gezien zijn er verschillende gerechten die een streek of provincie vertegenwoordigen, zoals: een Zeeuwse bolus, Brabantse worstenbroodjes en Limburgse vlaai. Om op landelijk niveau tot een eensgezinde keuze te komen, heeft het tijdschrift 2.400 lezers verschillende gerechten tekstueel voorgeschoteld om uit te kiezen. De keuze bestond onder meer uit: snert, de AGV (aardappels, groenten en vlees), pannenkoeken, friet speciaal, kapsalon, hutspot en boerenkool stamppot.

Snert scoorde ook hoog

Hoewel er ook nog een goede zaak te maken valt voor de bittergarnituur, kozen de lezers van het blad het meest voor boerenkool stamppot als nationaal gerecht. Die werd op de voet gevolgd door snert en friet met frikandel speciaal volgde, net als hutspot en de AGV, op gepaste afstand. Zo hebben we dankzij de lezers van Quest vanaf heden een nationale dis.

Landbouwverleden

Eigenlijk worden de stamppotten vooral gegeten als het buiten koud is. Dat is ooit zo gegroeid door het landbouwverleden van ons land. In het blad laat culinair historicus Charlotte Kleyn haar licht hierover schijnen: “Stamppot is echt een warm binnengerecht dat goed bij Nederland past. Boerenkool en aardappelen groeien hier goed. Dat maakt de weg naar het bord heel kort.”

Aardappelen

Het tijdschrift diept graag zaken uit en memoreerde ook dat aardappelen pas sinds een paar eeuwen hun weg via Latijns-Amerika hun weg naar ons land vonden. Deze kanttekening maakte voor de stemmers niet uit, dat aardappelen niet hun oorsprong in Nederland kennen deert hen niet. Want dankzij de boerengezinnen zijn de stamppotten zo ingeburgerd geraakt in Nederland dat ze gezien worden als een volledig Nederlands gerecht.

(Afbeeldingen bij dit aritkel © Venemama en Sara_winter - Adobe Stock)

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies