Food09.04.2021

Lezers Quest roepen boerenkool stamppot uit tot nationaal gerecht


Hoewel ons land materieel en immaterieel erfgoed kent en dit heeft vastgelegd, zijn er maar een paar zaken die Nederland op nationaal gebied illusteren. Onze nationale kleur is oranje, onze nationale feestdag is koningsdag en sinds 2015 is onze nationale vogel de grutto. Quest vond het ook de hoogste tijd voor een nationaal gerecht en dat is dankzij de lezers boerenkool stamppot geworden.

Regionaal gezien zijn er verschillende gerechten die een streek of provincie vertegenwoordigen, zoals: een Zeeuwse bolus, Brabantse worstenbroodjes en Limburgse vlaai. Om op landelijk niveau tot een eensgezinde keuze te komen, heeft het tijdschrift 2.400 lezers verschillende gerechten tekstueel voorgeschoteld om uit te kiezen. De keuze bestond onder meer uit: snert, de AGV (aardappels, groenten en vlees), pannenkoeken, friet speciaal, kapsalon, hutspot en boerenkool stamppot.

Snert scoorde ook hoog

Hoewel er ook nog een goede zaak te maken valt voor de bittergarnituur, kozen de lezers van het blad het meest voor boerenkool stamppot als nationaal gerecht. Die werd op de voet gevolgd door snert en friet met frikandel speciaal volgde, net als hutspot en de AGV, op gepaste afstand. Zo hebben we dankzij de lezers van Quest vanaf heden een nationale dis.

Landbouwverleden

Eigenlijk worden de stamppotten vooral gegeten als het buiten koud is. Dat is ooit zo gegroeid door het landbouwverleden van ons land. In het blad laat culinair historicus Charlotte Kleyn haar licht hierover schijnen: “Stamppot is echt een warm binnengerecht dat goed bij Nederland past. Boerenkool en aardappelen groeien hier goed. Dat maakt de weg naar het bord heel kort.”

Aardappelen

Het tijdschrift diept graag zaken uit en memoreerde ook dat aardappelen pas sinds een paar eeuwen hun weg via Latijns-Amerika hun weg naar ons land vonden. Deze kanttekening maakte voor de stemmers niet uit, dat aardappelen niet hun oorsprong in Nederland kennen deert hen niet. Want dankzij de boerengezinnen zijn de stamppotten zo ingeburgerd geraakt in Nederland dat ze gezien worden als een volledig Nederlands gerecht.

(Afbeeldingen bij dit aritkel © Venemama en Sara_winter – Adobe Stock)

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Groente

Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg

Het aspergeseizoen in Nederland is een geliefde tijd voor de echte liefhebbers van deze heerlijke groente. Het seizoen voor asperges begint normaal ergens eind maart/begin april en duurt officieel tot 24 juni, hoewel dit...

Recepten08.04.2024

Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

In Nederland nemen we de strijd tegen voedselverspilling zeer serieus. Dat heeft al heel veel goeds opgeleverd en zo leren we ook steeds meer over wanneer voedsel écht niet meer goed is. Alleen is er een seizoen dat wat...

Food21.06.2023

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Er waren tijden waarin men enorm filosofeerde over wat er allemaal op technisch gebied mogelijk zou zijn in 2020. Inmiddels zijn we al een paar jaar verder en moet ik eerlijk bekennen dat de echte technische snufjes er m...

Tipt13.06.2023

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen

Voor iedereen die de afgelopen periode in de supermarkt bloemkool heeft gekocht moet er iets opgevallen zijn: de prijs rijst namelijk de pan uit óf ze zijn ‘tijdelijk’ niet leverbaar. Dit heeft alles te maken met de...

Nieuws23.02.2023

Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen

Zo krijg je de geur van knoflook van je handen

Als je in de keuken bezig bent zijn er altijd een paar zaken die altijd gebeuren die je op den duur enorm beu bent. Denk bijvoorbeeld aan altijd begin te huilen als je uien snijdt. Een andere onhebbelijkheid in de keuken...

Food05.01.2023

Zo krijg je de geur van knoflook van je handen

Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten

De internationale trend die vorig jaar ingezet is op het gebied van de verkoop van plantaardige vleesvervangers is inmiddels ook in Nederland doorgedrongen. De omzet van vleesvervangers viel in de eerste helft van het ja...

Nieuws20.09.2022

Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten

Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten

Waar we dit weekend nog keken naar het imperium van Salt Bae, blijken er in Nederland ook genoeg bn’ers hun bekendheid in euro’s om te zetten. Een van hen is Chantal Janzen met haar lifestylemerk &C. In samenwerking...

Drinks19.09.2022

Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten

Botanica in Den Haag zet met nieuwe head-chef Bas Hoog in op Dutch Cuisine

Hotel voco The Hague heeft de ervaren chef Bas Hoog aangesteld als nieuwe head-chef van Botanica Kitchen. Onder zijn leiding zet het Haagse restaurant een stap richting een duurzamere toekomst. Het nieuwe menu kenmerkt z...

Food13.09.2022

Botanica in Den Haag zet met nieuwe head-chef Bas Hoog in op Dutch Cuisine