De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Op het moment dat de bladeren van de bomen beginnen te dwarrelen en het weer steeds grauwer wordt, krijgen wij Nederlands zin in de volgende zaken: bockbier, snert én stamppot. Over die laatste gaan we het hebben, want hoe maak je de lekkerste?
Hoewel De Telegraaf eerder dit jaar nog kopte dat de stamppot gered moest worden, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Statistiek (CBS) het tegendeel. Het aantal kilo wintergroenten zoals winterpeen, prei, knolselderij, spruiten, witte kool en boerenkool is van 700 miljoen kilo (2008) toegenomen naar 850 miljoen kilo in 2017.
Traditionele stamppot bestaat volgens de kenners in beginsel uit: aardappelen, groenten en boter. Het is in beginsel namelijk een vegetarisch gerecht. Het spek, de rookworst en het kuiltje met jus zijn er later bijgekomen. Maar standaard hoorden die toevoegingen er niet bij.
Varianten
De meeste Nederlanders maken als ze een stamppot maken boerenkool. Dat is een van de toegankelijkere stamppotten om te maken en heeft als hoofdingrediënten: aardappelen en boerenkool. Maar er zijn genoeg varianten van stamppot en vaak heeft iedere regio in Nederland ook een speciale stamppot of een variatie op een bekende die van generatie op generatie over is gegeven.
In Brabant is hete bliksem bijvoorbeeld een favoriete stamppot. Die bestaat uit: aardappelen, appels, specerijen en toevoegingen van bijvoorbeeld rozijnen. Een andere bekende is natuurlijk hutspot, gemaakt van aardappelen, winterpenen en ui. Blote billetjes in het gras staat bij menigeen op het fornuis in de winter, die stamppot bestaat uit aardappelen, witte bonen en snijbonen.
Zomers gerecht
Het is best bijzonder om te zien dat ‘wij’ stamppot blindelings associëren met de herfst en winter, vooral met de koude maanden. Want iedereen die ooit op de Antillen is geweest, weet dat het daar heel normaal is om in de zon op een terras een stamppot weg te werken. Het is wel zo dat er dan vaak net wat andere (lichtere) ingrediënten worden gebruikt, maar de basis van aardappelen, groenten en boter blijft hetzelfde.
Heb je inmiddels genoeg inspiratie opgedaan en word je ook nog niet vrolijk van het weer buiten? Zet dan alvast een grote ketel in de keuken klaar en ga zelf stamppot maken.