Een biefstuk bereiden in de airfryer is stiekem nog niet eens zo'n gek idee

Een biefstuk bereiden in de airfryer is stiekem nog niet eens zo'n gek idee

Vorig artikel Volgend artikel

De vaste lezers hebben door dat ik sinds ik een airfryer heb lekker aan het experimenteren ben geslagen. Dat leverde inmiddels al heerlijke spruitjes, aardappelen en fish & chips op. Dit keer is het experiment wat spannender, want het gaat om biefstuk. Eigenlijk is dit de perfecte manier om een biefstuk te bereiden, maar eigenlijk kan het ook best goed in de airfryer.

Misschien is het idee alleen al als vloeken in de kerk, toch is het de moeite waard om het eens in overweging te nemen. Waarom het een goed idee is? Dat heeft alles te maken met de manier van verwarmen van een airfryer. Bij een biefstuk zorgt dat er voor dat hij aan de buitenkant mooi dichtschroeit en tegelijkertijd aan de binnenkant lekker mals en sappig blijft zónder uit te drogen.

Soort biefstuk

Uit een klein onderzoekje van mezelf blijkt dat magere biefstukjes in de airfryer het net niet zijn, die moet je eigenlijk van tevoren altijd een marineren. De wat grotere stukken zoals een ribeye en entrecote die mooi gemarmerd zijn juist ideaal om te bereiden in de airfryer. Maar net als met veel andere zaken moet je er ook eerst even gevoel voor krijgen, dus probeer het eerst eens met een biefstuk van een paar centimeter dik. Want om bijvoorbeeld een filet mignon van vijf centimeter dik perfect medium rare te krijgen zonder verkoolde buitenkant vergt wat oefening.

Biefstuk bereiden

Omdat het wat oefening vergt een paar tips om tot het beste resultaat te komen. Een mager stuk biefstuk marineer je ongeveer 30 minuten. Daarna haal je ‘m uit de marinade, dep je hem droog en doe je er peper en zout overheen met een beetje olijfolie. De airfryer moet op 200 graden staan en de timer zet je voor rare op 5 minuten en voor well done op 16 minuten. Op de helft van de kooktijd draai je de biefstuk om. Laat daarna de biefstuk een minuut of drie vier rusten voordat je hem aansnijdt.

Kooktijd

  • Rare: 5 tot 6 minuten
  • Medium rare: 7 tot 8 minuten
  • Medium: 10 tot 12 minuten
  • Medium well: 14 minuten
  • Well done: 16 minuten

Algemene tips

Zoals met alles in de airfryer is het niet handig om het hele mandje van de airfyer te bedekken met biefstuk. Dat maakt echt verschil tijdens het bakken. Naast een marinade is een ‘dry rub’ altijd een goed idee. Als je de biefstuk insmeert met een mengsel van twee delen bruine suiker en een deel peper en zout en dit 10 minuten in laat trekken, dan krijg je hierdoor al een zeer mooie krokante korst. Een andere tip is een eigengemaakte knoflookboter of zelfs een ansjovisboter. Dat is en blijft een van de lekkerste bijgerechten bij een biefstuk.

Wes van Geneijgen

Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies