De 9 meest iconische kaasgerechten ter wereld

De 9 meest iconische kaasgerechten ter wereld

Vorig artikel Volgend artikel

Kaasliefhebbers hebben het de afgelopen tijd enigszins zwaar gehad doordat de bevoorrading van sommige supermarkten spaak was gelopen door een hack bij de leverancier en zodoende dreigde er zelfs eventjes een kaastekort. Daarom vorig weekend al gefocust op mijn favoriete kaasgerecht: de tosti. Dit weekend toep ik over met de 9 meest iconische kaasgerechten ter wereld.

Nederland is natuurlijk een echt kaasland. Velen van ons leven volgens het credo kaas = leven en daardoor duikt kaas veel op in de gerechten die we graag klaarmaken. Gelukkig zijn we niet het enige land ter wereld waar ze van kaas houden. Wereldwijd worden er fantastische gerechten met kaas als hoofdingrediënt en dit zijn de 9 meest iconische.

9 meest iconische kaasgerechten

Aangezien de kans heel groot is dat je al weet wat kaasfondue of raclette is, heb ik die voor dit artikel niet meegenomen. Wees gerust, na het lezen van dit artikel heb je veel zin in kaas én behoefte om de landen te bezoeken waar ze deze gerechten maken. Een voordeel: veel van de meest iconische kaasgerechten worden in Europa geserveerd.

#1 Aligot - Frankrijk

Voor iedereen die ooit op vakantie is geweest in Frankrijk of De Wijnboer heeft gelezen is het idee van een goed glas Franse wijn, met een lekkere Franse kaas en een stukje brood een van de mooiste dingen in het leven. In de Franse keuken wordt kaas natuurlijk ook superveel gebruikt en een van de meest fantastische kaasgerechten is aligot.

Je kan het zien als de liefdesbaby van aardappelpuree en kaasfondue. Het wordt gemaakt met aardappelen, room en een zachte roomkaas en vormt zo de perfecte samensmelting. In Midden-Frankrijk wordt het overwegend geserveerd met worst of ander varkensvlees.

#2 Smažený sýr (Gefrituurde kaas) - Tsjechië

Je leest het goed! In Tsjechië kun je Smažený sýr als streetfood vinden en in de meeste restaurants als voorgerecht. Als je het wat oneerbiedig zou typeren is deze gefrituurde kaas een Tsjechische variant van de kaassoufflé. Maar daarmee zou je het tekortdoen. Traditioneel wordt het gemaakt door Edammer-kaas in een vierkante plak van een tot twee centimeter dik te snijden en te bedenken met een mengsel van bloem, ei en paneermeel. Die wordt dan gefrituurd en daarna geserveerd met een pittige tartaarsaus en kleine salade.

#3 Provoleta - Argentinië

Dit Argentijnse gerecht wordt gemaakt met een Provolone-achtige kaas, dus (half)hard, die wordt gegrild. Dat klinkt misschien nog niet helemaal spannend, maar het is een fantastisch gerecht. De kaas wordt op smaak gebracht met chili en oregano en dan gegrild. Als hij een beetje is gesmolten wordt hij aan het begin van de maaltijd geserveerd in schijven van een tot twee centimeter geserveerd met vers geroosterd brood.

#4 Liptauer - Slowakije

Vooropgesteld Liptauer komt uit Slowakije en wordt ook in Hongarije, Oostenrijk en Slovenië gegeten. Het is eigenlijk een kaasspread die gemaakt wordt met een zachte schapenkaas, boter, paprika, kappertjes, karwijzaad en mosterd. In iedere regio worden er ook nog andere kruiden aan toegevoegd, maar de basisspread bestaat uit bovenstaande ingrediënten. Het wordt meestal op een stuk roggebrood of bij rauwkost gegeten als een lichte snack bij wijn.

#5 Tiropita - Griekenland

Aangezien de Griekse keuken goed vertegenwoordigd is in Nederland is de kans best groot dat je Tiropita kent. Mocht dat niet het geval zijn: tiropita is een ontbijtgerecht dat in cafés geserveerd wordt bij de koffie. Het is het beste te omschrijven als een kaasgebakje gemaakt van filodeeg dat gevuld wordt met feta, ei en olijfolie. Maar overal in Griekenland is er wel een eigen variatie te vinden van tiropita.

#6 Khachapuri - Georgië

De traditionele Georgische knaller khachapuri zou je in het Nederlands betitelen als kaastaart. Maar eigenlijk is het een ovale deegboot die gevuld wordt met lokale kaas, kruiden en dan de oven ingaat. Als hij klaar is wordt hij overgoten met boter en een rauw ei en het resultaat is een spectaculair kaasgerecht.

#7 Arepa - Venezuela

Arepa kent zijn oorsprong in Venezuela maar al jaren woedt er een strijd met buurland Colombia over wie het heeft bedacht en misschien nog wel belangrijker waar je de lekkerste arepa’s vindt. In beide landen wordt het gegeten als snack of gewoon een snelle landen. In Venezuela worden de maïsbroodjes belegd met boter of kaas en bij als ze geserveerd worden bij een hoofdgerecht dan met vlees of kaas. De Colombianen snappen het misschien iets beter, want daar worden de iets dunnere maïsbroodjes altijd geserveerd met een gesmolten kaasvulling.

#8 Queso flameado (of fundido) - Mexico

Misschien wel mijn favoriet: queso flameado of fundido. Dit is een Mexicaans gerecht dat in laagjes de pan ingaat, maar eindigt als gesmolten kaas met daarover een pittige chorizo, een salsa van tomaat, kruiden afgemaakt met wat vers limoensap. Als je het ergens eet wordt het vaak aan tafel geserveerd in een gietijzeren pan, maar daarvoor is het geheel altijd eerst geflambeerd. Daar komt natuurlijk ook de naam vandaan en het is echt zó lekker.

#9 Käsespätzle - Oostenrijk

Eigenlijk kun je in Europa in ieder Duitstalig lang een vorm van käsespätzle krijgen. Het is stiekem de Oostenrijkse variant van mac and cheese. Spätzle zijn een soort eiernoedels waarover gesmolten kaas heen wordt gegoten. Dat geheel gaat dan de oven in en wordt daar een nog smeuïger geheel. Daarover gaan wat verse kruiden en gebakken uitjes en dan wordt het meestal geserveerd met een friszure salade om een lekker contrast te krijgen met de machtige kaas. Ideaal comfort food!

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies