Kaas is de afgelopen dagen wat meer in het nieuws door een hack bij een toeleverancier van Albert Heijn waardoor er in de winkels veel minder -en soms geen- kaas in de schappen lag. Als het over kaas gaat, denk ik al snel aan tosti’s want: geen kaas = geen tosti. Maar met welke ingrediënten die je vaak al in huis hebt maak je een standaard tosti nog lekkerder?
Of je ze nou tosti, toastie of grilled cheese noemt: overal op de wereld wordt wel een variant van ‘onze’ tosti gegeten. De basis is over de hele wereld hetzelfde: goed (zuurdesem)brood, kaas en vaak een soort ham of gehakt. Een goede tosti bestaat uit maar een paar ingrediënten en daarmee wordt wereldwijd flink mee geëxperimenteerd. Wat dacht je van pindakaas, bacon of augurken op je tosti?
9 tips om je tosti lekkerder te maken
#1 Goed brood
Misschien wel het belangrijkste van de hele tosti is het brood. Je wil er altijd voor zorgen dat het geen dik brood is, want dan is de verhouding brood en kaas al snel zoek. Daarnaast moet het brood vooral lekker knapperig worden. Voor dat laatste zijn er nog wat tips hier beneden te lezen, mocht je bijvoorbeeld tosti’s maken van brood dat over is. Maar als je de keuze hebt dan helpt het al enorm als je begint met het gebruiken van zuurdesembrood.
#2 Geen plakken kaas
Deze tip gaat misschien een grote schok zijn aangezien we in Nederland enorm verknocht zijn aan plakken kaas, maar wil je de lekkerste tosti dan gebruik je geraspte kaas. Ik neem hiervoor even aan dat kaas de ster van je tosti moet worden en door te raspen zorg je dat de kaas sneller smelt. Eerder gesmolten kaas zorgt er daarbij ook weer voor dat je de tosti niet hoeft te laten aanbranden voor het ideale resultaat.
Extra tip voor extra smaak: door Parmezaanse kaas met boter te mengen en dit op de buitenkant van je tosti te smeren (met een kwastje) krijg je een extra knapperige laag.
#3 Varieer met kaassoorten
Als je tosti’s altijd met dezelfde soort kaas maakt, dan is eens een uitstapje maken naar een andere soort kaas al helemaal top om zo je tosti een upgrade te geven. Als je gaat variëren is het altijd handig om een middelharde kaassoort te kiezen zoals Gruyère of Monterey Jack, want die smelten best makkelijk. Ben je wat meer van het experimenteren dan is het heel interessant om eens te experimenteren met kazen die een heel uitgesproken smaak hebben zoals een goede blauwader of geitenkaas.
#4 Mayo aan de buitenkant
Het mengseltje van boter en Parmezaanse kaas zoals hierboven beschreven is natuurlijk al een smaakvolle manier om je tosti knapperig te krijgen. Aangezien niet iedereen altijd Parmezaanse kaas in huis heeft, is het fijn om te weten dat er zelfs een betere manier is: mayo. Door mayo netjes uit te smeren over het brood (aan de buitenkant) krijg je de perfecte crunchy tosti.
#5 Boter en olie
Naast mayo kun je ook op de buitenkant van het brood boter of olie smeren, dus niet in de pan. Dit zorgt er ook voor dat de tosti knapperig wordt en net als met mayo geeft het een extra smaakdimensie. Ook geeft het extra opties om te variëren als je mayo te machtig vindt. Ga je voor een Italiaanse tosti dan is het natuurlijk heerlijk om een goede olijfolie aan de buitenkant te gebruiken. Wil je juist zorgen voor een romige variant, dan is boter een goed alternatief voor mayo.
#6 Pindakaas
Je zou bijna zeggen dat we in Nederland het liefst overal pindakaas op smeren. Dus dan kan het ook op een tosti! Je zou kunnen gaan voor een ‘peanut butter and jelly’ tosti en dan maak je er al een feestje van. De meest fascinerende combi die ik tot nu toe heb gelezen: mortadella, Goudse kaas, augurk én dille. Het klinkt bizar, maar blijkt een winnende combi te zijn. Zeker als je eerst even de mortadella een klein beetje aanbakt in de pan.
#7 Chutneys en jams
We zijn in ons land heel erg gewend omjam op brood te smeren. Maar je hebt ook minder zoete jams, stropen,
marmelades en chutneys die ideaal zijn op een tosti. Dit is gewoon een
kwestie van experimenteren. Probeer beetje te denken in welke zoete en
hartige combinaties altijd werken en gebruik die op je tosti. Alvast
twee tipjes: Geitenkaas en perenjam en aardbeienjam en brie.
#8 Gebakken groenten
Naast al het bovenstaande geweld geef je een tosti ook een extra dimensie door gebakken groenten toe te voegen. Heb je nog wat champignons, paprika’s of uien over, bak ze even en doe ze gerust tussen je tosti. Het is wel altijd even goed om te kijken wat je naast een van deze groenten nog meer in je tosti doet, want niet alle combinaties zijn top.
Maar je kan al een soort van pittige tosti maken met goed gekruid gehakt (veel paprikapoeder), ui, champignons en een goed smeuïge kaas. Daarnaast doen bladgroenten als spinazie en rucola het heel goed op een tosti. Ze doorbreken met hun frisheid de smeuïgheid van de kaas en brengen de tosti zo wat meer in balans.
#9 Ingelegde groenten
Een andere manier om door de rijkheid van de andere ingrediënten te snijden en de tosti te balanceren zijn ingelegde (pickled) groenten. Zo voegt ingelegde rode ui een soort van zilte smaak toe aan de tosti. Augurken zorgen juist weer voor een extra krokantje en het zure helpt weer om door de andere smaken te snijden. Eigenlijk voegen alle soorten pickles, van radijs tot wortel, een extra smaakniveau aan je tosti toe.
Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.