10 opzienbarende feiten over chocolade die je nog niet kent

10 opzienbarende feiten over chocolade die je nog niet kent

Vorig artikel Volgend artikel

Overal ter wereld wordt op 7 juli chocolade in het zonnetje gezet omdat het World Chocolade Day is. Precies zoals met al die andere ‘dagen van’ struikelt men vandaag over elkaar heen om een smaakvolle inhaker te verzinnen. Eatly is daarom de wetenschap- en geschiedenisboeken ingedoken om tien feiten over chocolade te verzamelen die wel interessant maar niet heel bekend zijn.

Er zijn maar weinig mensen die niks hebben met een vorm van chocolade. Zelf ben ik geen echte zoetekauw, maar ik heb wel altijd chocola in huis. Dat wordt mede veroorzaakt door Hands Off My Chocolate, maar dat is weer een ander verhaal. Terug naar de feiten en weetjes die je niet heel erg bekend zijn over chocolade.

10 bijzondere feiten over chocolade

Om alvast een taaltechnisch iets gelijk op te lossen: chocolade en chocola betekenen hetzelfde en mag je allebei gebruiken. Het begon ooit als chocolade en door de jaren heen is chocola een kortere versie geworden.

1. ‘Voedsel van de Goden’

In 1753 heeft wetenschapper Linnaeus de cacaoboon de naam ‘Theobroma cacao’ gegeven en dit laten vastleggen bij de Cornell University. Hij bleek een groot chocoladefan te zijn want de letterlijke vertaling is ‘Cacao, voedsel van de goden’.

2. Europeanen eten veel chocola

Uit een van de meest recente onderzoeken van Forbes blijkt dat Europeanen goed zijn voor bijna de helft van de totale chocoladeconsumptie ter wereld. De landen waar de meeste chocola wordt gegeten in Europa: Duitsland, Ierland en Zwitserland.

3. Magnetron uitgevonden door chocola

Dit klinkt misschien als totale gekte, maar dat bijna iedereen een magnetron in huis heeft komt door chocola. Het was namelijk een onderzoeker die voor het Amerikaanse leger werkte, Percy Spence, die per ongeluk een ontdekking deed.

Hij stond een keer in de buurt van een grote machine die microgolven uitzond. Tot zijn grote verbazing begon de chocoladereep in zijn broekzak te smelten en bij hem ging een lichtje branden. Microgolven kunnen snel eten verwarmen en met die kennis bouwde hij de eerste magnetron.

4. Getrouwd met noten

Dat de combinatie van chocolade en noten een goede is, heeft geen uitleg nodig. Pinda’s en amandelen blijken de meest favoriete noten om te gebruiken met chocolade. Dat gaat zelfs zover dat 20% van de pinda’s en 40% van de geoogste amandelen gebruikt worden voor chocola.

5. Betaalmiddel

In de tijd van de Maya’s en Azteken waren cacaobonen een betaalmiddel, omdat ze zó gewild waren. Dit komt uit verschillende historische bronnen naar voren. In een valt zelfs te lezen dat er in deze periode zelfs personen waren die namaakbonen maakten van klei om mee te ruilen.

6. Xocolatl

Nu we toch bij de Azteken zijn, daar komt ook de oorspronkelijke naam voor chocolade vandaan. Xocoltl is het Azteekse woord voor ‘bitter water’ en dat is een verwijzing van hoe cacaobonen in die tijd werden gebruikt en smaakten. Destijds werd er nog geen suiker aan toevoegt.

7. Chocolate Chip Cookies waren een foutje

In de jaren ’30 van de vorige eeuw stond de Amerikaanse Ruth Graves Wakefield in de keuken van de Toll House Inn in Whitman, Massachusetts. Daar was ze eten aan het bereiden voor de gasten van het hotel en ze probeerde Butter Drop Do-koekjes te maken. Helaas voor haar bleven de chocoladeschilfers in het beslag na het bakken intact en waren het dus geen Butter Drop Do-koekjes. Wel creerde ze zo volledig per ongeluk de legendarische Chocolate Chip Cookies.

8. 600 smaakstoffen

Chocola bevat volgens de American Chemical Society meer dan 600 smaakstoffen die de uitgesproken aroma’s van chocolade kenmerken. Om een redelijk idee te geven van hoeveel dat er zijn: rode wijn heeft naar verluidt niet meer dan 200 verschillende smaakstoffen.

9. Heel veel cacao nodig voor een reep

Uit allerlei onderzoeken blijkt dat een cacaoboom per jaar genoeg cacaobonen produceert voor slechts 10 chocoladerepen. Er is dus héél veel cacao nodig om al de chocola te produceren die we overal ter wereld per jaar eten.

10. Meer endorfine dan tongen

Uit onderzoek van de BBC is gebleken dat het eten van chocola meer endorfines in de hersenen vrijmaakt dan wanneer je met iemand kust. Daarnaast verhoogt chocola je hartslag ook sneller dan zoenen. Volgens de onderzoekers komt dit door de concentratie fenylethylamine in chocolade, dat is een verbinding die de endorfineproductie in de hersenen verhoogt.

Wes van Geneijgen

Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies