10 groenten die deze zomer perfect zijn om te grillen op de barbecue

10 groenten die deze zomer perfect zijn om te grillen op de barbecue

Vorig artikel Volgend artikel

Aangezien ik de eerste week van juni jarig ben, heb ik proefondervindelijk vast kunnen stellen dat er een ongeschreven regel is dat het kwik dan ook gelijk boven de 20 graden stijgt. Naast genieten van zon, zee, strand, picknicken en het terras zijn op veel plekken dit weekend de barbecues alweer aangegaan. Dit jaar gaat het jaar worden van meer groenten grillen op de barbecue, daarom een top 10 met groenten die perfect zijn om te grillen.

Het belangrijkste als je groenten wil grillen op de barbecue is om die zo schoon mogelijk te hebben en om te zorgen dat niets gaat plakken om het rooster in te smeren met olie. Als je wat kleinere groenten hebt is het handig om ze te verpakken in aluminiumfolie of anders in een vuurvaste schaal te doen.

10 ideale groenten voor op de barbecue

Dit jaar komen er veel nieuwe barbecue-kookboeken uit waar groenten een voorname rol in spelen. Voor de meeste gerechten gaat het verder dan maïs met boter of gepofte aardappelen. Met een simpele marinade en wat smaakvolle kruiden maak je van de meeste (harde) groenten een winnaar op de barbecue.

#1 Avocado

Om gelijk af te trappen met wat controverse is de eerste ‘groente’ in deze lijst de avocado. We weten allemaal dat het fruit is, maar de avocado hoort gewoon in deze lijst. Als je een avocado halveert, de pit eruit floept en daarna bestrijkt met wat olie, dan hoeft-ie maar 2 tot 3 minuten op de barbecue nodig. Ideaal als side voor een Mexicaanse bbq of als je een goed recept hebt om avocado’s te vullen.

#2 Maïs

Maïs op de barbecue is natuurlijk een all-time klassieker. De beste manier is nog altijd om ze in de kolf te grillen. Doe er iets van boter overheen en leg ze op een hoog vuur, draai om de 5 minuten en na ongeveer een kwartier heb je de ideale gegrilde maïskolf. De kolf is dan helemaal verkoold en de maïs heeft een felle kleur. Laat een paar minuutjes afkoelen en daarna is het pellen en genieten geblazen.

#3 Paprika

Als je nog een salade wil maken bij je barbecuegerechten, dan is het altijd een goed idee om wat paprika’s op de bbq te leggen. Ze krijgen dan een heerlijke knapperige textuur en een lichtzoete smaak. Daarvoor moeten ze op middelhoog vuur zo’n vijf tot 10 minuten op het rooster liggen totdat ze verkoold zijn en knapperig zijn geworden.

#4 Asperges

De voorkeur voor op de barbecue gaat echt wel uit naar groene asperges. De langwerpige groenten zijn natuurlijk ideaal om door het rooster heen te vallen, dus leg ze of op een kookplaatje of een kwartslag gedraaid. Als je ze eerst in olie doet en daarna op middelhoog vuur legt, dan zijn ze binnen een paar minuutjes klaar. Handigste is om ze een of twee keer om te draaien. Als ze klaar zijn even met een scheutje citroen en een snufje zout aanmaken.

#5 Tomaten

Als je een mooie steak op de barbecue legt, dan is het altijd fijn om wat kleine bijgerechten te hebben. Een favoriet is dan gewoon een trosje tomaten. Je hoeft ze alleen te bestrijken met wat olie en dan aan het stokje op de barbecue te leggen. Na zo’n vijf tot zes minuten beginnen ze wat blaren te krijgen en zijn ze klaar.

#6 Bloemkool

Door de Midden-Oosterse keuken zijn heel veel mensen hele bloemkolen in de oven gaan zetten de afgelopen jaren. Met een beetje olie of een goede marinade op oliebasis is zoiets ook voor elkaar te krijgen op de barbecue. Je moet hem dan wel even in dikke plakken snijden. Die leg je dan zo’n 5 minuten per kant (of tot hij gaar is) op de barbecue. Helemaal lekker met een salsa verde of een blauwe kaassaus.

#7 Spruitjes

Als je spruitjes verkeerd klaarmaakt, dan tekenen ze je voor het leven. Het gaat dan best lang duren voordat je ze echt gaat waarderen. Maar als je spruitjes doormidden snijdt en ze daarna aan een spies rijgt en besprenkelt met wat olie ben je al op de helft. Als je ze dan op middelhoog vuur per kant zo’n 5 minuten grilt, dan heb je na 10 minuten fantastische spruiten.

#8 Romaine sla

Na spruitjes is dit misschien een volgende groente die je niet snel op de barbecue zou leggen, toch is het de moeite waard. Romaine sla is dé sla waar een echte Caesarsalade mee wordt gemaakt. Als je een krop romaine doormidden snijdt, op het rooster legt en na twee minuten even omdraait voor nog eens twee minuten, dan krijg je de ideale sla voor in een salade te combineren met gegrilde kip.

#9 Champignons

Champignons zijn naast maïs en paprika’s waarschijnlijk de groenten die men gewend is om op de barbecue te leggen. Kleine champignons zijn ideaal om aan een spies te rijgen nadat je ze gemarineerd hebt. Grotere paddenstoelen kunnen direct op het rooster gelegd worden. Een Portobello heeft ongeveer 20 minuten nodig en kleinere champignons hebben natuurlijk minder tijd nodig. Goed opletten: als ze een mooie bruine kleur hebben en zacht zijn geworden, dan zijn ze klaar om gegeten te worden.

#10 Aubergine

Een andere vlezige groente die het goed doet op de barbecue is de aubergine. Als je ze in dikke plakken snijdt en van tevoren even in een klein uurtje in een zoute marinade laat staan, dan krijg je een ideale groente voor op de barbecue. Voor je ze erop legt is het verstandig om ze even te bestrijken met wat olie en daarna duurt het ongeveer 4 tot 5 minuten aan iedere kant om ze perfect te krijgen.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies