In aanloop naar de kerstdagen delen we handige tips voor in de keuken of voor bij het kerstdiner. Zo gaan we in een kleine serie artikelen kijken naar toffe wijngebieden in binnen- en buitenland waar je misschien nog niet zo bekend mee bent. We trappen af met de wijnregio Zuid-Tirol in het noorden van Italië die natuurlijk grenst aan Oostenrijk en Zwitserland.
Het wijngebied is in Italië bekend als Alto Adige en daarbuiten als Südtirol. Een prachtig gebied dat wintersporters maar al te goed kennen en waar 300 dagen per jaar de zon schijnt. Naast een mooi vakantiegebied is het ook een ideale plek om druiven te telen en daar mooie wijnen mee te maken.
Alto Adige
In de regio werken ruim 10.000 mensen in de wijnindustrie verdeeld over 150 wijnbedrijven. De wijngaarden liggen er op 200 tot 1.000 meter hoogte waar meer dan 20 verschillende druivensoorten groeien. Net iets meer dan de helft (58%) zijn witte druivensoorten, maar de wijnboeren schuiven steeds meer op naar het maken van witte wijnen. Van alle wijnen die er in Italië worden geproduceerd komt 7% uit de regio Alto Adige.
Druivensoorten
Er groeien verschillende traditionele blauwe druivensoorten als lagrein, vernatsch en blauburgunder en witte druivensoorten als gewürztraminer (pinot blanc). Die zijn door de jaren heen aangevuld met bekendere soorten als: pinot grigio, chardonnay, weisburgunder en sauvignon blanc.
Rode wijnen
Het mooie aan de wijnen uit het gebied is dat ze ook daadwerkelijk een geheel eigen karakter hebben. Als je een goede pinot noir kan waarderen, dan is het aan te raden om eens een blauburgunder te proberen bij kaas of lam.
Een andere fijne rode wijn uit de omgeving is een Vernatsch of op zijn Italiaans een Schiava. Een echte dorstlesser die ook enigszins gekoeld gedronken kan worden. Top om te proberen bij een lichte Aziatische maaltijd, kip of garnalen.
Witte wijnen
Qua witte wijnen kun je steeds meer kanten op in Zuid-Tirol. De tegenhanger van de pinot noir is hier de grauburgunder. Die wordt vaak subtiel op hout gerijpt zodat de wijn een romig en bloemig karakter krijgt. Het is een heerlijke wijn voor in de zomer voor bij een salade of lichte maaltijd.
Een andere favoriet zijn de gewürztraminer. Lekker uitgesproken witte wijnen die je gewoon eens moet proberen. Ideaal om te combineren met een curry, eend of een stinkkaas. Juist ten opzichte van krachtige smaken blijft hij goed overeind.

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl