Wijnproeverij met wijn uit eigen land: de prachtige wijnen uit Brabant

Wijnproeverij met wijn uit eigen land: de prachtige wijnen uit Brabant

Vorig artikel Volgend artikel

Een van mindere bijkomstigheden van de lockdowns is dat je niet echt ‘op pad kan’ om nieuwe plekken te ontdekken of juist bekende plekken beter te leren kennen. Als Limburger weet ik dat er in Zuid-Limburg mooie wijnen worden gemaakt. Na tien jaar in Tilburg wonen was ik nog niet bekend met Brabantse wijnen. Daar kwam net voor kerst dankzij VisitBrabant via een wijnproeverij verandering in.

De meeste toffe bierbrouwers in deze regio weet ik wel te vinden. En de Brabantse wijnen kwam ik eigenlijk pas voor het eerst echt tegen vorig jaar september toen nonnen in Oosterhout met 20.000 flessen wijn dreigden te blijven zitten door een order die uitbleef. Daarna wel een beetje verder in verdiept, maar aangezien je nergens echt een kijkje kan nemen bleef het daarbij.

Brabantse wijnproeverij

Gelukkig mocht ik deelnemen aan deze online wijnproeverij met verschillende wijnschrijvers en -connaisseurs. Want hoewel ik een groot liefhebber ben, wil ik mijzelf geen expert noemen. De proeverij stond onder leiding van wijnjournaliste Esmee Langereis. Zij had vier Brabantse wijnen (drie wit, 1 rood) geselecteerd om te proeven die een goed beeld geven van Brabant als wijnregio.

Derde wijnregio

Kijk je naar de Nederlandse wijnregio’s dan zijn Zuid-Limburg en Gelderland de twee grootste wijnproduceerders van ons land. Noord-Brabant staat op een derde plek met 30 verschillende wijngaarden waar wijn wordt geproduceerd. Van vier van hen hadden we een wijn ontvangen om te proeven en dat waren wijngaarden: Dassemus (Chaam), Brabantse Wal (Ossendrecht), De Linie (Made) en Domaine d'Heerstaayen (Strijbeek).

Starten in Made

De wijnproeverij begint De Linie wit 2019 van wijngaard De Linie (goh!) uit Made. De wijngaard is in 1977 gestart met het maken van wijnen en is daar door de jaren heen al vaker voor gelauwerd. Deze witte wijn is gemaakt van zeven druivenrassen en dat samenspel maakt het een droge, aromatische en licht fruitige wijn.

Via Made zetten we koers naar Ossendracht naar wijngaarde Brabantse Wal. Een wijngaard die in 2012 is opgericht. Daarvan krijgen we Klein Wonder te drinken. Die is vooral gemaakt van een van de moderne druivenrassen die het goed doet op Nederlandse bodem genaamd ‘souvignier gris’. Klein Wonder heeft daardoor een kruidige smaak met frisse zuren daar doorheen.

Klassieke druivenrassen

Voor de derde wijn moesten we naar Strijbeek om de Pinot Gris 2018 van Domaine d’Heerstaayen te proeven. De wijngaard is in 1998 aangeplant nadat oprichter Peter de Wit de boerderij op het perceel kocht. Voor de wijnen die hij hier produceert gebruikt hij klassieke druivenrassen en door zijn eigenzinnige kijk op wijn maken weet hij iets bijzonders te maken van de wijnen. Zo heeft deze Pinot Gris uit 2018 een donkergele kleur en proef je een echte honingsmaak. Het mooie is dat de wijn niet doorslaat naar mierzoet, maar juist vrij droog blijft.

Rode natuurwijn

Langereis moet gedacht hebben: save the best for last. Want als laatste kregen we de Rode Wilde 2019 van wijngaard Dassemus uit Chaam te proeven. Deze rode natuurwijn gemaakt van baron en rondo druiven, is spontaan vergist, heeft een jaar gerijpt op een klein gebruikt eikenhout vat en is zonder sulfiet gebotteld. Dat alles maakt het qua smaak een sappige, fruitige rode wijn waar je iets zoetig van kers in ontdekt. Een goed doordrinkbare wijn.

Nieuwsgierig naar wat Noord-Brabant als wijnprovincie te bieden heeft? Op deze site vind je alle informatie om zelf in het voorjaar een mooie Brabantse wijnroute uit te stippelen.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies