Wat is nou precies het verschil tussen ginger ale en ginger beer?

Wat is nou precies het verschil tussen ginger ale en ginger beer?

Vorig artikel Volgend artikel

De frisdranken ginger beer en ginger ale zijn in Nederland overal te koop en worden ook flink gedronken in ons land. Toch bestaan er nog wat misverstanden over beide dranken. Het verschil is voor velen nog niet helemaal duidelijk en de meest gestelde vraag is nog altijd: zit er alcohol in? Laten we beginnen dat te ontkrachten: in ginger beer of ginger ale zit geen alcohol.

Om het verschil tussen beiden uit te leggen moeten we als eerste kijken naar de oudste van de twee: ginger beer. Voor het ontstaan van deze frisdrank moeten we terug naar het Engeland in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Daar werd namelijk een goedje gebrouwen met suiker, gember, water, soms wat citroen werden gefermenteerd en dat werd daarna gebrouwen met de ‘gemberbierplant’.

Bier?

Dat goedje was dus een gemberbier en had -mede door de fermentatie- een alcoholpercentage van 11%. Daar is dus ooit het ‘beer’-gedeelte ontstaan. Maar dit traditionele productieproces was al snel achterhaald en inmiddels doen fabrikanten niet meer dezelfde moeite om een echt brouwsel te maken.

Commerciële ginger beers

Inmiddels hebben allerlei fabrikanten een eigen ginger beer op de markt waarvan het productieproces zelfs niet bekend is of waarvan de ingrediënten niet te achterhalen zijn. Wat wel overal zo is: er is nergens meer alcohol in te vinden.

Stiekem merk je wel aan de scherpte en lichtpikante smaak wel of het product gefermenteerd is. Er zijn zelfs producenten die meer gember toevoegen aan hun ginger ale om zo een ‘ginger beer’ te maken.

Ginger ale

Heel flauw gezegd wordt ginger ale gezien als de ingetogen neef van ginger beer. Het is eigenlijk niet meer dan een frisdrank met een gembersmaak. Ook ontstaan aan het begin van vorige eeuw, maar dan in Ierland.

Maar het drankje werd pas een hit in Canada waar de ‘Canada Dry’-stijl ontstond. Dat is ook hoe we ginger ale nu kennen: een wat drogere, lichtere frisdrank met een delicate gembersmaak. Daarbij zit er wel meer koolzuur in dan in ginger beer.

Conclusie

Inmiddels bevatten beide dranken geen alcohol meer en zijn het vooral verfrissende drankjes met een gembersmaak. Ze zijn lekker om te drinken met wat ijs, maar natuurlijk ook perfect om te gebruiken in cocktails. Welke van de twee je het best kan gebruiken, licht heel erg aan hoe intens de gembersmaak moet zijn. Zo zal ik altijd een Moscow Mule of Dark & Stormy maken met ginger beer.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies