Wat is nou het grote verschil tussen jonge en traditionele jenever?

Wat is nou het grote verschil tussen jonge en traditionele jenever?

Vorig artikel Volgend artikel

Niet echt een gin en niet echt een jenever is hoe Otenba zichzelf omschrijft. Tijdens het proeven van deze hybride drank bedachten we ons op de redactie dat we eigenlijk nog nooit eens in de jenever zijn gedoken met een artikel. Zodoende gaan we eerst eens verduidelijken wat het verschil is tussen jonge en traditionele jenever.

Misschien is het wel het handigste om af te trappen met het grote verschil tussen gin en jenever. Want dat is vaak ook nog niet helemaal duidelijk. Beide dranken worden met de jeneverbes gemaakt, alleen wordt gin met neutrale alcohol (tot 96%) gedistilleerd. En bij jenever wordt dit met graanalcohol (moutwijn) gedaan. Vandaar dat de gins van G’Vine ook zo speciaal zijn.

Puur genieten

Doordat de alcohol waarmee gin gemaakt wordt van zichzelf geen smaak heeft, worden er allerlei botanische ingrediënten aan toegevoegd die het een smaakvol geheel maken. Moutwijn die in jenever, en eigenlijk ook voor bier en whisky, gebruikt wordt heeft van zichzelf een sterke graansmaak. Dat maakt het in het algemeen een drank met een complexer karakter die daardoor wat minder makkelijk te mixen is in een cocktail.

Jonge en oude

Het verschil tussen jonge en oude jenever ligt niet zo voor de hand als je misschien denkt. Tradtionele jenever heeft namelijk niet per se langer gerijpt dan jonge jenever. Hoewel het wel waar kan zijn, is dit niet het antwoord op het verschil tussen de twee. Daarvoor moeten we namelijk terug naar de Tweede Wereldoorlog en de schaarste aan granen.

Daardoor gingen stokers aan de slag met een andere samenstelling van ingrediënten om jenever maken. Er werden minder granen gebruikt en juist meer specerijen. Deze nieuwe distillaten konden best voor jenever doorgaan, alleen mochten ze officieel niet meer zo genoemd worden. Zo ontstond de benaming ‘jonge jenever’.

Om het in percentages samen te vatten jonge jenever bevat tot 15% moutwijn en minimaal 35% alcohol. Bij traditionele jenever is het percentage moutwijn tussen de 15 en 50% en alcoholpercentage minimaal 35%. En voor graanjenever bestaat de alcohol voor 100% uit granen en is het alcoholpercentage in het eindproduct minimaal 30%.

Koppig

Als drank is jenever best koppig. Hoewel jonge jenever door zijn vaak frisse, kruidige en bloemige karakter best te mixen is in een cocktail zoals in een Tom Collins, gaat een traditionele jenever juist altijd goed naast een biertje. Juist, als een kopstoot! Maar de meesten drinken een jenever gewoon puur en niet gekoeld. De komende tijd gaan we experimenteren met verschillende gelagerde jenevers én gaan we er cocktails mee maken.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies