The Broody Hen brengt whisky’s van de Hooglanden naar de Lage Landen

The Broody Hen brengt whisky’s van de Hooglanden naar de Lage Landen

Vorig artikel Volgend artikel

Het leek wel even in oktober alsof het een to-tale whiskymaand was. Dat kwam mede door de introductie van The Broody Hen in Nederland. Dit Schotse whiskymerk heeft twee whisky’s op de markt gebracht: een 10 year old single malt en een verfijnde blended whisky. Naast dat het fijne whisky’s zijn, heeft het whiskymerk ook een heerlijk verhaal.

Dat begint in de 17de eeuw in Schotland. Door de hoge belastingen op sterke drank ontstond daar een levendige handel in illegaal gestookte alcohol, waaronder whisky. Om de fiscus te ontlopen wrongen deze distilleerders zich in allerlei bochten om hun kostbare producten toch te kunnen vervoeren. Vaten whisky werden meegesmokkeld in begrafeniskoetsen en flessen werden verstopt in de nesten van broedende hennen.

Hidden spirits

Via die weg vonden deze ‘hidden spirits’ toch hun weg naar het vol en de vele pubs en inns die er in Groot-Brittannië toen natuurlijk al te vinden waren. Dat verhaal inspireerde Matt Gammell and Marcus Pickering van Summerhall Distillery om hun whisky de naam: The Broody Hen te geven.

Ginproducent

Summerhall Distillery heeft vooral flink naam gemaakt als ginproducent. Maar toen Gammel en Pickering de Schotse Hooglanden afstruinden naar de beste rijpingsvaten voor hun gin, liepen ze bij één van de whiskydestilleerderijen tegen vijf vaten aan die gevuld zijn met uitzonderlijke whisky. Dit werden de vaten waarmee Summerhall Distillery hun nieuwe hidden spirits zouden gaan produceren: de Schotse whisky’s van The Broody Hen.

Twee whisky’s

De 10 year old single malt kenmerkt zich door de rijping op drie verschillende vaten door een diepgouden kleur, met een zachte neus en geuren van vanilletoffee en appeltaart. De single malt is zacht in de mond en zoet, met een kruidige en ietwat rokerige afdronk. De blended whisky heeft een toegankelijk karakter met geuren van honing, butterscotch en bloemige citrus. Eenmaal in de mond komen karamel, vanille en manukahoning naar boven, terwijl de afdronk wat meer pit heeft. Denk aan wentelteefjes met kaneel.

Cocktail The Crack of Dawn

Ingrediënten:

- 50 ml The Broody Hen

- 25 ml verse citroensap

- 1 tl marmelade

- Sodawater

- IJs

Bereiding: Doe The Broody Hen, citroensap en marmelade in een shaker. Voeg wat ijs toe en shake ongeveer 15 seconden. Strain in een highball-glas en top af met sodawater.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies