Raak in Braziliaanse sferen met een Caipirinha

Raak in Braziliaanse sferen met een Caipirinha

Vorig artikel Volgend artikel

Deze vrijdagavond duiken we in de cocktailhistorie van Latijns-Amerika. We zetten koers naar Brazilië om de nationale cocktail van het land te bewonderen: de Caipirinha. In de volksmond wordt het ook wel de Braziliaanse Mojito genoemd, maar dat is te kort door de bocht.

We worden hier op de redactie altijd vrolijk van een eenvoudige cocktail die als hij perfect wordt gemaakt een fantastische smaaksensatie is. De Caipirinha is hier geen uitzondering, want hij bestaat uit maar vier ingrediënten: cachaça rum, suiker, limoen en ijs.

Klein boerenmeisje

De naam van de cocktail is afgeleid van het Braziliaans-Portugees en verwijst naar het woord caipira dat staat voor iemand van het platteland. Door dat het als vrouwelijk verkleinwoord wordt gebruikt, is het vrij te vertalen tot klein boerenmeisje.

Medicinaal gebruik

Over de geschiedenis van de Caipirinha is niet heel veel geschreven. Wat wel te herleiden valt, is dat het in vroegere tijden medicinaal gebruikt werd tegen verkoudheid of griep. Destijds werd daarvoor naast Braziliaanse rum ook limoen, knoflook en honing gebruikt.

Om de zuurgraad van de limoen te verminderen is de honing en knoflook vervangen door een paar eetlepels suiker. Het drankje zat best vernuftig in elkaar: de hoge concentratie vitamine C in limoen kon via de alcohol in de rum makkelijker opgenomen worden in het organisme. En zo was onbewust de Caipirinha geboren.

Braziliaanse rum

Per 31 oktober 2008 mag volgens decreet 6.871 op basis van normatieve regelgeving 55 uit het Braziliaans wetboek een Caipirinha alleen zo genoemd worden als hij gemaakt is met cachaça rum met limoen. Voor iedere andere variatie mag alleen de naam van het fruit + Caipirinha worden gebruikt, dus: Kiwi Caipirinha of Passievrucht Caipirinha.

Benodigdheden

Cachaça rum is een Braziliaanse rum die gemaakt wordt op basis van een distillaat uit suikerriet. Hij is het beste te vergelijken en met witte rum, maar dan met een hoger alcoholpercentage en iets scherper van smaak.

De perfecte Caipirinha

Genoeg geschreven over deze heerlijke cocktail, tijd om hem te maken. Bij deze cocktail is het wel echt handig om een muddler te gegebruiken.

Ingrediënten

  • 40 ml cachaça rum
  • 2 limoenen
  • 2 lepels (riet)suiker

Zo maak je een Caipirinha

  • Snijd de limoen in partjes;
  • meng (en muddle) ze in een stevig 'Old Fashioned'-glas met de suiker:
  • Voeg een paar ijsblokjes toe:
  • Giet de cachaça erbij:
  • Roer;
  • Serveer met een roerstaafje.
Caipirinha_
Cheers!
Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies