Nieuwe Hertog Jan Vatgerijpt-serie gerijpt op verschillende Franse vaten

Nieuwe Hertog Jan Vatgerijpt-serie gerijpt op verschillende Franse vaten

Vorig artikel Volgend artikel

Al voor de zesde keer op rij presenteert de Limburgse bierbrouwer Hertog Jan in het najaar traditioneel de nieuwe serie Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt. Voor de editie van 2022 is ervoor gekozen om de bieren maandenlang te laten rijpen op diverse soorten Franse houten vaten. Onder de noemer Bière du Soir worden bourgondische smaken verkend, waaronder bekende namen als merlot, cognac, armagnac en calvados.

In voorgaande edities werd gekozen voor drankvaten en werden daar verschillende versies van gemaakt. Voor de nieuwe reeks lieten de brouwers van Hertog Jan zich inspireren door het Franse joie de vivre. Met de vier bovengenoemde smaken is het de bierbrouwers van Hertog Jan gelukt om vier uitzonderlijk smakelijke nieuwe bieren te brouwen binnen hun toch al uitgebreide bierassortiment.

Bière du Soir, het Franse bourgondische leven in een bierfles

Het is niet vreemd dat de Limburgse brouwers zich hebben laten inspireren door het Franse bourgondische leven. Meesterbrouwer Micha Peute liet zich daar leiden bij het ontwikkelen van een bier dat fungeert als het perfecte slotstuk na een heerlijke avond tafelen.

Hertog_Jan_Vatgerijpt_Biere_du_Soir
Bière du Soir, een nieuwe traditie is geboren
Als ze ergens weten hoe een bourgondische avond eruit ziet, dan is dat wel in Frankrijk
- Micha Peute, Meester bierbrouwer van Hertog Jan

Merlot, Cognac, Armagnac en Calvados als smaaksensaties voor Vatgerijpt 2022

Samen met nestorbrouwer en tevens de bedenker van Vatgerijpt, Gerard van den Broek, reisde Micha Peute af naar Frankrijk. De bierbrouwers waren het al snel erover eens dat ze hun kroonjuweel deze keer wilden laten rijpen op oude vaten van bordeaux merlot, cognac, armagnac en calvados. Stuk voor stuk dranken met een rijke geschiedenis. Dranken die in staat moeten zijn om de Grand Prestige verrijken met unieke smaken.

Franse traditie, een digestief na een heerlijk diner

In Frankrijk is het een traditie om na een heerlijk diner dit af te sluiten met een drankje van een hoger alcoholpercentage, een digestief. In de nieuwe Vatgerijpt-serie 2022 hebben de brouwers van Hertog Jan geprobeerd dit te vertalen en willen ze graag een vleugje van deze Franse gewoonte mee nemen naar Limburg (en Nederland). Uitzonderlijk bier als digestief.

Micha Peute over de kenmerkende smaken van de gekozen heerlijkheden uit Frankrijk: “Van de volmondige, fluweelzachte smaak van de calvados met tonen van krent, honing, appel en peer tot aan de zachte smaak van de cognac met vanille, zoete amandel, witte druif en steenfruit. En van de lichtzure bordeaux merlot met tintelende tonen van chocolade en kers tot de armagnac waarin je amandel, krent en een licht zuurtje proeft.

Genieten van een Bière du Soir

Voor de Bière du Soir bieren van Hertog Jan ga je na een diner even lekker zitten. Zorg dat de fles zo’n 10 tot 12 graden is en je het drinkt uit een bierglas met een wijde opening aan de bovenkant.

Nogmaals Micha Peute over deze hoplelijk nieuwe traditie: “Onze Grand Prestige was al een gelegenheid op zich, maar met de invloeden van traditioneel Frans vakmanschap hebben we een nog unieker moment weten te brouwen.

 Hertog-Jan-Vatgerijpt-2022

Het goede nieuws

De voorgaande edities waren binnen een half uur uitverkocht, vandaar is voor de 2022-editie gekozen voor een grotere oplagen. Op woensdag 28 september om 12:00 uur start de online verkoop. Vanaf zaterdag 24 september zijn de bieren verkrijgbaar in de brouwerijwinkel in Arcen. Een fles Vatgerijpt (75cl) met een proefglas is €29,00 en de verschillende varianten zijn ook in een set van vier verkrijgbaar voor €116,- inclusief glazen.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.