Met deze spullen als basis maak jij je thuisbar het meest veelzijdig

Met deze spullen als basis maak jij je thuisbar het meest veelzijdig

Vorig artikel Volgend artikel

Uit allerlei onderzoeken blijkt dat aardig wat mensen door de gesloten bars en kroegen tijdens de lockdowns zich zijn gaan bekwamen in het thuis maken van cocktails. Het mooie aan dit alles: het is niet moeilijk om toffe en lekkere cocktails te maken, zolang je maar wat standaard benodigdheden in huis hebt. In dit artikel vind je alles wat je nodig hebt om thuis de ideale basis te leggen.

Je hebt namelijk niet heel veel spullen nodig om thuis cocktails te maken. Je hebt vooral een eigen plek (of bar) nodig, een goede cocktailset, glaswerk, verschillende soorten drank, likeuren en mixers, cocktailboeken ter inspiratie en natuurlijk ijs. In onderstaande lijst zie je de basisbenodigdheden om er thuis altijd een feestje van te kunnen maken.

#1 Cocktailset

In wat eerdere artikelen over cocktails maken heb ik al eens aangehaald dat je provisorisch het een en ander op kan lossen. Heb je geen shaker, dan kun je een dopper of iets soortgelijks gebruiken. Heb je geen strainer, dan kun je een zeef gebruiken. Heb je geen jigger, dan kun je een maatbekertje gebruiken.

Wil je het voor eens en voor altijd oplossen, dan is een cocktailset handig met een: shaker, strainer, jigger, citruspers en barlepel. Een muddler (stamper) is voor sommige cocktails handig. Verder heb je waarschijnlijk standaard wel een snijplank, scherp mesje en dunschiller in je keukenla liggen. Die laatste twee gebruik je overwegend voor de garnering bij een cocktail.

#2 Glaswerk

Natuurlijk heb je ook glaswerk nodig om de cocktails in te serveren. Het handigste is om van iedere soort er twee te hebben staan. Je zet je gasten toch niet allemaal dezelfde cocktail voor. Deze glazen heb je in ieder geval nodig: Martini, Longdrinks (/highball), Tumbler, Copa en Coupe. Daarmee heb je glaswerk voor bijna alle klassieke cocktails.

#3 Verschillende soorten drank

Het fijne aan cocktails maken is dat ze vaak maar drie a vier ingrediënten hebben. Het hoofdbestanddeel is natuurlijk een soort sterke drank. Wil je een groot deel cocktails kunnen maken, dan heb je eigenlijk altijd in huis nodig: wodka, twee soorten gin, tequila, twee soorten rum, een whisky naar keuze en cognac. Met deze dranken kun je echt een ontelbaar aantal cocktails maken.

Heb je al favoriete cocktails, dan kun je ervoor kiezen om verschillende soorten van die drank in huis te hebben om te variëren. Wil je vooral experimenteren dan is een verdeling zoals hierboven beschreven het handigst. Met de gins kun je met een bloemige en een kruidige gin al veel kanten op en datzelfde geldt voor een witte en donkere rum.

Koop in het begin ook vooral wat standaard flessen en ga pas investeren als je weet wat je lekker vindt of als je wil gaan experimenteren met de smaak en balans van een specifieke cocktail.

#4 Likeuren

De tweede laag alcohol die in een cocktail wordt gebruikt, is vaak een likeur. Dat gebeurt vaak om wat extra smaak toe te voegen of juist om de cocktail wat beter te balanceren. Vandaar is het altijd goed om een fles: amaretto, koffielikeur, droge en zoete vermout, sinaasappellikeur en een Ierse roomlikeur zoals Bailey’s of Amarula.

#5 Alcoholvrije mixers

De mixer die we misschien wel het best kennen is tonic, want gin-tonics. Dus het is sowieso handig om altijd wat indian en mediterrane tonics op voorraad te hebben. Daarnaast zijn de volgende zaken altijd goed om te hebben staan: citroen-, sinaasappel- en limoensap, suikersiroop, ginger ale, ginger beer, soda, cola en bitters.

#6 Garnering

Op het gebied van garnering is het niet zo lastig: citrusfruit. Met een fruitmand waar altijd wat limoenen, citroenen en sinaasappels in liggen, heb je altijd munitie voor de meeste cocktails. Als je ook nog wat munt en in de koeling een komkommer standaard hebt, dan kan het niet misgaan in je thuisbar.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies