International Viognier Day: de belangrijkste weetjes over deze witte wijn

International Viognier Day: de belangrijkste weetjes over deze witte wijn

Vorig artikel Volgend artikel

Het is vandaag een dag die ik twee jaar geleden nog niet vierde: International Viognier Day. Dat heeft er alles mee te maken dat ik vorig jaar viognier pas écht heb leren kennen als een van mijn favoriete witte wijnen die ideaal is als aperitief. Daarom vieren we deze laatste vrijdag van april Viognier Day door de belangrijkste weetjes over deze witte wijn te delen.

Alvast het eerste weetje, en misschien wel die belangrijkste, je spreekt viognier uit als: vie-on-jee. De naam komt naar alle waarschijnlijkheid uit het Romeins ‘via Ghennae’ oftewel ‘Weg door de vallei van de hel’. Dit zou weer terugslaan op hoe lastig is om de viognierdruif te groeien. De druif is onder verschillende namen bekend: Bergeron, Barbin, Rebolot, Greffou, Picotin Blanc, Vionnier, Petiti Vionnier, Viogne, Galopine en Vugava bijela.

Bloemige wijn

Een Viognier heeft een goudgele kleur. Een van de bijzondere eigenschappen is dat de wijnen een zachte textuur en florale aroma’s met een lage zuurgraad hebben. Dat maakt het een wijn die altijd verrast bij mensen die hem voor het eerst drinken. Dat komt echt door de bloemige aroma’s, die van citrus, appel, die van verschillende steenvruchten als perzik, abrikoos maar ook die van honing.

Twee verschillende stijlen

Eigenlijk kun je Viognier onderverdelen in twee verschillende stijlen: gerijpt in roestvrijstalen tanks of gerijpt op (nieuwe) eikenhouten vaten. In de basis blijft het kenmerkende karakter in beide gevallen overeind. Bij de normale rijping ontwikkelen de bloemige aroma’s en die van tropisch fruit met de kenmerkende frisheid.

Komt er houtrijping aan te pas, dan wordt het een at romigere wijn. Met aanvullende aroma’s van vanille, jasmijn en zelfs nootmuskaat. Toch verkiezen de meeste wijnmakers om de frisse, bloemachtige aroma’s te bewaken.

Oorsprong druif

Over de oorsprong van de druif zijn altijd twee verhalen gegaan: de Romeinen hebben ‘m ooit vanuit Kroatië (destijds Dalmatië) meegenomen naar Frankrijk. Het andere verhaal gaat over een groep lokale bandieten een schip veroverde langs de rivier de Rhône dat op weg was naar de Beaujolais-regio. Dit schip bleek gevuld met viognier en syrah.

DNA-onderzoek heeft voor goed nieuws gezorgd voor de liefhebbers van een goed verhaal, viognier is namelijk verwant aan Mondeuse Blanc en Shiraz en ook aan de Freisa, een druif uit de Italiaanse Piemonte-regio.

Rhônevallei

Het verhaal over de bandieten verklaart ook enigszins dat de Rhônevallei (Condrieu) de plek is waar viognier voornamelijk wordt gevonden. De Rhônevallei werkt het beste voor de druiven, omdat de verschillende hoogtes van percelen het mogelijk maken om de perfecte temperatuur te vinden.

De druif gedijt namelijk goed in een warmer klimaat en rijpt het beste wanneer hij een lang en warm jaar met koele nachten heeft gehad om zijn volledige potentieel te bereiken. Daarvoor is water in de buurt ook nog een succesfactor.

Moeilijke druif

De druiven aan een wijnrank zijn geel-groen en hebben en dikke schil, als ze rijp zijn krijgen ze een intense, diepe gele kleur. Zoals al eerder gemeld is het een moeilijke druif. Dat heeft ermee te maken dat het kleine druiven zijn en daardoor minder opbrengen. Je mag viognier niet te vroeg plukken, want anders verpest je het laatste deel van de rijping. Pluk je ze te laat, dan verdwijnt de toch al lage zuurgraad als sneeuw voor de zon.

Daarnaast is het een druivenras dat erg gevoelig is voor ziektes, zoals meeldauw en druifluis. Dat zorgde er rond 1960 voor dat er nog maar 8 hectare viognier in Frankrijk te vinden was, inmiddels is dit weer aangegroeid tot 300 hectare.

Wereldwijd succes

In Frankrijk vindt je twee verschillende Viognier-soorten. Die van de ‘oude wereld’ vind je in de Rhônevallei en dan in het bijzonder in Condrieu. De ‘nieuwe wereld’-soort vind je terug in Languedoc. Door de jaren heen is Viognier richting de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Italië, Canada, Mexico, Zuid-Amerika en Australië gegaan.

Wijn-spijscombinatie

Sinds mijn eerste ervaring met Viognier heb ik een vaste stelregel: staat er een Viognier op de kaart, dan bestel ik die altijd als aperitief. Tot nu toe is dit altijd een winnaar gebleken. Dat heeft er alles mee te maken dat de wijn met veel te combineren is, zolang het niet zuur of pittig is.

Het karakter van de wijn snijdt lekker door wat vettige gerechten (zoals bijvoorbeeld zalm), doet het goed met schaal- en schelpdieren en deinst zelfs niet terug voor gefrituurde gerechten. De klassieke combinatie is met saffraan.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies