De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Ieder pollenseizoen is het weer raak, artikelen met als boodschap dat een gin-tonic helpt tegen hooikoorts. Waar komt dit eigenlijk vandaan? En nog belangrijker, klopt het wel? We zijn eens in de materie gedoken en komen tot een jammere conclusie.
Dat wij op de redactie fan zijn van een goede gin en dat Nederland écht weer een ginland is geworden, is inmiddels vrij evident. Dus als een van onze favoriete drankjes ook nog eens een heilzame werking heeft, dan omarmen we dat maar al te graag.
Britse enquête
Het begint eigenlijk allemaal bij een enquête van het Britse astmafonds (Asthma UK) in 2018 over welke uitwerking alcohol heeft op astma. Hiervoor werd een enquête gehouden onder 681 astmapatiënten om een beeld te krijgen welke invloed het consumeren van alcohol heeft op hun astma.
Van de respondenten gaf 64% aan dat het drinken van bepaalde soorten drank hun astmasymptomen opwekte en/of verergerde. Als verklaring hiervoor gaf Asthma UK aan dat dit te maken had met de hoeveelheid histamine en sulfiet in de drankjes die dit bij de patiënten opriep.
Soorten drank
Dat er sulfiet in wijn zit weten de meeste van ons wel, maar het is ook essentieel bij het maken van bier. Dus in drank waar het meer in zit, is de trigger voor een astmareactie groter. Als je een allergische reactie ergens op hebt, dan maakt je lichaam histamine aan. Beide stofjes worden meer gevonden in de zogenaamde ‘donkere’ dranken.
De hoeveelheid sulfiet en histamine in een drank, heeft dus te maken met de soort drank. Daarvoor wordt een onderscheid gemaakt tussen ‘donkere’ en ‘witte’ dranken. Volgens de respondenten laaien de klachten het meest op bij het drinken rode wijn gevolgd door witte wijn, bier en cider. Bij de zogenoemde ‘witte’ dranken als wodka en gin was dit minder.
Myth busted
Uit de enquête valt als conclusie alleen te trekken dat gin en wodka minder invloed hebben op een astmareactie dan dranken als rode wijn, bier of cider. Astma en hooikoorts zijn twee verschillende dingen en in de enquête wordt nergens gerept over de invloed van alcohol op hooikoorts.
Als je in het algemeen kijkt naar wetenschappelijke literatuur over alcohol en allergieën, dan valt er eerder de conclusie te trekken dat alcohol er een negatief effect op heeft. Dus dat het de allergie eerder versterkt, dan oplost.
Helaas moeten we dus de conclusie trekken dat een gin-tonic geen oplossing voor je hooikoorts is. Wel blijft het gewoon een heerlijk drankje om van te genieten met dit zonnige weer.
Verder lezen over Gin
Food21.08.2024
Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair
Drinks22.12.2023
Ginamis verfrissende cocktail, alcoholvrij en geïnspireerd op gin
Drinks29.06.2023
Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade
Hotspots23.06.2023
Roku Gin opent deze zomer een pop-up op het dakterras van Fitz’s Bar
Drinks10.06.2023
World Gin Day: dit zijn de 5 lekkerste gins voor deze zomer!
Drinks17.04.2023
Espresso Gin & Tonic: misschien wel hét drankje van deze zomer (ook zonder gin)
Drinks05.04.2023
Ontdek de Noorse bossen met Bareksten Botanical Gin
Drinks20.03.2023