Een stilleven schilderen en wijnen proeven van Gallo Family Vineyards

Een stilleven schilderen en wijnen proeven van Gallo Family Vineyards

Vorig artikel Volgend artikel

Door alle coronamaatregelen zijn er heel veel online bijeenkomsten geweest. Van online proeverijen tot online masterclasses en alles daartussenin. Gallo Family Vineyards nodigde mij uit om een middag te leren hoe je een stilleven schildert én om gelijk wat van hun wijnen te proeven.

Dat laatste is wel een ding als je moeder na haar vijftigste nog naar de kunstacademie is gegaan en daar netjes na vijf jaar is afgestudeerd. Proefondervindelijk heb ik vastgesteld dat ik vooral handig ben met woorden. Neemt niet weg dat ik met veel goede moed, enigszins verlaat, de masterclass van kunstschilder Caroline Mulders van het Utrechtse GrachtenAtelier heb gevolgd.

Klassiek stilleven

Als je ooit naar een opening van een expositie bent geweest, weet je dat wijn en kunst twee handen op een buik zijn. Dat is altijd zo geweest. Zo zijn er in de 17de eeuw veel kunstenaars geweest die wijn en glazen in hun stillevens gebruikten om zo betere kennis op te doen over lichtinval en weerkaatsing van het licht in een schilderij. Een vol chic Venetiaans wijnglas in een stilleven was een symbool van rijkdom.

De opdracht voor de masterclass was dan ook om van tevoren een eigen tafereel voor het stilleven klaar te zetten. Natuurlijk speelt daar de wijn van Gallo Family Vineyards een belangrijke rol in. Zelf gekozen voor een stilleven met een plant met wat rood in, een kaasplankje en de merlot van Gallo met een mooi glas.

Het rode in de plant verwijst subtiel naar de wijn, die eigenlijk ook in het glas had moeten zitten. Gelukkig is een schilderij geen foto en kun je als schilder jezelf wat artistieke vrijheid gunnen.

Gallo Family Vineyards

Naast dat het lekker is om creatief bezig te zijn, was deze middag ook ideaal om meer te leren over dit Californische wijnhuis. Aan de naam kun je al afleiden dat het een familiebedrijf is. Aan het einde van de Amerikaanse drooglegging begonnen Julio en Ernest Gallo in 1933 een eigen wijnmakerij in Californië.

De filosofie van de broers was om wijnen te creëren waar iedereen op elk moment van de dag van kon genieten. Tachtig jaar en inmiddels vier generaties later volgt de Gallo familie nog altijd die filosofie, want het leven draait om mooie momenten delen met de mensen die je het liefst om je heen hebt.

Merlot en Chardonnay

De wijngaarden van Gallo liggen op de Californische heuvels, dat heeft een gunstig effect op de druiven en de wijnen. Door het zonnige, warme klimaat overdag en het flinke afkoelen ’s avonds ontwikkelen de aroma’s van de druiven zich op een geheel eigen manier.

Dat komt natuurlijk naar voren in de wijnen die ermee gemaakt worden. Je merkt eigenlijk wel duidelijk verschil tussen de merlot en chardonnay en die uit een willekeurig ander land. Beide wijnen zijn heel soepel waar bij de merlot de tonen van frambozen en bosvruchten de wijn lekker aromatisch maken. De chardonnay is licht zoet waar je duidelijk perzik in proeft en ook wat zoet van honing. Herkenbare wijnen met een duidelijk eigen smaakprofiel.

Eindresultaat

Dankzij de enthousiaste uitleg van Caroline Mulders was het een boeiende middag. Veel geleerd over hoe je een schilderij maakt en dat ook hier de voorbereiding héél belangrijk is. Daarnaast bouw je een schilderij ook op in lagen (van achter naar voren), eigenlijk net als een bord. Daar is diepte en een goede ‘ondergrond’ bijna net zo essentieel.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies