Dit heb je nodig om thuis cocktails te maken

Dit heb je nodig om thuis cocktails te maken

Vorig artikel Volgend artikel

De afgelopen periode was het met al die bijzonder warme dagen niet de fijnste temperatuur om thuis aan de slag te gaan met cocktails. Gelukkig hebben we deze week weer te maken met normaal zomerweer. En staan ons weer mooie zomeravonden te wachten waar een heerlijke cocktail juist dé ultieme dorstlesser is. Maar wat heb je nodig om thuis cocktails te maken?

Laten we gelijk maar met een open deur in huis vallen, zorg sowieso als je cocktails gaat maken dat je alle ingrediënten in huis hebt. Via ons cocktailarchief vind je allerlei recepten voor cocktails met onder meer gin, rum, wodka en whisky.

Daarnaast is het ook altijd handig om te kijken wát voor glas je gebruikt bij welke cocktail. Een gin-tonic uit een whiskyglas of een Martini in een longdrinkglas smaken altijd net iets minder dan uit het juiste glas. Naast alcohol speelt ijs bijna net zo’n belangrijke rol in een cocktail, dus zorg dat je altijd genoeg ijs in de vriezer hebt.

Juiste verhoudingen

De balans van een cocktail is enorm belangrijk. Daarom is het slim om eigenlijk minimaal deze vier hulpmiddelen in huis te hebben: een barmaat, een barlepel, een shaker en een zeef. Wij hebben die bijvoorbeeld van Leopold Vienna. Een barmaat is van groot belang als het op de balans van een cocktail aankomt. Er zijn twee gangbare maten: 20ml/40ml en 30/50ml. Daarmee zijn alle cocktails te maken in de juiste verhouding.

Shaken of stirred

In ons artikel over de perfecte Martini hebben we ons al verbaasd over hoe James Bond zijn Martini drinkt, want dat is volgens iedere kenner niet de manier. Wanneer je een cocktail moet shaken of juist in het glas moet roeren is eigenlijk heel simpel. Een cocktail op basis van verschillende soorten drank, zoals een Negroni, wordt altijd in het glas geroerd.

Doe je bij de soorten alcohol een mixer of tonic zoals in een goede Tom Collins, Hard Lemonade of een gin-tonic dan doet een of twee keer roeren met een goede barlepel wonderen. Gebruik je in de cocktail: melk (of room), citrus of eiwit dan moet de cocktail geshaket worden in een fatsoenlijke cocktailshaker.

Zeef

Shake je een cocktail dan is het van belang dat je de inhoud van de shaker dan door een strainer (zeef) in het glas laat lopen. En waarmee is dat glas gevuld? Juist! Met een grote hoeveelheid ijs. Waar veel mensen misschien zouden denken dat meer ijs in een glas op den duur het drankje verwatert, is het tegenovergestelde juist waar.

Door veel ijs in het glas te doen, blijft het glas langer koud en maakt het juist dat je langer kunt genieten van de juiste balans in je cocktail. Daarom is het handig om een ijsemmer te gaan gebruiken als je meer cocktails op een avond maakt of juist een crushed ice maker als je van een Margaritha of Caipirinha houdt.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies