Drinks21.08.2020

Dit heb je nodig om thuis cocktails te maken


De afgelopen periode was het met al die bijzonder warme dagen niet de fijnste temperatuur om thuis aan de slag te gaan met cocktails. Gelukkig hebben we deze week weer te maken met normaal zomerweer. En staan ons weer mooie zomeravonden te wachten waar een heerlijke cocktail juist dé ultieme dorstlesser is. Maar wat heb je nodig om thuis cocktails te maken?

Laten we gelijk maar met een open deur in huis vallen, zorg sowieso als je cocktails gaat maken dat je alle ingrediënten in huis hebt. Via ons cocktailarchief vind je allerlei recepten voor cocktails met onder meer gin, rum, wodka en whisky.

Daarnaast is het ook altijd handig om te kijken wát voor glas je gebruikt bij welke cocktail. Een gin-tonic uit een whiskyglas of een Martini in een longdrinkglas smaken altijd net iets minder dan uit het juiste glas. Naast alcohol speelt ijs bijna net zo’n belangrijke rol in een cocktail, dus zorg dat je altijd genoeg ijs in de vriezer hebt.

Juiste verhoudingen

De balans van een cocktail is enorm belangrijk. Daarom is het slim om eigenlijk minimaal deze vier hulpmiddelen in huis te hebben: een barmaat, een barlepel, een shaker en een zeef. Wij hebben die bijvoorbeeld van Leopold Vienna. Een barmaat is van groot belang als het op de balans van een cocktail aankomt. Er zijn twee gangbare maten: 20ml/40ml en 30/50ml. Daarmee zijn alle cocktails te maken in de juiste verhouding.

Shaken of stirred

In ons artikel over de perfecte Martini hebben we ons al verbaasd over hoe James Bond zijn Martini drinkt, want dat is volgens iedere kenner niet de manier. Wanneer je een cocktail moet shaken of juist in het glas moet roeren is eigenlijk heel simpel. Een cocktail op basis van verschillende soorten drank, zoals een Negroni, wordt altijd in het glas geroerd.

Doe je bij de soorten alcohol een mixer of tonic zoals in een goede Tom Collins, Hard Lemonade of een gin-tonic dan doet een of twee keer roeren met een goede barlepel wonderen. Gebruik je in de cocktail: melk (of room), citrus of eiwit dan moet de cocktail geshaket worden in een fatsoenlijke cocktailshaker.

Zeef

Shake je een cocktail dan is het van belang dat je de inhoud van de shaker dan door een strainer (zeef) in het glas laat lopen. En waarmee is dat glas gevuld? Juist! Met een grote hoeveelheid ijs. Waar veel mensen misschien zouden denken dat meer ijs in een glas op den duur het drankje verwatert, is het tegenovergestelde juist waar.

Door veel ijs in het glas te doen, blijft het glas langer koud en maakt het juist dat je langer kunt genieten van de juiste balans in je cocktail. Daarom is het handig om een ijsemmer te gaan gebruiken als je meer cocktails op een avond maakt of juist een crushed ice maker als je van een Margaritha of Caipirinha houdt.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Cocktails

Vijf feestelijke drankjes om helemaal in de kerstsfeer te komen

Drinks23.12.2024

Vijf feestelijke drankjes om helemaal in de kerstsfeer te komen

Super Lyan: knappe cocktails zonder kapsones

Cocktailbar Super Lyan in Amsterdam lijkt vanaf de buitenkant niet eens zo bijzonder, maar eenmaal binnen stap je een andere wereld in.

Hotspots04.09.2024

Super Lyan: knappe cocktails zonder kapsones

​5 redenen waarom de Espresso Martini enorm populair is

Elke zoveel tijd is er wel een andere cocktail die hét helemaal is. Dan de Pornstar Martini, dan de Aperol Spritz en dit jaar de Espresso Martini. We sippen ze wel eens en we weten dat ze lekker zijn, maar er zijn meer...

Drinks31.07.2024

​5 redenen waarom de Espresso Martini enorm populair is

​Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad

In de 9 Straatjes shoppen en vervolgens op zoek naar een plek om neer te strijken? Jansz biedt een Rosé Garden waar je in het centrum van Amsterdam heerlijk rustig kunt vertoeven. Het is rustig, het is lekker buiten en...

Hotspots29.06.2024

​Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad

Schuif voor de laatste keer aan bij First Dates Victor op Taco Date Night

Victor kennen we allemaal als de barman van First Dates. De man met ogen om in te verdrinken en cocktails om.. nou ja, netjes van te sippen. Hij stopt met First Dates, maar je kunt nu nog wel bij hem aan de bar zitten. E...

Hotspots03.06.2024

Schuif voor de laatste keer aan bij First Dates Victor op Taco Date Night

Brouwerij de Hoop is een bierrestaurant voor cocktailliefhebbers

Als je de Zaanse Schans bezoekt en nog even in het dorpje Zaandijk blijft hangen, dan heb je diverse plekken om uit eten te gaan. Je kunt op chique gaan bij Hoop op d’Swarte Walvis, je kunt naar Slagerij aan de Schans...

Hotspots06.05.2024

Brouwerij de Hoop is een bierrestaurant voor cocktailliefhebbers

​De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam

Bunk Amsterdam: misschien ken je het vooral als hotel slash hostel, maar het zet zich daarnaast ook steeds meer op de kaart als een restaurant. En dan dus niet zo’n hotelrestaurant waar je alleen gaat eten als het echt...

Hotspots01.05.2024

​De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam

Taco Tuesday bij Celia: laat smaak het woord voeren

Zoek je heel dichtbij Amsterdam Centraal een goed restaurant, dan is de kans groot dat je in een tourist trap terechtkomt. Niet meer doen, want er zijn genoeg parels in die regio te vinden. Restaurant Celia bijvoorbeeld,...

Hotspots19.03.2024

Taco Tuesday bij Celia: laat smaak het woord voeren