De acht meest bizarre bieren die wereldwijd ooit gebrouwen zijn

De acht meest bizarre bieren die wereldwijd ooit gebrouwen zijn

Vorig artikel Volgend artikel

Normaal houd ik het credo ‘all beers are created equal’ in ere, maar bij sommige bieren krab ik toch even achter mijn oren. Dat heeft helemaal met de craft beer revolutie te maken en brouwers die lekker aan het experimenteren zijn. Want een experiment draait vaak om wat je ervan leert, dan om het eindresultaat. Een lijst met bieren die op voorhand al te bizar klinken.

Zoals op Eatly met regelmaat te lezen is, probeer ik graag allerlei soorten bieren uit. Zeker als ik de brouwer nog niet ken. Zo waren de bieren eind vorig jaar van Schneider Weisse een bijzonder fijne verrassing. Hoewel ik veel probeer ben ik er nog niet helemaal uit of ik porters en stouts écht lekker vind. Dus dat is een kwestie van blijven proberen.

De acht meest bizarre bieren ter wereld

Het experimenten met smaken en kijken wat er allemaal kan met bier zorgt met regelmaat voor wat echte ‘Frankenstein’ bieren. In dit lijstje heb ik er een paar samengebracht die de smaakpapillen en de verbeelding tarten.

#1 Marrickville Pork Roll, Batch Brewing Co. (Australië)

Iedereen die ooit in Sydney is geweest, weet dat er een grote Vietnamese gemeenschap is. Je kan er logischerwijs veel echte Vietnamese streetfood krijgen en bij Marrickvill Porke Roll hebben ze de beste bánh mi van de stad. Aangezien Batch Brewing Co. ook in Marrickville gelegen is, hebben de brouwers een experiment gedaan: dezelfde ingrediënten als de bánh mi gebruiken in een bier. Dat betekent dus een bier gemaakt met: verschillende groenten (zoals wortel), pepers, koriander en vleesbouillon.

#2 GhostFace Killah, Twisted Pine Brewing Company (Verenigde Staten)

Ghostface Killah is een hiphopicoon en lid van de legendarische Wu-Tang Clan. Twisted Pine Brewing Company heeft zijn naam geleend voor een bier dat gebrouwen is met zes (!) pepers. Hoewel het een licht tarwebier is van 5,2% zijn de volgende pepers erin verwerkt: habanero, jalapeño, Fresno, Anaheim, serrano en een eigen peper van GhostFace.

#3 Shaved Black Truffle Beer, Moody Tongue (Verenigde Staten)

Deze pilsener is gebrouwen naar Duitse traditie met een heel bijzonder smaakprofiel. Hij is gemaakt met Australische zwarte truffels die met de hand geschaafd zijn door de brouwmeester van Moody Tongue Jared Rouben. Daar zijn gebakken peren (!) aan toegevoegd. Dit alles maakt een bijzondere pilsener waarvan de brouwmeester zegt dat je hem héél rustig van moet genieten om hem volledig te kunnen waarderen.

#4 Chicha, Dogfish Head (Delaware, Verenigde Staten)

In Peru is Chicha een traditionele drank die al voor genoeg opschudding heeft gezorgd. De drank wordt gemaakt van maïs die wordt gekauwd, uitgespuugd, verzameld en daarna gefermenteerd. Van die puree wordt dan een drankje met alcohol of zonder alcohol gemaakt. Door alle heisa rondom deze drank besloot bierbrouwerij Dogfish Head er een bier mee te maken. Je raadt het al, de maïs die gebruikt is werd door het personeel voorgekauwd.

#5 Snake Venom, Brewmeister (Schotland)

Wanneer brouwers vooral bezig zijn met extremen, haak ik vaak af. Het Schotse Brewmeister heeft een paar jaar geleden een van de zwaarste bieren ter wereld gebrouwen. Snake Venom heeft namelijk een percentage van 67,5%. Geen idee wat je van de smaak mag verwachten, maar voor ergens tussen de 80 en 90 euro tik je in Nederland een flesje Snake Venom op de kop Sterkte!

#6 Rocky Mountain Oyster Stout, Wynkoop Brewing Company (Verenigde Staten)

Het begint een beetje op te vallen dat er in de States veel bizarre bieren worden gebrouwd. Wynkoop Brewery was jaren geleden een van de eersten die een oyster stout produceerde. Inmiddels zijn er verschillende op de markt. Wat die van Wynkoop zo legendarisch maakt? Rocky Mountain Oysters vind je niet in de zee, maar onder een stier. Hoofdbrouwer Andy Brown zet dit even in context: “Rocky Mountain Oyster Stout, een vlezige stout in buitenlandse stijl, is gemaakt met basismout uit Colorado, geroosterde gerst, zeven speciale mouten, Styrian Goldings-hop en 25 pond vers gesneden en geroosterde stierentestikels.” Zum wohl!

#7 Un, Kono Kuro (olifantenbier), Sankt Gallen Brewery (Japan)

Als je in een artikel als dit ‘olifantenbier’ ziet staan, dan vrees je het ergste. Dan heb ik goed en slecht nieuws. Voor het brouwen van dit bier zijn geen olifanten gestorven, alleen spelen ze wel een belangrijke rol. Iedereen heeft wel ooit gehoord van de Thaise koffies waarvan de koffiebonen door katten eerst worden ‘verteerd’. Je raadt het misschien al. De koffiebonen die voor dit bier gebruikt worden, zijn eerst door een olifant gegeten en weer uitgeworpen. Helemaal bijzonder: toen het bier voor het eerst op de markt kwam was het binnen een paar minuten volledig uitverkocht.

#8 Hvalur 2, Brugghús Steðji (IJsland)

Ik durf niet met zekerheid te zeggen dat dit de tweede uitzondering is, maar het lijkt in sommige landen interessant om met ballen te brouwen. In IJsland maakt Brugghús Steðji een bijna legendarisch bier genaamd Hvalur 2 met gerookte walvistestikels. De noten worden eerst ook nog gerookt in schapenmest. In het filmpje hier beneden praat een van de brouwers je bij over het hoe en waarom.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies