De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het ziet ernaar uit dat we nog wel even in een lockdown zitten en met de avondklok die morgenavond ingaat is januari 2021 ten opzichte van 2020 meer van hetzelfde. Het is daarom belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Vandaar dat we drie heerlijke gerechten voor je hebben: een rode curry, gevulde platbroden en kipgehaktballetjes op een groentebroodje.
Deze week begon met Blue Monday en door hier aandacht aan te besteden jinx je misschien de rest van de week wel. Om deze dag wat draaglijker te maken stuurde HelloFresh drie recepten op. Aangezien we in allemaal een beetje met de lockdown blues zitten en ook nog die avondklok krijgen, leek het mij beter om de recepten dit weekend te delen. Zo bedacht, zo gedaan.
Gevulde platbroden met champignons en kikkererwten
(Voor 2 personen)
Nodig:
- 4 Libanese platbroden
- 250 g champignons
- ⅔ pak kikkererwten
- 2 pruimtomaten
- 50 g feta
- 80 g slamix van veldsla, rucola en baby spinazie
- 50 g mayonaise
- 2 knoflooktenen
- 2 tl paprikapoeder
- 2 tl gemalen komijnzaad
- 1 el roomboter
- 1 el wittewijnazijn
- 1 el extra vierge olijfolie
Maken:
- Pers de knoflook of snijd fijn. Laat de kikkererwten uitlekken in een zeef. Snijd de champignons in plakjes.
- Verhit het komijnzaad en paprikapoeder in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Voeg 1/2 el roomboter per persoon toe en bak de champignons en de helft van de knoflook 6 – 8 minuten. Voeg de laatste 2 minuten 100 ml water per persoon en de kikkererwten toe. Verwarm alle platbroden tegelijk in een hapjespan met deksel zonder olie, 2 – 4 minuten.
- Snijd de pruimtomaat in blokjes. Meng in een saladekom per persoon: 1/2 el wittewijnazijn, 1/2 el extra vierge olijfolie, peper en zout. Voeg de slamix en tomaat toe en meng goed. Meng in een kleine kom de mayonaise met de overige knoflook.
- Vul 2 platbroden per persoon met de kikkererwten en champignons. Schep er een lepel knoflookmayonaise bij en wat van de salade. Verkruimel de feta erboven en rol de platbroden op.
Rode curry met bloemkool en feta
(Voor 2 personen)
Nodig:
- 200 g bloemkoolroosjes
- 140 g zilvervliesrijst
- 1 pak linzen
- 50 g feta
- 50 g gesneden ui
- 2 tomaten
- 100 g spinazie
- 150 ml kokosmelk
- 50 g rode currypasta
- 1 limoen
- 10 g verse bladpeterselie
- 1 el olijfolie
- ¼ groentebouillonblokje
- Peper en zout naar smaak
Maken:
- Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de rijst. Kook de rijst 10 minuten, giet af en laat uitstomen.Halveer ondertussen de bloemkoolroosjes. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een wok met deksel op middelhoog vuur. Fruit de ui 1 minuut. Voeg de bloemkoolroosjes en de rode currypasta toe en bak 3 minuten.
- Snijd de tomaat in blokjes. Voeg de spinazie toe en bak 1 minuut mee. Voeg de linzen, kokosmelk, tomatenblokjes en 50 ml water per persoon toe. Verkruimel 1/8 groentebouillonblokje per persoon boven de wok en verhit het geheel, afgedekt, 4 minuten.
- Snijd de limoen in partjes. Snijd de bladpeterselie grof. Verbrokkel de feta.
- Proef de curry en voeg naar smaak peper en zout toe. Verdeel de rijst over kommen of diepe borden en schep de curry erover. Garneer met de feta, bladpeterselie en de partjes limoen.
Wortelbroodje kipgehaktballen met Mexicaanse twist
(Voor 2 personen)
Nodig:
- 2 wortelbroodjes, of ander lekker (groente) broodje
- 6 kipgehaktballetjes met Mexicaanse kruiden
- 3 pruimtomaten
- 100 g maïs
- 1 ui
- 50 g radicchio & ijsbergsla
- 50 g magere yoghurt
- 20 g zoet-pittige chilisaus
- ¼ rode peper
- 1 el olijfolie
- Peper en zout naar smaak
Maken:
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de ui in halve ringen. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd fijn.
- Verhit de olijfolie in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Bak de ui, rode peper en kipgehaktballen 2 – 3 minuten. Verlaag het vuur naar middellaag en bak de gehaktballen, afgedekt, 4 – 5 minuten rondom bruin, of tot ze gaar zijn.
- Bak het wortelbroodje 4 – 6 minuten in de oven. Snijd de tomaat in kleine blokjes. Laat de maïs uitlekken. Meng in een saladekom de tomatenblokjes en mais met de gemengde sla.Meng in een kleine kom de yoghurt met de zoet-pittige chilisaus.
- Snijd de broodjes open en vul ze met 3 gehaktballetjes per persoon en de ui. Schep er een klein beetje yoghurt-chilisaus op. Meng de overige yoghurt-chilisaus door de salade. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de broodjes met de salade ernaast
Verder lezen over Koken
Proeft04.12.2024
HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit
Gadgets15.11.2024
HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken
Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten
Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer
Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereldRecepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Recepten06.03.2024
AI in de keuken: koken met ChatGPT
Gezond14.11.2023