De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Er is niets zo vervelend dan tijdens een warme dag zoals vandaag zin te hebben in een koud biertje en dan geen bier in de koelkast hebben staan. Zeker als je wel een krat bier of wat blikken in huis hebt, is het op zo’n moment van het grootste belang om die zo snel mogelijk koel te krijgen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit voor elkaar te krijgen en zelfs binnen 10 (!!) minuten.
Sowieso is een handige pro-tip: altijd wat blikken bier op voorraad hebben, die zijn namelijk sneller gekoeld dan flessen bier. Dat heeft met de wand van het blik te maken, die is dun waardoor de inhoud (het bier) een stuk sneller koelt dan een fles. Om onderstaande tips te timen en uit te proberen heb ik gebruikgemaakt van flessen bier. Dus de als je de manieren uitprobeert met blikken bier, dan gaat het nog sneller.
Zes manieren om je bier snel te koelen
Het lijstje is natuurlijk opgebouwd van de manier die het ‘langste’ duurt tot de snelste manier om je bier te koelen.
Manier 1: Vriezer
Dit is waarschijnlijk de manier die iedereen gebruikt om snel bier koud te krijgen: flessen in de vriezer leggen. Binnen een minuut of 40 zijn de bieren dan tot een redelijk koele temperatuur afgekoeld. Dat komt natuurlijk door de koude lucht in de diepvries die de temperatuur van het flesje verlaagt tot die van de diepvries.
Manier 2: Emmer met ijs
Na flessen in de vriezer is een bak vol met ijs de meest beproefde manier om flessen bier koel te krijgen. Het duurt zo’n 35 minuten, maar dan heb je ook echt een koud biertje. Dat heeft er alles met de ijsblokjes in de bak of emmer te maken die de koudheid van de ijsblokjes beter geleiden naar de flessen.
Manier 3: invriezen in natte handdoek
Deze manier wint je zo’n 5 tot 10 minuten ten opzichte van de normale manier van flessen in de vriezer. Want als je de bierflessen in een natte handdoek wikkelt ontstaat er een groter contactoppervlakte om de fles mee af te koelen. Dat zorgt dus voor een versnelling van het afkoelingsproces in de diepvries.
Manier 4: Volledig onderdompelen
Eigenlijk zijn de komende twee manieren steeds een extra stap bij deze manier. Want dit is in principe de makkelijkste en een van de snelste manieren. Als je de bierflessen helemaal onderdompelt in een bak met ijswater, dan koelen ze heel snel af. Binnen een kwartiertje heb je dan koud bier. Dit werkt op dezelfde manier als de natte handdoek: meer contactoppervlak dat in contact komt met ijs / kou.
Manier 5: IJswater met zout
Als je bovenstaande manier gebruikt én voor je bier in het ijsbadje doet er eerst zout aan het water toevoegt (zowat 20% van het complete gewicht ijs en water) dan krijgt bovenstaande manier een versnelling van een paar minuten. Dat komt omdat zoutwater bij een lagere temperatuur bevriest. Met een beetje geluk heb je zo binnen 10 a 11 minuten koud bier.
Manier 6: Onderdompelen en roeren
De snelste manier om je bier koud te krijgen is om bovenstaande manier uit te voeren én flink te roeren. Dat klinkt misschien heel raar, maar het is wel de snelste manier om je bier af te laten koelen in een bak met ijskoud zoutwater. Dat heeft er alles mee te maken met dat het koudste water zich rond de flesjes bevindt en door het roeren wordt de warmte heel snel weggedreven. Verwacht dat je binnen 5 a 6 minuten een koud flesje bier in je handen hebt. Proost!
Verder lezen over Bier
Nieuws06.09.2024
Zo herken je een alcoholprobleem
Lifestyle26.04.2024
Waarom het Guinness Storehouse in Dublin bezoeken nu leuker is
Drinks28.03.2024
Pablo Beer: Innovatief brouwsel met cocabladeren
Drinks15.11.2023
Dit is Beersecco: bier en prosecco in één fles
Hotspots18.07.2023
Vijf handige tips om jouw favoriete terras te vinden
Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
Nieuws26.06.2023
Gratis bier voor wandelaars bij The Old Forge in Schotland
Drinks09.06.2023
Op Best Kept Secret wordt weer Jupiler geschonken
Verder lezen over Speciaalbier
Drinks01.04.2024
Bird Brewery en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug brouwen nieuw streekbier: Heuvelrug Blond
Drinks12.12.2023
Hertog Jan onthult 7e editie Grand Prestige Vatgerijpt bier 2023
Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
Drinks07.06.2023
Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen
Drinks06.06.2023
Hertog Jan introduceert de Grand Pilsener: bier waar je de tijd voor neemt
Hotspots03.06.2023
Zo spendeer je het beste een dag in het Friese Harlingen: lekkere bieren en goed eten
Hotspots02.06.2023
Schiedam krijgt met Eurobrouwers eerste brewpub en restobar
Nieuws22.05.2023
Westvleteren bieren binnenkort te koop bij Nederlandse slijterijen om woekerpraktijken tegen te gaan
Verder lezen over Zomer
Drinks14.06.2023
De Kalimotxo (of Calimocho) is een ideale zomercocktail met rode wijn
Drinks07.06.2023
Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen
Hotspots30.05.2023
Drie fijne terrassen in Amsterdam om op een zonnige dag lekker de boel de boel te laten
Drinks19.05.2023
Nespresso raakt in de zomerse sferen met nieuwe Californian Dream-collectie
Food03.04.2023
Free Cone Day: Gratis Ben & Jerry’s ijs in Rotterdam op maandag 3 april
Food15.03.2023
Magnum lanceert twee nieuwe smaken: Double Starchaser & Double Sunlover
Hotspots08.01.2023
Bonaire: Dit zijn de hotspots voor eten en drinken op het eiland
Hotspots27.12.2022