Zes manieren om je bier zo snel mogelijk te koelen

Zes manieren om je bier zo snel mogelijk te koelen

Vorig artikel Volgend artikel

Er is niets zo vervelend dan tijdens een warme dag zoals vandaag zin te hebben in een koud biertje en dan geen bier in de koelkast hebben staan. Zeker als je wel een krat bier of wat blikken in huis hebt, is het op zo’n moment van het grootste belang om die zo snel mogelijk koel te krijgen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit voor elkaar te krijgen en zelfs binnen 10 (!!) minuten.

Sowieso is een handige pro-tip: altijd wat blikken bier op voorraad hebben, die zijn namelijk sneller gekoeld dan flessen bier. Dat heeft met de wand van het blik te maken, die is dun waardoor de inhoud (het bier) een stuk sneller koelt dan een fles. Om onderstaande tips te timen en uit te proberen heb ik gebruikgemaakt van flessen bier. Dus de als je de manieren uitprobeert met blikken bier, dan gaat het nog sneller.

Zes manieren om je bier snel te koelen

Het lijstje is natuurlijk opgebouwd van de manier die het ‘langste’ duurt tot de snelste manier om je bier te koelen.

Manier 1: Vriezer

Dit is waarschijnlijk de manier die iedereen gebruikt om snel bier koud te krijgen: flessen in de vriezer leggen. Binnen een minuut of 40 zijn de bieren dan tot een redelijk koele temperatuur afgekoeld. Dat komt natuurlijk door de koude lucht in de diepvries die de temperatuur van het flesje verlaagt tot die van de diepvries.

Manier 2: Emmer met ijs

Na flessen in de vriezer is een bak vol met ijs de meest beproefde manier om flessen bier koel te krijgen. Het duurt zo’n 35 minuten, maar dan heb je ook echt een koud biertje. Dat heeft er alles met de ijsblokjes in de bak of emmer te maken die de koudheid van de ijsblokjes beter geleiden naar de flessen.

Manier 3: invriezen in natte handdoek

Deze manier wint je zo’n 5 tot 10 minuten ten opzichte van de normale manier van flessen in de vriezer. Want als je de bierflessen in een natte handdoek wikkelt ontstaat er een groter contactoppervlakte om de fles mee af te koelen. Dat zorgt dus voor een versnelling van het afkoelingsproces in de diepvries.

Manier 4: Volledig onderdompelen

Eigenlijk zijn de komende twee manieren steeds een extra stap bij deze manier. Want dit is in principe de makkelijkste en een van de snelste manieren. Als je de bierflessen helemaal onderdompelt in een bak met ijswater, dan koelen ze heel snel af. Binnen een kwartiertje heb je dan koud bier. Dit werkt op dezelfde manier als de natte handdoek: meer contactoppervlak dat in contact komt met ijs / kou.

Manier 5: IJswater met zout

Als je bovenstaande manier gebruikt én voor je bier in het ijsbadje doet er eerst zout aan het water toevoegt (zowat 20% van het complete gewicht ijs en water) dan krijgt bovenstaande manier een versnelling van een paar minuten. Dat komt omdat zoutwater bij een lagere temperatuur bevriest. Met een beetje geluk heb je zo binnen 10 a 11 minuten koud bier.

Manier 6: Onderdompelen en roeren

De snelste manier om je bier koud te krijgen is om bovenstaande manier uit te voeren én flink te roeren. Dat klinkt misschien heel raar, maar het is wel de snelste manier om je bier af te laten koelen in een bak met ijskoud zoutwater. Dat heeft er alles mee te maken met dat het koudste water zich rond de flesjes bevindt en door het roeren wordt de warmte heel snel weggedreven. Verwacht dat je binnen 5 a 6 minuten een koud flesje bier in je handen hebt. Proost!

Wes van Geneijgen

Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies