De Mojito is de perfecte zomerse cocktail

De Mojito is de perfecte zomerse cocktail

Vorig artikel Volgend artikel

Het kan geen toeval zijn dat naarmate de temperatuur stijgt, wij naar Latijns-Amerika loeren voor cocktailinspiratie. Vandaar dat je wat meer rumcocktails voorbij ziet komen. Aangezien we vorige week al op Cuba zaten dankzij de Daiquiri en Ernest Hemingway, moeten we het deze week wel hebben over de Mojito.

Vraag je in een willekeurige cocktailbar aan de persoon achter de bar wat het meest gemaakte drankje die avond is, dan is het antwoord: een gin-tonic of een Mojito. Die twee worden het meest besteld en drijven de bartender vaak tot waanzin omdat ze enorm bewerkelijk zijn. Zeker de Mojito als je ‘m fatsoenlijk wil maken.

Natuurlijke evolutie

In onze serie artikelen over (klassieke) cocktails zijn we erachter gekomen dat iedere cocktail wel een bijzondere ontstaansgeschiedenis heeft, vaak met meerdere personen die claimen de desbetreffende cocktail uitgevonden te hebben. Dat maakt de Mojito een uitzondering, die is op Cuba namelijk uit nood geboren.

Gore rum

Er was namelijk een tijd dat de rum op Cuba niet te nassen was omdat die sterk, zwaar en veel rommel bevatte. Om die als boer tijdens een lange nacht op het land meester te maken, was niet bevorderlijk te noemen. De oplossing voor hem was om een fles goedkope rum op te dirken met een scheutje limoen, wat suikerrietwater en een handvol muntblaadjes. Dat haalde de scherpe randjes er af en maakte het drinkbaar.

Drooglegging

Tijdens de Drooglegging in Amerika werd Cuba en vooral hoofdstad Havana ineens de favoriete bestemming voor Amerikanen die wel wat zon, zee, strand én drank konden gebruiken. Vanaf het platteland baande de Mojito zich een weg naar de hoofdstad. Daar werd hij wat opgedirkt door hem te drinken uit een longdrink gevuld met flink wat ijs en afgetopt met sodawater.

Veel Amerikaanse toeristen, waaronder schrijver Ernest Hemingway, raakten in die tijd verliefd op de cocktail. Qua smaken leek het voor hen alsof het de perfecte symbiose was van een Mint Julep en een klassieke Daiquiri.

Mojito - cocktail - bovenaanzicht
(Afbeelding: Bovenaanzicht van een klassieke Mojito)

De klassieke Mojito

Zoals inmiddels wel duidelijk is, wordt een klassieke Mojito gemaakt met rum, suikerwater, limoensap en een ferme dosis muntblaadjes. De rum die je gebruikt geeft de diepte aan deze cocktail. Een witte rum zorgt voor verfrissing en een donkerdere rum voor meer complexere smaken.

Dit heb je nodig:

  • 6 muntblaadjes
  • 60 ml witte rum
  • 20 ml limoensap
  • 15 ml suikerwater
  • Soda water of seltzer (bruiswater-ish)
  • Crushed ice

Zo maak je ‘m:

Met een muddler kneus je de muntblaadjes in het glas. Daar voeg je de rum, het limoensap en suikerwater aan toe. Voor de optimale smaakbeleving gebruik je voor een Mojito crushed ice. Die voeg je toe en je roert alles totdat het glas en het drankje afgekoeld zijn. Dit top je af met het sodawater en roer je nog een keer. Cheers!

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies