David Trampe (Botanero): ‘Mezcal is de mooiste en meest diverse drank die er is’

David Trampe (Botanero): ‘Mezcal is de mooiste en meest diverse drank die er is’

Vorig artikel Volgend artikel

Toen ik door de The Art of Drinks gevraagd werd om tijdens de 2022 editie een tasting te houden met een toffe drank, was er maar een mogelijkheid: die moest over mezcal gaan. Op de volgende vraag of ik hem zelf wilde hosten, kon ik alleen maar antwoorden: ‘Nope. Die eer laat ik aan half-man, half-agave, oftewel de eigenaar van Botanero, mister David Trampe himself.

Zelf was ik heel benieuwd naar hoe Trampe de godfather van mezcal in Nederland is geworden. Hoogste tijd om naar Rotterdam af te reizen en aan de bar onder het genot van minimaal één Paloma, een paar legendarische taco’s en alvast wat mezcals voorproeven die niet om de tasting te proeven zijn. Want ‘When in Rome…’.

Eerste keer

Trampe werkte als bartender in verschillende bars en op een gegeven moment kwam mezcal op zijn pad. Zijn eerste indruk: “Als bartender in verschillende bars dacht ik op den duur wel alles te weten over drank. Tot ik voor de eerste keer mezcal onder mijn neus kreeg en dat veranderde dit idee helemaal.”

Breed spectrum

Hij vervolgt: “De meeste heldere spirits hebben wel zo’n zelfde idee qua smaken en alles. Maar het rokerige van de eerste mezcal die ik proefde kon ik niet thuisbrengen. Ik dacht in eerste instantie dat het rokerige door het rijpen op hout kwam, maar dat was niet zo. Dat gegeven maakte het dat ik op onderzoek uit wilde, want het bleek toen al zo’n interessante drank.”

Eerste experimenten

De interesse van Trampe was gewekt en daarmee begon een reis in de wondere wereld van de agavespirits. Trampe vertelt bevlogen verder: “Ik begon mijn zoektocht met het inkopen van mezcal waar ik het allemaal kon krijgen. Zo door de eerste mezcals uit te proberen en vooral mee te experimenteren begon ik mijn kennis te vergroten. Toen bleek al hoe divers deze dranksoort is.”

Eerste keer Mexico

“De liefde voor deze drank was zo groot, dat ik in 2013 voor het eerst naar Mexico ging”, gaat Trampe verder, “Ik wilde achter de oorsprong van de drank komen en van tevoren had ik nooit kunnen weten waar ik allemaal terecht zou komen die eerste keer. Ik werd enorm gastvrij ontvangen door een familie en vanuit daar begon het avontuur.”

Boven op een berg

“Een van de gasten waar ik verbleef kende nog iemand die zelf mezcal maakte. Hij zou me wel even daarheen brengen. Stel je voor: verlaten wegen in Mexico, ’s avonds in het pikdonker en dan via een shabby weggetje de bergen in. Dan flits er toch wel een paar iets door je heen van: is dit het?”

Vaker teruggekomen

“Op de berg bleek de man te wonen die mij het meeste over mezcal, het leven, Mexico en nog veel meer heeft geleerd. Naar deze familie ben ik terug blijven komen en ben iedere keer steeds meer in het ritme van het land gekomen zo. Daardoor heb ik het land en als gevolg ook mezcal en alles er rond omheen beter leren begrijpen.”

Botanero

Toen hij de kans kreeg om met zijn partner een zaak te open in Rotterdam, was het natuurlijk niet moeilijk wat de rode draad zou zijn. Trampe: “Ja, dat was natuurlijk heel makkelijk. Mezcal, agave en Mexico moesten de hoofdrol gaan spelen. Die man waar ik het net over had staat ook niet voor niets op de muurschildering in de zaak.”

Mezcal

De meeste mensen hebben wel een ervaring met tequila (die niet per se positief is) en Trampe ziet dat er op het gebied van mezcal nog een wereld te winnen is. Hij oreert: “De meeste mensen kennen mezcal ook gewoon als shotje. Dat is natuurlijk zonde. Ze hebben geen idee is dat het een drank is om te nippen, om van te genieten. We hebben nog een wereld te winnen op dat gebied.”

Art of Drinks

Voor de tasting tijdens The Art of Drinks heeft hij zeven mooie mezcals gevonden die een flink spectrum vertegenwoordigen op het gebied van smaak, regio’s en alcoholpercentage. Trampe erover: “Ik heb mezcals uitgekozen die het brede smaakspectrum goed laten zien. Daarnaast ben ik bij de meeste distilleerderijen zelf geweest, dus ik heb overal wel een persoonlijk verhaal bij. Dus als je wat nieuws wil leren of bijgespijkerd wil worden: mis deze tasting niet.”

Tickets koop je via https://theartofdrinks.nl/taod-22/ met de kortingscode EATLYTAOD22. Dan krijg je naast een proefglas bij de ingang, 7,50 euro korting (normale prijs 31 euro) ook toegang tot de mezcaltasting.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies