Het is niet zo vaak dat er écht nog een nieuwe drank geïntroduceerd wordt in ons land. Natuurlijk zijn er allerlei drankmerken die nog niet verkrijgbaar zijn in ons land (looking at you Teremana!). Sake kennen we natuurlijk allemaal wel, maar er is ook zoiets als een likeur die gemaakt wordt met sake en een bijzondere soort citrus: de jabaravrucht.
Dat is een zeldzame citrusvrucht die alleen maar groeit in het kleine Japanse dorp Kitayama. Een dorpje met vijfhonderd inwoners in de Wakayame prefectuur. De jabaravrucht werd er ontdekt toen er nog maar één boom over was. De dorpsbewoners zijn toen in de jaren ’60 van de vorige eeuw begonnen met het preserveren en nu zijn er duizenden bomen.
Bijzondere sake
De Yoshimura Hideo Shoten distilleerderij maakt van de jabaravrucht een bijzondere sake waar citrus de hoofdrol speelt. Door deze te mixen ontstaat iets dat je eigenlijk misschien een sakelikeur of een jabaralikeur moet noemen. De distilleerderij en het dorp werken samen om de drank te produceren en de rest van de wereld er kennis mee te laten maken.
Naar Europa
Ondernemers Alina en Yasuhiro brengen dit drankje voor het eerst naar Europa en Nederland. Yasuhiro zegt hierover: “Jabara is echt een verborgen schat. Europa is natuurlijk al bekend met Japanse sake; dit wordt al jaren geïmporteerd uit Japan. Maar het ingrediënt Jabara is nog nooit de grenzen van Japan overgegaan.”
Bijzonder samenspel
Het drankje wordt gemaakt van: sake, jabarasap, jabaraschil, bietsuikers en rietsuikers. Dat zorgt voor een combinatie van zuur, bitter en zoet en maakt het een aromatisch drankje met een laag alcoholgehalte. In Nederland is het eerste land buiten Japan waar de drank word geïntroduceerd.
Ondernemer Alina over de drank: “De Jabara sake heeft een zeer unieke citrusaroma. Het is bijna bitter, zoals donkere chocolade. Door het te mengen met sake krijgt het een echte umamismaak. In de drank wordt alleen natuurlijke suikers gebruikt: suikerbiet en -riet. En om verspilling tegen te gaan wordt zelfs de schil verwerkt in de productie. Dit geeft de drank extra pit en aroma.”
Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.