11 simpele tips om je Margarita te upgraden

11 simpele tips om je Margarita te upgraden

Vorig artikel Volgend artikel

De Margarita is een van de populairdere cocktails in de wereld en enorm makkelijk om thuis te maken. Het mooie aan deze cocktail is dat je met een paar simpele trucjes je allerlei verschillende variaties kan maken. We hebben er 11 op een rijtje gezet die gaan van het gebruiken van bevroren fruit tot een zomers biertje.

In Amerika is 24 juli Nationale Tequila Dag dus in de States hebben veel mensen gisteren genoten van een Mamasita, Paloma of natuurlijk een Margarita. Die laatste hebben we op de redactie van Eatly eigenlijk pas omarmd toen we verschillende soorten goede tequila ontdekten. Want onze eerste gedachte bij tequila was daarvoor niet best. Vandaar ook dat we alle mogelijkheden aanpakken om lekker te experimenteren met de Margarita.

Glazen in de vriezer

Voor iedere liefhebber van Hoegaarden weet dat glazen uit de vriezer het drinken van een witbier nog iets prettiger maakt. Die vlieger gaat ook op voor Margarita-glazen. Als het glas waaruit je drinkt bevroren is, dan blijft de cocktail langer op de juiste temperatuur en het ijs in de cocktail smelt langzamer. Extra handigheidje hierdoor: geen limoen nodig om zout aan te brengen op de rand.

Cocktailshaker

Via Instagram hebben we vorig weekend een barset weggegeven omdat we vinden dat iedereen thuis makkelijk cocktails moet kunnen maken. Dat kan ook provisorisch door alles in een afsluitbare glazen pot te doen, maar een shaker is toch echt het handigst. Ook voor een Margarita. Sommige mensen vinden het handig om alles in het glas zelf te mixen door te roeren, maar wil je de perfecte Margarita dan moet je ‘m shaken.

In de blender

Hier duiken we de komende weken wat dieper op in aangezien we zelf aan het experimenteren zijn met frozen cocktails uit de blender. Ze hebben een enorm slechte naam omdat het resultaat vaker verpest wordt door slechte ingrediënten. Maar als je bijvoorbeeld Patrón Silver, Patrón Citrónge en vers limoensap en wat zelfgemaakte suikersiroop met ijs in een blender doet, dan krijg je echt een geweldige Frozen Margarita. Veel verfrissender wordt het niet op een warme zomerdag. Let wel; aangezien er meer ijs in gaat, moet je de verhoudingen iets bijstellen naar boven ten op zichten van het ijs.

Tequila infusies

In Nederland zijn we niet zo van het experimenteren met specerijen en smaakmakers toevoegen aan sterke drank, hooguit bij rum of wodka. Maar met tequila gaat dit ook heel makkelijk. Je kan tequila een stuk pittiger te maken door drie jalapeño’s in stukjes te snijden en die in een 750 ml fles te doen, daar schud je dan de tequila bij. Na 24 uur heeft de tequila al aardig wat pit van de jalapeño’s opgenomen, maar hoe langer je ze erin laat hoe pittiger de tequila wordt. Als je tevreden bent met de smaak zeef je het resultaat in een andere fles en je hebt spicy tequila.

(Bevroren) Fruit

Net zoals bij een goede gin-tonic kan fruit een smaakvolle rol spelen in een Margarita. Als je de blender gebruikt dan kun je bevroren fruit toevoegen zoals mango’s. Je krijgt zo een hele andere Margarita qua consistentie dan een waar je bijvoorbeeld ananas, aardbei of granaatappel aan toevoegt. Bij die laatste variant krijg je juist wat meer een gin-tonic idee dan bij de frozen cocktail.

Fruitijs

Dit werkt op het gebied van smaak eigenlijk zo goed als hetzelfde als de bovenstaande tip. Het idee is dat je een fruitijs in het glas doet en daar je geshakete Margarita aan toevoegt. Groot voordeel: geen ijsklontjes. Groot nadeel: dit kost wat oefenen om de balans qua smaken goed te krijgen.

Kokosmelk

De toevoeging van kokos is er echt eentje voor de liefhebbers van kokos. Want aan je favoriete Margarita-recept kun je kokosmelk aan toevoegen om de cocktail net iets romiger en interessanter qua smaak te krijgen. In plaats van zout aan de rand kun je dan ook variëren met kokos.

Extra pittig

Een van de eerdere tips was om een pittige tequila te maken door hem te infusen met jalapeño’s, maar je kan ook op een andere manier een Spicy Margarita maken. Aan de cocktail voeg je dan ter garnering een jalapeño toe en qua zoutrand ga je voor chilizout. Dat maak je door vier theelepels zout te mixen met een theelepel chilipeper en een theelepel cayenne peper. Sowieso is dit altijd een mooie om wat pit te geven aan een reguliere Margarita.

Cointreau

In een Margarita hoort als ingrediënt Triple Sec, maar als je de cocktail wat meer punch wil geven vervang dan de Triple Sec door Cointreau. Qua smaak doen doen ze niet echt voor elkaar onder, maar Triple Sec bevat tussen de 15% en 30% terwijl Cointreau 40% alcohol bevat.

Mexican Bulldog

Voor iedereen die ooit in Mexico is geweest of in een van de zuidelijke staten in Amerika dan zal de Mexican Bulldog wel bekend zijn. Dat is een klassieke Margarita met een fles bier (vaak Corona) op de kop in het glas. Naarmate je de Margarita drinkt mengt het bier met de cocktail en dit schijnt een bijzonder lekkere combinatie te zijn.

Fruitsappen

Een andere goede toevoegingen is allerlei soorten fruitsap. Je kan met limoen- en citroensap het zoetere van de Margarita verder uitbalanceren. Door grapefruitsap toe te voegen wordt de cocktail juist wat zuurder en als je ananassap toevoegt krijg je juist een hele tropische vibe. Het is een kwestie van zelf experimenteren wat voor jou het fijnste werkt in een Margarita.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies