Kunstmatige 'tong' helpt bij herkennen nep-whiskey

Kunstmatige 'tong' helpt bij herkennen nep-whiskey

Vorig artikel Volgend artikel

Een apparaat ontwikkeld door ingenieurs van de Schotse universiteiten in Glasgow en Strathclyde kan het verschil tussen whiskeys herkennen. Daarmee hebben de wetenschappers de sleutel tot het identificeren van nagemaakte alcohol in handen.

De kunstmatige ‘tong’ is gemaakt van goud en aluminium en de onderzoekers hebben gemeten hoe het licht absorbeerde wanneer het in verschillende soorten whiskey werd ondergedompeld. Op deze manieren hebben ze monsters van verschillende whiskeys getest. Met een nauwkeurigheid van meer dan 99% was het mogelijk om Glenfiddich, Glen Marnoch en Laphroaig te identificeren.

Publicatie

Het onderzoek en de studie zijn gepubliceerd het tijdschrift Nanosclae van de Royal Society of Chemistry. Daar werd er ook dieper gegaan op de specifieke details van het onderzoek. De manier van testen werd op een schaal gedaan die 500 keer kleiner was dan de smaakpapillen die zich op een menselijke tong bevinden. Om de whiskeys te identificeren is gemeten hoeveel licht de twee metalen absorbeerden.

De hoofdauteur van het artikel, Alasdair Clark van de universiteit van Glasgow, ziet meer toepassingen van de kunstmatige tong: “Hoewel we ons in dit experiment op whiskey hebben gefocust, kan de kunstmatige tong gemakkelijk worden gebruikt om vrijwel elke vloeistof te ‘proeven’. Dat wil zeggen dat de tong voor een breed scala aan toepassingen kan worden gebruikt.

Naast het voor de hand liggende potentieel voor gebruik bij het identificeren van nagemaakte alcohol, zou het ook kunnen worden gebruikt bij voedselveiligheidstests, kwaliteitscontrole of beveiliging. Eigenlijk elk gebied waar een draagbare, herbruikbare manier van ‘proeven’ nuttig zou zijn.”

Scepsis

Toch zijn er uit de wereld van whiskey-experts sceptische woorden te horen. Vooral omdat het beoordelen en proeven van whiskey niet alleen bestaat uit smaak. De basis van proeven bestaat uit de facetten geur, smaak en textuur. Daarbij wordt geur altijd als de meest belangrijkste gezien. Zo vertrouwen whiskeyblenders en -beoordelaars altijd volledig op de geur van een whiskey.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies