De enige koffiebranderij in Nederland die koffie op hout brandt

De enige koffiebranderij in Nederland die koffie op hout brandt

Vorig artikel Volgend artikel

Mannenkoffie is de enige koffiebranderij in Nederland die koffie op hout brandt. Er komt geen aardgas, geen computer en ook geen stikstof om de bonen langer te bewaren aan te pas. Het wordt gedaan zoals de Italianen al heel lang doen: met de hand en zo natuurlijk mogelijk. Met uiteindelijk gewoon goede koffie…punt.

Bij het openen van een nieuwbouwpand op een bedrijventerrein in Bunschoten-Spakenburg, verschijnt er een complete koffiebranderij. Grote machines, brede filterbuizen. Vorig jaar toerde de koffiebranderij er nog mee langs markten, brandde en verkocht koffie vanuit een bus. Mooie tijd, maar de droom was over een koffiebranderij op een vaste locatie, waar op hout zou worden gebrand.

En zie, het kan hard gaan als je dromen met gretigheid najaagt. Naast de Italiaanse koffiebrander, een nostalgie ademende machine gemaakt van gietstaal, staat nu een zwarte houtkachel, de bron waar alles begint in zijn brandproces. Werken met natuurlijke hitte, dat is wat de branderij vanaf dag één al wilde. Iedereen in Nederland brandt koffie met fossiele brandstoffen, zoals aardgas. Dat is makkelijker, er komt minder timing en gevoel bij kijken. Noem het idealistisch, maar de branderij wil het zo natuurlijk en duurzaam mogelijk doen. Op eikenhout. Het komt de smaak ten goede. Het is net als met wijn: in eiken of stalen vaten maakt ook een groot verschil in smaak.

Mannenkoffie

Ook computersystemen en stikstof komen er bij Mannenkoffie niet in. Computers maken het fabrieksmatig. Maanden vooruit branden wordt ook niet gedaan. Veel branderijen doen dat. Stikstof erin en dan kun je koffiebonen langer goed houden. Maar dat is niet natuurlijk. Mannenkoffie wil terug naar het ambacht. In Italië zijn ze er nooit van afgeweken. Wat je hier ziet is het verleden, maar ook de toekomst.

koffie-brander

Het brandproces van Mannenkoffie begint met een ouderwets vuurtje stoken. Daarvoor worden houtbriketten gebruikt, een restproduct van een (eiken) houtfabriek. Stap twee: luchtkanaal opengooien. En dan komt het aan op timing. Het luistert heel nauw om de perfecte koffieboon te branden op hout. De eerste weken was dat heel erg aftasten. Dan krijg je er gevoel voor.

4 koffieblends

Mannenkoffie heeft inmiddels 4 koffieblends op de markt gebracht. Naast direct op mannenkoffie.nl te verkrijgen, zijn de verse bonen ook bij een aantal delicatessenwinkels, bij biologische supermarkten en via Bol.com te koop. Mannenkoffie wil nog graag zijn netwerk verder vergroten bij winkels die bijzondere koffie willen verkopen. ‘AFRICAN WARRIOR’, bijvoorbeeld, koffie uit de velden van Afrika. Een aardachtige krachtige koffie met nuances van hazelnoot. En ‘AZTEKA CONQUEROR?', gebrand van bonen uit de velden in Zuid-Amerika. De smaak van deze koffie bevat o.a. tonen van cacao. Daarnaast komen er binnenkort nieuwe varianten, zoals koffie met subtiele smaakinvloeden van whiskey of sambuca.

Branderij
Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies