Paindemie: next level tosti’s, burgers, sando’s en een speakeasy

Paindemie: next level tosti’s, burgers, sando’s en een speakeasy

Vorig artikel Volgend artikel

Ik krijg vaak de vraag of ik ‘normaal eten’ nog lekker vind. In min ogen een heel rare vraag. Want al het eten dat met een beetje liefde klaargemaakt is kan ik waarderen. Dat kan een briljant gerecht zijn zoals de cantharel met octopuspasta bij restaurant Tri in Noord-Jutland of een van de legendarische sando’s bij TokoBAR in Tilburg. Het lijstje van toffe plekken om te eten is groot, en een van de restaurants die er al een tijdje op staat: Paindemie in Amsterdam.

Ontstaan tijdens de coronaperiode om iets tofs en heel anders neer te zetten in het Amsterdamse: een zaak waar de Franse broodsoort pain de mie, een witbrood met een zachte korst, te gebruik als basis voor ieder gerecht op de kaart. Dat betekent dus: tosti’s, burgers, goede sando’s en eigenlijk alles waar een sneetje witbrood de basis is.

Tosti 2.0

Tijdens de lockdowns waren het vooral tosti’s 2.0 die uit het creatieve brein ontsproten van chef Guillaume de Beer. Deze goed belegde tosti’s komen voort uit de jeugd van chef De Beer die veel in Frankrijk afspeelde. Chef Guillaume zei daar eerder over: “We zijn al een tijd bezig met een broodjesconcept. Na veel piekeren en testen hebben we samen met ons team en Bakkerij Kaandorp het Franse toastbrood weten na te maken, zoals ik het ken uit mijn jeugd.”

Hype, hype, hype

Net als bijvoorbeeld de creaties van Pig & Rye en het eerdergenoemde TokoBAR deed de eigen content en vooral die van gasten het geweldig op Instagram. De hype was geboren en Paindemie was here to stay. Zo is het ook op mijn netvlies gekomen en op dé lijst, vandaar dat ik heel blij was dat ik er onlangs kon lunchen.

Verlaten metrostation

Als je bij Paindemie binnenloopt dat doet ‘beneden’ enorm aan als een verlaten Japans metrostation. Misschien op het eerste gezicht niet heel uitnodigend om te gaan zitten, maar alvast een gratis tip: als je in het buitenland bent, eet je vaak het beste bij een tentje met felle TL-buizen boven je, waar je zit op een plastic kuipstoeltje en waar je wijn in een beker krijgt. Gelukkig heeft Paindemie ook een bovenverdieping and that’s where the real magic happens.

Speakeasy

De bovenverdieping is namelijk een heel knusse plek qua inrichting, er staan draaitafels waar een lekker (hiphop) plaatje op afgespeeld wordt en er is vooral een hele chille bar. Eigenlijk is dit vooral een speakeasy. Naast een flinke kaart met allerlei natuurwijnen, kun je hier dus ook een goede cocktail scoren. Wij kregen twee mezcal sours voor onze neus, dus de start van de lunch was al perfect.

Alles maakt nieuwsgierig

Zoals gezegd je kan bij Paindemie hier tosti’s, burgers en sando’s eten. Alleen, dat doet geen recht aan het menu. Een paar voorbeelden: een tosti met slakken, aal op toast, een sando gemaakt met bloedworst en de legendarische burgers die van geitenvlees (! + zie video hierboven) worden gemaakt.

Uitproberen

Als je hier dus binnenloopt met honger, een kater óf een andere foodie staat je tafel al snel vol met allerlei moois. Onze keuze: Toastie d’escargot, Eel on toast, Black pudding Sando en de Mie Croquette. Hoewel je misschien denkt: dit is niet veel, het was meer dan genoeg voor twee personen. Ik ben niet echt een fan van slakken, maar de toastie d’escargot was verorberd voor ik het doorhad.

De Eel on toast was heel puur gehouden en dat maakte ‘m zo lekker. Voor de Black pudding Sando wil ik echt vaker terugkomen en het liefst met een kater. En van de Mie Croquette had ik het minst verwacht, ik dacht dat het vooral een gebbetje was, maar deze was zo smaakvol. Oprecht een van de betere croquetten die ik heb gehad en dat zegt genoeg na het Garnalenkrokettenfestival. Het mooie aan dit eerste bezoek? Er is méér dan genoeg om nog uit te proberen én om nog een keer te eten.

(Afbeeldingen bij dit artikel © Chantal Arnts / Paindemie)

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies