6 handige tips om nog iets van je kliekjes te maken

6 handige tips om nog iets van je kliekjes te maken

Vorig artikel Volgend artikel

Als het gaat om voedselverspilling tegen te gaan proberen wij ons steentje zo goed mogelijk bij te dragen. Zo hebben we al geschreven over hoe je met allerlei producten nog altijd iets kan, van asperges tot soep uit pak of blik. Met veel meer kliekjes kun je namelijk nog iets, we geven je graag zes tips hiervoor.

Uit allerlei onderzoeken blijkt dat er veel te veel goed voedsel verloren gaat in de hele voedselketen terwijl het nog gegeten kan worden. Jaarlijks gaat bijna 400 miljard dollar aan voedsel verloren voor het in de supermarkt ligt. En als het in de supermarkten ligt, gaat het mis als consumenten producten gekocht hebben. Bijvoorbeeld omdat de kennis over de houdbaarheidsdatum van producten niet goed is.

Zes geniale tips om nog iets van je kliekjes te maken:

Oud brood

Niemand wordt vrolijk van om oud brood met je ontbijt na binnen te werken. Er zijn natuurlijk manieren om dat oud brood nog enigszins te redden (vochtige doek), maar je kan het ook gewoon een tweede leven geven. Het is namelijk vaak ideaal om te gebruiken als toast of voor een tosti. Als je het klein maakt, is het ideaal als paneermeel. Mocht je van de Italiaanse keuken houden, dan staat er vanavond panzanella op het menu. En als laatste kun je er nog altijd croutons van maken.

Overrijpe avocado’s

Een van de grootste leugens in de geschiedenis van de mensheid zijn eetrijpe avocado’s. Die bestaan gewoonweg niet. Heb je bewijs van het tegendeel? DM ons op Instagram of stuur een mail. Overrijpe avocado’s bestaan wel en daar kun je op een heel makkelijke manier een mousse mee maken of avocadoboter.

Overrijpe bananen

De laatste in het rijtje van oude of overrijpe producten zijn natuurlijk de bananen. Als die te rijp zijn, knal je ze natuurlijk makkelijk in een vruchtensapje of smoothie. En als je wat meer tijd hebt en zin om te bakken, maak je er natuurlijk een bananenbrood mee.

Bananenbrood _kliekjes
Bananenbrood

Kruiden invriezen

Als het gaat om de houdbaarheid van producten of een goede plek voor je kliekjes, dan is de diepvries echt je beste vriend. Zelfs voor verse kruiden. Als je in het weekend lekker uit hebt gepakt met koken is er altijd een kans dat er nog een half potje verse kruiden over is. Als je de kruiden klein maakt, mengt met wat olijfolie en dan in een ijsklontenvorm giet. Dan krijg je op die manier eenpersoons dressings voor een salade.

Soep

Van iedere soort groenten is soep te maken, dus als je al een week venkel in je koelkast hebt liggen en hij gaat maar niet op? Google even op ‘fennel soup’ en fiks jezelf binnen no time een soepje. Geen zin om gelijk te eten? Doe de soep in bakjes en vries deze in. De ingevroren soep blijft maanden goed.

Fruit invriezen

In supermarkten wordt ingevroren fruit verkocht, dus waarom zou je dat niet zelf doen? Heb je te maken met overrijp fruit of gewoon te veel ingekocht? Doe het in de diepvries en haal het er op een later moment uit als basis voor een smoothie. Handig is dan wel om fruitsoorten te combineren natuurlijk, maar het staat vrij om te improviseren!

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies