De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Elk jaar gaat er wereldwijd bijna voor een waarde van ongeveer 400 miljard dollar aan voedsel verloren nog voor het in de supermarkt belandt. Dat schrijft de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties in een rapport. De FAO roept op tot maatregelen om dit cijfer drastisch naar beneden te brengen en de landbouw- en voedselindustrie duurzamer te maken
Van al het geproduceerde voedsel gaat ongeveer veertien procent jaarlijks verloren. Voor voedsel zoals groenten en fruit ligt het aandeel op 22 procent en voor granen en peulvruchten zo rond de negen procent. Tussen landen zit er ook een groot verschil qua verliezen. In Nieuw-Zeeland en Australië gaat bijvoorbeeld maar 5,8% verloren terwijl in Centraal- en Zuid-Azië bijna 21 procent van het voedsel verloren gaat.
Recente cijfers
De FAO baseert zich in het rapport op de meest recente beschikbare cijfers. Die dateren van 2016. Daardoor geeft het rapport een inzicht, maar niet het complete daadwerkelijke beeld. Om dat voor elkaar te krijgen, zijn er meer gedetailleerde data over de bevoorradingsketen nodig menen de onderzoekers. Zodoende wil FAO in het kader van het duurzame ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties, tegen 2030 de voedselverspilling per persoon met de helft verminderen en het voedselverlies in de productieketen rigoureus terugdringen.
Het gehele rapport ‘Moving Forward on food loss and waste reduction’ is terug te vinden op de website van FAO.