Zo maak je een heerlijke baklava met walnoten en rozenwater

Zo maak je een heerlijke baklava met walnoten en rozenwater

Vorig artikel Volgend artikel

Het is altijd fascinerend om discussies te lezen over de oorsprong van gerechten en cocktails. Een van de gerechten waar over de oorsprong nog net geen oorlog is uitgebroken is baklava. Dit dessert van lagen deeg gevuld met gehakte noten en suikersiroop is al jaar en dag een bron van irritatie tussen de Grieken en Turken. Daar trek ik me even niets van aan: want dit is een heerlijk recept voor baklava met walnoten en rozenwater.

Uiteindelijk wordt dit dessert over hele wereld gegeten en eigenlijk ieder land en regio heeft wel een eigen variant of speciaal ingrediënt die hun baklava nét lekkerder maakt dan de rest. Daarom is het ook altijd goed om in Oost-Europa of het Midden-Oosten altijd te loeren naar een plek waar ze ‘authentieke’ baklava maken. Dat zal nooit teleurstellen.

Baklava met walnoten en rozenwater

Nodig:

  • 15-20 vellen filodeeg
  • 400 g walnoten, fijngehakt
  • 250 g ongezouten (plantaardige) boter
  • 2 el kaneel
  • (Vierkant) bakblik

Voor de siroop

  • 450 g suiker
  • 50 ml rozenwater
  • 100 ml agavesiroop
  • 15 g korenbloemblaadjes
  • 1 kaneelstokje

Voor de topping

  • 10 g walnoten, fijngehakt
  • 30 g eetbare rozenblaadjes

Maken:

  1. Smelt de boter in een pan op laag vuur. Vet ondertussen het bakblik in, neem hierbij goed de zijkanten mee;
  2. Maak de basis van de baklava door ongeveer 10 lagen filodeeg op de bodem van het bakblik te leggen. Besprenkel elke laag filodeeg met gesmolten (plantaardige) boter voor je er de volgende laag op legt;
  3. Hak de walnoten fijn en meng deze met de kaneel in een grote kom. Strooi wat van het notenmengsel over het filodeeg met een beetje gesmolten (plantaardige) boter en leg hier een laagje filodeeg op. Herhaal deze stap tot je de bovenkant van de bakschaal hebt bereikt;
  4. Bestrijk de bovenkant van de baklava met voldoende gesmolten (plantaardige boter) en zet het bakblik 15 tot 20 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 160 °C;
  5. Haal het bakblik uit de koelkast en snijd de baklava met een scherp mes in kleine vierkantjes. Plaats de baklava in de oven en bak ongeveer 35 minuten, tot alle filodeeg lagen knapperig en goudbruin zijn;
  6. Maak ondertussen de siroop: meng de suiker en het rozenwater in een kleine pan en voeg hier het kaneelstokje aan toe. Breng aan de kook. Kook dit ongeveer 2 minuten tot de suiker is opgelost. Haal van het vuur en voeg nu ook de agavesiroop en de korenbloemblaadjes toe. Meng dit goed. Laat de siroop daarna afkoelen. Zodra de baklava klaar is, giet je de siroop langzaam over de hete baklava, zodat de siroop volledig wordt opgenomen in het filodeeg;
  7. Laat de baklava circa 30 minuten afkoelen en garneer met walnoten en eetbare rozenblaadjes.

(Afbeeldingen bij dit artikel en recept ©Flora Plant)

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies