Zo maak je de lekkerste oer-Hollandse erwtensoep oftewel snert

Zo maak je de lekkerste oer-Hollandse erwtensoep oftewel snert

Vorig artikel Volgend artikel

Of er binnen nu en twee weken een elfstedentocht wordt gereden, valt nog niet te zeggen. Wel is inmiddels zeker dat het tot komend weekend overdag vriest. Voor de een is dat iets om heel vrolijk van te worden, voor de ander is het doffe ellende. Waar we het allemaal over eens kunnen zijn: dit is hét moment om zelf snert te maken.

Voor iedereen die niet helemaal duidelijk heeft wat het verschil is tussen erwtensoep en snert: om snert te maken, gebruik je naast rundvlees ook varkensvlees (zoals schouderkarbonade). De echte liefhebbers noemen het trouwens pas snert als hij een nachtje heeft gerust. Dat is wel een dingetje want wil je goede snert maken, heb je drie dagen nodig. Dat klinkt spannender dan het is: dag 1 is voor het wellen van de spliterwten, dag 2 voor het daadwerkelijke koken en dag 3 voor het rusten.

oer-Hollandse snert

Het oudste recept dat teruggevonden is waarin snert wordt beschreven, dateert uit de 16e eeuw. Door de eeuwen heen is er weinig veranderd qua ingrediënten en in 2018 is snert maken zelfs toegevoegd als Nederlands immaterieel erfgoed. Om echte oer-Hollandse snert te maken heb je onder meer: spliterwten, prei, ui, wortel, knol- en bladselderij nodig.

Nodig:

  • 500gr spliterwten
  • 350gr schouderkarbonade
  • 150gr ontbijtspek
  • 100gr katenspek
  • 1 runderschenkel (voor de bouillon)
  • 3 aardappels
  • 2 uien
  • 1 prei
  • 1 winterpeen
  • 1 (magere) rookworst
  • 1 laurierblaadje
  • 0,5 bosje bladselderij
  • 0,5 knolselderij
  • roggebrood
  • peterselie
  • peper
  • zout

Maken:

  1. DAG 1: Doe de spliterwten in een kom en zet ze onder een laag koud water en laat ze een dag staan.
  2. DAG 2: Giet het water van de spliterwten weg en doe de gewelde erwten in een soeppan. Voeg daar twee liter water, het laurierblaadje, het ontbijtspek, schouderkarbonade en runderschenkel aan toe. Breng dit alles aan de kook en als de soep begint te pruttelen draai je hem naar laagvuur en laat je de soep een uurtje anderhalf a twee trekken. Mocht er schuim boven komen drijven mag je dit wegspanen met een schuimspaan.
  3. Dit is het moment dat de groenten erbij gaan. Dus halveer de prei in de lengte, spoel schoon en snijd in halve ringen. Pel de ui en snijd in grove stukken. Schil de aardappelen, wortels en knolselderij en snijd ze in blokjes. Voeg al de gesneden groente aan de soep toe.
  4. Laat dit alles zo’n 3 a 4 uur op laagvuur koken onder af en toe roeren.
  5. Al deze stappen kunnen ook op DAG 3 om de soep af te maken. Die keuze is geheel aan jou. Als de soep goed op smaak is, mag nu het laurierblad verwijderd worden en ook de schenkel, karbonade en het ontbijtspek. Het vlees van mag je nu in kleine stukjes snijden en opnieuw toevoegen aan de soep. Datzelfde geldt ook voor de bladselderij en peterselie.
  6. Verwarm de rookworst volgens de gebruiksaanwijzing.
  7. Mocht de snert te dik zijn geworden, kun je hem verdunnen met wat water. Anders is dit het moment om de rookworst in stukjes te snijden en toe te voegen en de snert af te maken met peper en zout.
  8. Serveer de snert met een plak roggebrood. Smakelijk!
Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies